Word member Sluit je aan bij de club

Britt van Smeerdijk wint Freelancer of the Year 2018 en deelt haar ultieme business tips

Britt van Smeerdijk droomde altijd al van een eigen bedrijf. Op haar 24ste richtte ze Booming Productions op, waarmee ze online videocontent van bedrijven produceert, strategisch advies op het gebied van online video geeft en als één van de eerste in Nederland zich bezig houdt met YouTube Channel Management. Een aantal weken geleden werd Britt op de Dag van de ZZP-er uitgeroepen tot Freelancer of the Year 2018. Britt grijpt alle kansen in het ondernemerschap met beide handen aan. Hoe ze dat doet? Britt deelt haar 5 grootste business tips. 

Freelancer of the Year

De Freelancer of the Year Awards (FOTY Awards) is een jaarlijkse zoektocht naar de beste ZZP’er van Nederland, georganiseerd door B2B-marketingbureau Victor Mundi. In totaal hebben meer dan tienduizend van de bijna 1,2 miljoen zzp’ers die Nederland kent meegedaan aan de FOTY Awards. Zij hebben online referenties verzameld, en op basis van de gemiddelde cijfers selecteerde de jury honderd finalisten die tijdens de pitchevents hun bedrijf voor de camera mochten pitchen. Daaruit heeft de vakjury – bestaande uit onder meer vertegenwoordigers van Knab, Allianz, Harvey Nash, Het Nieuwe Kantoor (HNK), Kamer van Koophandel (KvK), LinkedIn, ZZP Nederland, Uniforce, fCN, Victor Mundi en Ratecard – tijdens het juryberaad unaniem Britt van Smeerdijk als Freelancer of the Year 2018 uitgekozen. De verkiezing vindt jaarlijks plaats tijdens de Dag van de ZZP’er. Bekijk Britt’s gehele vlog van de uitreiking hier. Britt van Smeerdijk produceert onder de naam Booming Productions online video content voor bedrijven, geeft strategisch advies op het gebied van online video en houdt zich als één van de eerste in Nederland bezig met YouTube Channel Management. Daarnaast heeft ze ook een YouTube kanaal waarin ze een kijkje geeft in haar leven als startende ondernemer en ondernemers tips geeft.

1. Zorg dat je je dag een bepaalde structuur/indeling geeft

Britt: “Toen ik net begon met freelancen, had ik totaal geen vast ritme in mijn dag zitten. Ik deed eigenlijk maar wat er op mijn pad kwam en daardoor had ik aan het einde van de dag altijd het gevoel alsof ik die dag niks gedaan of afgemaakt had. Nu plan ik letterlijk elk uur van mijn agenda in waardoor ik taken afkrijg en een veel beter gevoel heb aan het einde van de dag. Verder besteed ik ‘s ochtends aan new business en ‘s middags aan dingen die ik moet doen voor klanten. ‘s Ochtends ben je nog mega scherp en kan je je heel goed focussen op salesgesprekken en mailtjes en ‘s middags, als de randjes er vanaf zijn, kun je dingen doen die je wat minder energie kosten, maar hopelijk wel veel energie geven.”

2. Plan echt tijd in voor new business/acquisitie

Britt: “Bij mij was dit in het begin een laatste prioriteit. Als ik even ‘niks’ te doen had, ging ik pas nieuwe klanten zoeken en het resultaat was dat ik misschien drie uur in de week aan new business besteedde. Veel te weinig. Vooral als je net start met ondernemen – en je nog weinig klanten hebt – is het belangrijk om een groot gedeelte van je dag hieraan te besteden. Nieuwe klanten betekent meer business en dat betekent weer meer omzet. Dus dit moet echt prioriteit worden.”

3. Ga bedachtzaam met je kostbare tijd om

Britt: “Ga na of bijvoorbeeld twee uur reizen voor een afspraak écht nodig is en of je daar als bedrijf echt wat aan gaat hebben. Tijd is kostbaar, zeker als je ondernemer bent. Koffie drinken met dat ene meisje omdat ze zo lief en aardig is, kun je dus beter niet doen. Ook potentiële klanten kun je beter eerst even bellen zodat je gelijk kan peilen of ze wel echt geïnteresseerd zijn in je product of dienst. Dit scheelt een hele hoop tijd en een hoop teleurstelling achteraf.”

4. Investeer in jezelf

Britt: “Blijf leren en blijf groeien als ondernemer. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te investeren in een business coach die je verder helpt met het ontwikkelen van je onderneming of ga kijken of je wellicht een cursus kan doen om beter te worden in verkoop of marketing. Koop boeken die je verder kunnen helpen met je bedrijf of met je persoonlijke groei. Daarnaast is het ook goed om eens met iemand te praten die bijvoorbeeld hetzelfde doet als jij, maar die al veel langer bezig is. Daar kan je namelijk ontzettend veel van leren en het zal je verbazen hoeveel ondernemers het echt leuk vinden om een ander te helpen. Ik doe dit nog steeds regelmatig en ik leer er heel erg veel van.”

5. Bouw een buffer op

Britt: “Er gaan ongetwijfeld momenten komen dat je even wat minder opdrachten hebt. Ik merkte het vooral in de maanden januari en februari. Gelukkig had ik voor mijzelf een buffer opgebouwd en kon ik deze maanden overbruggen. Maar als ik dit niet had gehad, had ik echt niet geweten wat ik zou moeten doen. Zet dus altijd een x-bedrag opzij en kom hier ook niet aan. Dit scheelt een hele hoop stress op momenten dat je het even wat rustiger hebt.”

Let’s Talk

Wat is jouw ultieme business tip? Deel het hieronder in de comments.

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

 

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Marloes Berghege

Marloes is freelance schrijver en probeert met woorden dagelijks vrouwen te inspireren en te entertainen. Ze schrijft onder andere voor &C en Girls Love 2 Run. Marloes houdt ervan om zichzelf uit te dagen en neemt haar dromen bloedserieus. Better an oops than a what if.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic