Word member Sluit je aan bij de club

Maak je website SEO-proof met deze 5 tips van Maria de Wit

Komt jouw website bovenaan te staan wanneer je jouw product of dienst googlet? Nee? Dan kan je nog wel wat tips gebruiken op SEO-gebied. Online strateeg en consultant Maria de Wit van Content Made deelt 5 belangrijke tips waarmee jij dubbel zoveel traffic op je website kan verwachten. 

Bron: http://styledavenue.com/working-at-the-coffee-shop/

Als digital founder en voormalig chief van ELLE.nl heeft Maria de Wit jarenlang ervaring met het aantrekkelijk maken van online content. Sinds kort gebruikt ze deze ervaring als freelance content strateeg en consultant voor haar eigen bureau Content Made. Zo geeft zij workshops aan de Hogeschool Fontys, maar ook aan bedrijven als IKEA.

Maria: “SEO, of in het Nederlands zoekmachineoptimalisatie, is een verzameling van technieken om jouw website of artikel te optimaliseren voor de vindbaarheid in zoekmachines. Het klinkt misschien saai en technisch, maar geloof me, het is een gift that keeps on giving. Probeer maar eens te denken als je potentiële klant of als je website bezoeker: wanneer je iets zoekt op Google, kiest je meestal voor de bovenste opties bij de zoekresultaten, want deze lijken je het meest geschikt. Het is daarom zo belangrijk dat jij als bedrijf ook bovenaan komt te staan. Hoe goed je bedrijf ook is, als je niet snel vindbaar bent, loopt het veel minder.” Je hoort het, SEO is een big deal. Maria geeft ons daarom 5 tips, waarmee jij jouw website bovenaan de zoekresultaten kunt krijgen.

1. Wie is jouw doelgroep?

Maria: “Om in te spelen op de behoeften van de potentiële bezoeker van je website, moet je denken als de bezoeker en dus ook weten wat voor publiek je hebt. Een doelgroepanalyse is daarom een goed begin. Wanneer je eenmaal weet welke doelgroep je hebt of wilt aantrekken, kan je gaan bedenken hoe je doelgroep zoekt op het internet. Welke zoektermen gebruiken de bezoekers? Gebruiken ze formele taal, of misschien juist straattaal? Hier kan je op inspelen door dezelfde soort woorden te gebruiken. Zo pop je sneller op in de zoekresultaten.”

2. Kijk kritisch naar je eigen website

Maria: “Het is enorm belangrijk dat je je eigen website beoordeelt op gebruiksvriendelijkheid. Is de website overzichtelijk? Kun je ‘m ook goed bekijken op een mobiele telefoon en tablet? Laden de afbeeldingen vrijwel meteen? Dit vind jij zelf ook belangrijk bij andere websites, dus dit geldt ook voor jouw bezoeker. Kijk daarom kritisch naar je eigen website en laat ook anderen je website eerlijk beoordelen.”

3. Houd de aandacht vast

Maria: “Hoe langer een bezoeker op jouw website blijft, hoe beter. Je komt dan namelijk hoger in de zoekresultaten te staan. Misschien ken je het zelf wel: je typt een vraag in op Google, je klikt de site aan waarvan je denkt het antwoord te krijgen, maar je ziet al na twee seconden dat deze site geen antwoord geeft, dus klik je weer weg. Zo’n actie is funest voor de desbetreffende website en zorgt ervoor dat ‘ie niet meer zo hoog in de zoekresultaten komt te staan wanneer dit meerdere keren gebeurt. Daar tegenover kom je juist wel weer hoog in de zoekresultaten wanneer iemand lang op je website blijft hangen. Deze tijd noemen we dwell time. De ideale dwell time is 3 minuten en 10 seconden, of meer natuurlijk. Maar hoe houd je de aandacht van de lezer nou goed vast? Dit doe je door jouw website of artikel te voorzien van uitgebreide informatie. Schrijf je bijvoorbeeld een artikel over een onderwerp waar je al meerdere keren over hebt geschreven, link daar dan naartoe zodat de bezoeker alle informatie binnen handbereik heeft en geen andere sites hoeft te bezoeken. Oh en clickbait, dat is een absolute no go; het irriteert de bezoeker en zorgt ervoor dat ‘ie gauw weg klikt – daar gaat je dwell time.”

4. Er zijn zo veel handige tools, gebruik ze!

Maria: “Als je geen ster bent in commercieel schrijven, of als je simpelweg geen tijd hebt om dit te worden, kan je altijd nog gebruik maken van handige SEO-tools. Om bijvoorbeeld zo veel mogelijk informatie te geven aan je bezoeker, kun je met Ubersuggest uitvinden wat men over jouw onderwerp wilt weten. Typ simpelweg het onderwerp in en je krijgt gerelateerde suggesties waar jij over kunt schrijven. Een andere handige tool is Yoast. Dit is een plug in die je kunt gebruiken wanneer je een WordPress-website hebt. Hij vertelt je precies welke aspecten goed zijn aan je teksten en wat je nog moet verbeteren. Dat scheelt nog eens tijd!”

5. Schrijf eens een tekst, maak het daarna SEO-proof

Maria: “Je zult nu misschien wel denken; er zijn zo veel dingen waar ik aan moet denken, ik durf niks meer te schrijven. Soms kan het je creativiteit aantasten door continue na te moeten denken als een marketing machine. Een oplossing hiervoor is om eerst je tekst te schrijven als hoe je het gewoonlijk zou doen en om achteraf pas te gaan kijken naar hoe je de tekst kan tweaken. Zie je dat je te veel dezelfde woorden gebruikt? Verander het dan in synoniemen, zo omvat je meerdere eventuele zoektermen. Heb je nog geen links geplaatst naar andere onderwerpen of informatie? Voeg die dan toe. Het is misschien wat extra werk, maar je zult zien dat het je heel veel gaat opleveren.”

Let’s Talk

Is jouw website SEO-proof of zijn er nog een aantal verbeterpunten? Deel het hieronder in de comments.

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic