Goaldigger Talk met Iris Zeilstra, founder van horecazaken Ree7, De Luwte en Pluk Amsterdam

Iris Zeilstra is een succesvolle Amsterdamse horeconderneemster als founder van Ree7, De Luwte en de Instagramhit Pluk Amsterdam, maar beweert zeker niet dat alles vanzelf gaat: “Natuurlijk ken ik ook momenten van vermoeidheid. Dan heb ik meestal gewoon veelte veel van mezelf gevergd.” Maar desondanks blijft ze groot dromen: “Ik wil pluk wereldwijd bekend maken.” In deze Goaldigger Talk deelt Iris wat er allemaal komt kijken bij het ondernemen en het najagen van haar goals.

Iris Zeilsta

Op haar achttiende ontmoette Iris (29) in Spanje haar man waarmee ze inmiddels ruim 11 jaar samen is. Hij was daar toen beginnend horecaondernemer. Wat in eerste instantie leek op een typisch cliché vakantieliefde, bloeide uit tot een serieuze relatie. Dit zorgde ervoor dat Iris op twintig jarige leeftijd stopte met haar studie aan The New School in Amsterdam, haar spullen pakte en naar Spanje vertrok. ‘’Wat heb ik eigenlijk te verliezen’’, dacht ze. Dat ze iets moois wilde bereiken in de ondernemingswereld, daar was ze zeker van. Wat dat precies moest zijn, dat was toen nog even de vraag.
Na enige tijd te hebben doorgebracht in Spanje, verlangde ze stukje bij beetje meer naar het bruisende leven in Amsterdam. Haar droom om iets te beginnen in Amsterdam werd al snel werkelijkheid. Zo kwam ze al snel bij restaurant de Luwte terecht wat Iris zelf onderhanden heeft genomen en een jaar lang gerund heeft. Niet veel later opende lunchroom Ree7 haar deuren, waarna ze op vierentwintigjarige leeftijd zwanger raakte van haar oudste dochter, Bo.
Dit omschrijft Iris als het meest uitdagende moment van haar leven. Toen Bo amper zes maanden oud was kon ze een pand overnemen in dezelfde straat en zo opende Pluk haar deuren in Amsterdam. In eerste instantie had ze toen nog amper nagedacht over het concept. Na veel sparren, door te luisteren naar de wensen van de klanten, maar vooral ook door er haar eigen unieke draai aan te geven ontstond Pluk. Inmiddels is Pluk al ruim drie jaar een begrip in Amsterdam en weten grote influencers uit het buitenland de plek te vinden voor hun Instagram foto’s met een kleurrijke milkshake. Vorig jaar augustus opende ze zo’n zeventig meter verder op, op de Berenstraat 19, haar tweede vestiging van Pluk.

Wat is op dit moment je goal?

Iris: ‘’Ik wil Pluk wereldwijd maken. Ik begin in Europa, daar zijn inmiddels ook al hele concrete plannen en ideeën voor. Afgelopen jaar heb ik met verschillende partijen gesproken en er zijn over de hele wereld onwijs veel mensen geïnteresseerd die het willen franchisen. Inmiddels ben ik er wel achter dat het niet goed is om iets overhaast te doen. Ik doe eigenlijk nooit echt iets overhaast. Ik realiseer mij wel dat ik hiernaast natuurlijk twee kinderen en een man heb, dat is mijn focus. Waar mijn gezin gelukkig van wordt, daar ga ik voor. Mijn man en ik werken allebei heel graag. Ik pak alleen kansen waar ik zelf energie van krijg.

Welke acties onderneem je om dat goal te bereiken?

Iris: “Ik ben geen persoon die haar acties graag vooruit plant. Bij alles wat ik doe in mijn bedrijven ga ik af op mijn gevoel. Zo dacht ik bij het openen van mijn tweede Pluk zaak op 1 augustus 2017: ‘Dat doe ik wel even’. Ik stuurde tientallen klanten bij Pluk weg, omdat we altijd vol zaten en opende daarom iets verderop nog een locatie om mensen door te kunnen sturen. Nu na een jaar begint het idee pas vruchten af te werpen. Je moet eerst goed zaaien, alvorens je gaat oogsten als je iets sterks wil neerzetten. Dat is met name mijn uitgangspunt geweest voor Pluk. We gaan echt voor kwaliteit en daar komt iedereen vandaag de dag ook nog voor terug. De basis moet gewoon heel sterk zijn.”

Wat zie jij als jouw grootste uitdaging?

Iris: “Timemanagement blijft voor mij toch wel een grote uitdaging. Voor Pluk hebben we een webshop waarin elke week nieuwe producten komen. Dan moet ik vooruit kijken naar de kerst, maar ook achteruit kijken naar hoe het in de zomerperiode is gegaan. Daarnaast moet ik ook links kijken naar mijn dochter en rechts naar mijn andere dochter. Die verschillende petten ophebben is soms uitdagend. Momenteel zit ik in een lekkere flow. Zo merk ik dat ik door de jaren heen mijn weg wel heb gevonden met mijn bedrijven in combinatie met de kinderen. In de zomer wissel ik wonen in Amsterdam af met Spanje. Dat is een uitdaging op zich. Zeker omdat ik van mijzelf weet dat ik eigenlijk nog te laks omga met mijn timemanagement. Ik heb een personal assistant, zij weet precies hoe ik ben en zij zegt ook: ‘Ik kan je wel een lijstje geven, maar dat heeft geen zin. Ik kan je gewoon beter vertellen welke richting je het beste als eerste op kan gaan zodat je kan kijken of er problemen zijn zodat je die eerst tackelt, dan kan je daarna gewoon lekker je ding doen.’ Dat is ook waar het personeel het best op gaat en zo kan ik zelf ook de ondernemer zijn die ik wil zijn. Ik hou nu eenmaal van mijn vrijheid. Het klinkt heel gek, zeker omdat er inmiddels ruim honderddertig personen in mijn zaken werken en er een enorme verantwoordelijkheid op mij rust, maar ik heb me eigenlijk nog nooit zo vrij gevoeld.’’

Welke prestatie ben je tot nu toe het meest trots op?

Iris: “Het meest trost ben ik op het team dat ik heb neergezet. De ultieme tip voor het samenstellen van het juiste team is wat mij betreft juist door niet direct naar anderen te luisteren maar door op je eigen gevoel af te gaan. Niemand kan je dit uitleggen, je moet het gewoon doen. Het was mijn uitgangspunt om mijn eigen koers te kiezen en hierbij voor honderd procent mezelf te zijn en voor honderd procent de mensen uit te kiezen die ik leuk vind. Het gaat voor mij heel erg om de energie die ik voel bij iemand. Iemand moet mij gewoon blij maken en een bepaalde kracht en enthousiasme uitstralen.
In het begin ben ik hier ook wel eens door de mist in gegaan. Zo kwam ik erachter dat je eigenlijk maar heel weinig mensen echt kan vertrouwen. Ik heb echt een hele fijne jeugd gehad maar ik merk wel dat ik de Friese naïviteit met mij heb meegenomen. Dit heeft mij ook weer gevormd tot de persoon wie ik nu ben. Ik durf nu veel harder te zijn en prik sneller door mensen heen, waar ik eerst vaak nog veelte zacht en te lief was. Zo wilde ik in het begin van mijn carrière alleen maar aardig en leuk gevonden worden en iedereen boven het gemiddelde betalen. Dat doe ik gewoon niet meer. Mensen die voor probleemfactoren zorgen, worden meteen uit het team geketst.”

Kan je iets noemen waar je veel van geleerd hebt?

Iris: “Ik hield mezelf altijd heel erg vast aan het oude, terwijl verandering en vernieuwing in een bedrijf soms juist voor een nieuwe en frisse wind kunnen zorgen. Zo heb ik geleerd dat het heel natuurlijk is dat men na vijf jaar weg gaat bij een bedrijf. Zo is mijn zusje die jaren mijn rechterhand was afgelopen jaar voor zichzelf begonnen en met haar gezin naar Friesland verhuisd. Dat was voor mij wel een moment waarop ik mijzelf opnieuw moest uitvinden en uitdagen. Dat vind ik heel erg leuk, want ik stap graag uit mijn comfortzone, maar dit zorgde wel voor de nodige spanning. Voorheen dacht ik altijd dat het fout zou gaan op het moment dat het team uit elkaar zou vallen, maar dat is gelukkig niet zo. In tegendeel. Mensen die weggaan zijn blij, want ze hebben het heel leuk gehad en komen voor een nieuwe uitdaging te staan. De mensen die binnenkomen blazen ook weer nieuw leven in het bedrijf door hun enthousiasme en nieuwe ideeën. Hier krijg ik zelf ook weer energie van. Het kan dus heel goed uitpakken om nieuwe, jonge mensen met een frisse blik aan te nemen.”

Wat had je achteraf gezien graag willen weten over het bereiken van je goal toen je daarmee begon?

Iris: “Hoe belangrijk het voor mij is dat ik mensen om mij heen heb die hun werk goed doen. Ik ben iemand die altijd heel veel zelf wil aanpakken, maar op den duur gaat dit ten koste van jezelf en de kwaliteit van je business. Je kan niet te veel hooi op je vork nemen. Op het moment dat je te snel ‘ja’ tegen dingen zegt die je uiteindelijk niet kan waar maken, gaan mensen toch met hun vinger naar jou wijzen. Dan krijg je allemaal scheve gezichten en half werk. Dat schiet niet op. Al met al is het dus enorm belangrijk voor mij dat iedereen zijn werk goed doet, anders wordt het voor mij onmogelijk om mijn werk zelf goed uit te voeren. Zodra een van mijn managers gaat verzwakken, ben ik degene die dat gewicht op mijn schouders moet nemen. Als ik dat niet doe, verlies ik mijn helikopterview en loop ik het risico dat er iets fout gaat en ik kopje onder ga.’’

Wie zie je jij als Goaldiggers?

Iris: “Ik heb veel bewondering voor mijn jeugdvriendin Aukje Visser met wie ik ben opgegroeid in Friesland. Zij runt een bedrijf dat vlees levert aan bijvoorbeeld Mac Donalds en Albert Heijn. Ze is zo nuchter en zo’n goeie moeder. Zij inspireert mij gewoon heel erg. Ook Selma, een oud collega van mij die ik heb ontmoet tijdens mijn bijbaantje bij Tods is heel belangrijk voor mij. Ze is een onwijs mooie en lieve vrouw en kan mij heel veel rust geven. Ze straalt een kalmte uit waar ik heel blij van word.”

Wat zeg je tegen jezelf als je een moment hebt waarop je het even niet ziet zitten?

Iris: “Natuurlijk ken ik ook momenten van vermoeidheid. Dan heb ik meestal gewoon veelte veel van mezelf gevergd. Eerst kon ik dan heel hard zijn voor mezelf. Toen ik afgelopen december in het ziekenhuis belandde, merkte ik dat dat toch niet de juiste manier was. Ik ging op dat moment een hele drukke periode in rond Kerst en mijn zusje was toen net weggevallen, dus het was gewoon even wat te veel. Ik heb hier toen meteen op gereageerd door een nóg sterkere structuur in het bedrijf neer te zetten. Met oudere managers, meer managers en meer mensen om mij heen. Toch zie ik mezelf nog steeds als het twintigjarige meisje dat gewoon moet knallen. De lat leg ik, met name voor mijzelf, echt heel hoog.

Wat heb je geleerd van de vrouwen in je netwerk?

“Manuela is mijn oude werkgever bij Tods. Inmiddels zijn wij al dertien jaar hele goeie vriendinnen. Zij heeft een mega job bij Tods en heeft mij onwijs veel geleerd en gecoacht. Ze heeft me geleerd om rustig te blijven in elke situatie en meer te relativeren.  Daardoor ben ik nu veel stressbestendiger.”

Heb je nog tips voor ondernemers die Instagram zo succesvol willen inzetten zoals jij dat doet voor Pluk?

Iris: “Het gaat niet om de likes, het gaat om wat je uitstraalt en dat het beeld wat je ziet realistisch is. Eerlijkheid en transparantie zijn voor mij belangrijke begrippen. Het lijkt mij heel erg als mensen mijn zaak binnen lopen en het vinden tegen vallen door het beeld dat ik op Instagram schets. Ik wil het daarom niet mooier maken dan het is. Het moet in real life juist mooier zijn dan op Instagram. Een strategie heb ik hier niet direct voor. Sterker nog, als ik s’ ochtends wakker word weet ik vaak nog niet eens wat ik die dag ga posten.’’

Hoe zorg jij voor peace of mind terwijl je een druk leven leidt?

Iris: “ Ik ben een enorm familiemens en vind tijd voor mijn gezin erg belangrijk. Degene die mijn agenda beheert weet dit ook en houdt hier ook rekening mee, zodat ik dit goed met elkaar kan combineren. In Spanje heb ik vaak geen bereik en kan ik me terugtrekken met mijn gezin. Dit vind ik heerlijk. Natuurlijk houd ik mij op de achtergrond altijd bezig met mijn bedrijf. Dit loopt altijd door. Het is daarom van belang dat je goede systemen maakt in je bedrijfsstructuur. Zo werk ik met diverse horecaprogramma’s voor mijn personeel en een online kassasysteem.”

Wat is jouw definitie van succes?

“Gelukkig zijn en tevreden zijn met wat je hebt.”

In het kader van sharing is caring, heb je tips voor ander vrouwen die een goal nastreven?

“Wees lief voor jezelf en never take no for a answer.”

Join The Goaldiggers Club en word member

Wil jij ook tips van andere vrouwen en samen met Eve en andere ambitieuze goaldiggers flinke stappen maken in jouw carrière? The Goaldiggers Club opent haar deuren en helpt jou naar the next level met The Goaldiggers Club Membership. Als member krijg je exclusief toegang tot de beelden van The Goaldigger Club Session, hand-outs met alle learnings van de sprekers, worksheets om met je doelen aan de slag te gaan, netwerkborrels, 30% korting op The Goaldiggers Club Session en nog veel meer. Ook krijg je toegang tot de besloten Facebook groep en is er maandelijks een Q&A met Eve waar zij antwoorden geeft op al jouw ondernemersvragen. Vanaf nu onderneem jij niet langer alleen, maar doe je dat samen met The Goaldiggers Club. Lees hier alles over het membership en meld je meteen aan als member.
 
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.
 
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Laat een reactie achter

Sluit Menu
×
×

Winkelmand