Word member Sluit je aan bij de club

Goaldiggers to Watch: Jessica en Sharina van Code Qube

Succesverhalen, daar zijn er nogal veel van. Maar er zijn ook genoeg Goaldiggers die nog hard aan de weg timmeren om hun onderneming te laten slagen. Wij zetten daarom een aantal talenten in de spotlight waarvan wij denken dat zij het helemaal gaan maken. Deze keer spreken we Sharina Kiesebrink die samen met vriendin Jessica Eijgelsheim founder en eigenaar is van Code Qube.

Sharina en Jessica zijn nog maar 24 en 25 jaar, maar zijn al meer dan twee jaar eigenaar van hun bedrijf Code Qube. Met Code Qube gaan zij door heel Nederland langs scholen om kinderen te leren programmeren. Sinds kort hebben zij ook Code Qube Light gelanceerd, een fysiek en digitaal spel waarbij kinderen vanaf 8 jaar leren om een eigen website te bouwen.

Hoe zijn jullie begonnen met Code Qube?

Sharina: “Jessica en ik studeerden beiden Communicatie & Multimedia Design aan Avans Hogeschool in Breda. We leerden elkaar al gauw kennen op het intro-kamp en deden daarna veel projecten samen. Op een gegeven moment kozen we ieder een andere richting binnen onze studie; Jessica koos voor programmeren en ik ging de ontwerpkant op, maar we bleven nog steeds vriendinnen. Toen we dus een keer samen op een terras zaten en het over ons afstudeerproject hadden, dachten we: ‘Waarom doen we dit niet samen?’ Zo ontstond ons project Code Qube en groeide het daarna uit naar ons bedrijf.”

Jullie vullen elkaar aan als het gaat om capaciteiten, maar hoe is het om te ondernemen met een vriendin?

Sharina: “Omdat ons bedrijf begon als afstudeerproject, hebben we er nooit van te voren over nagedacht hoe het zou zijn om een bedrijf te starten met een vriendin. Maar in de projecten die we voor onze studie deden, klikte het al heel goed qua samenwerking. We vullen elkaar aan en zorgen er goed voor dat we elkaar altijd kunnen bereiken. Het werken samen is gezellig, maar omdat we allebei andere capiciteiten hebben en de taken verdeeld hebben, kunnen we ook goed ons eigen ding doen.”

Jullie zijn beiden nog jong, merken jullie dat jullie hierdoor minder serieus worden genomen?

Sharina: “Dat we jong zijn, is zowel een vloek als een zegen. Omdat we voor Code Qube langs scholen gaan, kunnen we denk ik beter contact leggen met de kinderen dan een ouder iemand. Ook kwamen we door onze leeftijd in de lijst 25 meest veelbelovende ondernemers onder de 25 jaar van 2017 van Sprout en hebben we hierdoor veel media-aandacht en meer bekendheid gekregen. Maar het is inderdaad wel eens voorgekomen dat we werden aangezien als ‘maar’ studenten. Hierdoor gingen veel scholen ervan uit dat we onze diensten wel gratis zouden aanbieden.”

Hoe ga je hiermee om en zorg je ervoor dat jullie toch betaald worden?

Sharina: “In het begin, toen wij nog in de testfase zaten van ons product, vonden wij het niet erg om onze diensten gratis aan te bieden. Op deze manier kregen we heel veel input van de kinderen en konden wij dit weer meenemen om ons product te verbeteren. Nadat we ons product helemaal hadden geoptimaliseerd, hebben we een pilot gedraaid op verschillende scholen voor een gereduceerd bedrag, om het vervolgens voor een volledig bedrag aan te bieden. Het is dus in stappen gegaan, maar omdat we dit duidelijk hebben aangegeven, worden wij nu gewoon betaald.”

Zijn er nog andere dingen waar je je misschien op had verkeken toen jullie begonnen met ondernemen?

Sharina: “Pfoe.. zo veel. Wij zijn puur uit passie voor programmeren met ons bedrijf begonnen, maar er kwam heel veel bij kijken. Vooral de administratie hadden we onderschat. In het begin deden wij dit helemaal zelf om de kosten te drukken, dus zat er veel tijd in. Nu hebben we gelukkig een accountant die onze zaken met de belasting regelt en hebben wij meer tijd om te doen waar wij goed in zijn en wat we leuk vinden.”

Jullie bedrijf bestaat aan het einde van dit jaar drie jaar. Wat is het leukste wat jullie tot nu toe hebben bereikt?

Sharina: “Door de nominatie van Sprout voor jonge ondernemers hebben wij enorm veel bekendheid gekregen. Zo kwamen EenVandaag en Omroep Brabant langs en merken we dat nog steeds veel media ons via die nominatie kennen. Ook omdat wij de enige vrouwen in die lijst waren, vielen wij heel erg op. Dit vinden wij wel iets waar we trots op mogen zijn. Voor de rest is het natuurlijk heel leuk wat we met Code Qube nu al hebben bereikt. Wat begon als een afstudeerproject is nu echt een bedrijf.”

Jullie hebben hiernaast allebei nog een andere baan. Zijn jullie wel van plan om uiteindelijk fulltime voor Code Qube te gaan werken?

Sharina: “Ja, dat is zeker wel het plan. We hebben bewust gekozen om naast ons bedrijf drie dagen in de week in loondienst te werken. We kwamen natuurlijk net van onze studie en hadden nog geen netwerk en geen inkomen, dus vonden we het fijn om zo een basis voor onszelf te kunnen creëren. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat de twee dagen in de week die we aan Code Qube spenderen nooit bij twee dagen blijft. Er komt heel vaak iets tussendoor of we werken er nog in de avond aan. Dat is altijd even schakelen, maar tot nu toe werkt het gewoon goed. We merken wel dat we het steeds drukker krijgen, dus we hopen dat we vanaf volgend jaar fulltime met Code Qube bezig kunnen zijn en nog meer kunnen innoveren en ontwikkelen.”

Wat is jullie ultieme tip voor startende ondernemers?

Sharina: “Focus, focus, focus! Houd focus en houd een doel voor ogen. Door ons enthousiasme lopen we over van de ideeën voor ons bedrijf en het liefst willen we deze ideeën allemaal tegelijk en direct uitvoeren. Uit ervaring hebben we gezien dat je dan geen enkel plan de volle aandacht kunt geven, en dat het dan dus allemaal mislukt. Houd je focus en richt je op één doel!”

Let’s Talk

Welke ondernemer zou jij in de volgende Goaldigger to Watch willen zien? Deel het hieronder in de comments.

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

BewarenBewaren

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic