Word member Sluit je aan bij de club

Goaldigger Talk met Raja Felgata, founder De Kleurrijke Top 100 en Next Gen Women

Jezelf durven uitspreken en gewoon zeggen wat je vindt. Dat is niet makkelijk, want de kans dat er ook mensen zijn die het niet met je eens zijn en over jou oordelen, is groot. Maar Raja Felgata kan niet anders. Raja is journalist, programmamaker en activist. Met initiatieven als De Kleurrijke Top 100, Next Gen Women en #LiveTalk levert zij een bijdrage aan het debat over kleur, gender-emancipatie en representatie en probeert zij dagelijks een constructieve bijdrage aan de samenleving te leveren. In deze Goaldigger Talk praten we met Raja over hoe ze dat precies doet en hoe jij ook kan doen wat je wil doen zonder je van iets of iemand iets aan te trekken.

Raja Felgata

Raja Felgata is journalist, programmamaker en activist. Ze was als nieuwslezeres bij AT5 een van de eerste Marokkaanse nieuwslezeressen in Amsterdam. Verder heeft ze zowel voor als achter de schermen gewerkt bij onder andere Goedemorgen Nederland, De Wereld Draait Door en Pauw en Witteman. Acht jaar geleden begon zij De Kleurrijke Top 100 – een lijst met kleurrijke en inspirerende talenten uit verschillende lagen en genres van de samenleving – als antwoord op onder andere de lijsten van de Opzijn top 100, de Quote500 en de Volkskrant. Samen met Next Gen Women en haar online talkshow #LiveTalk maakt Raja mensen zichtbaar en probeert ze mensen te inspireren en een impact te maken in de samenleving.

Wat is op dit moment je goal?

Raja: “Ik vind dat ik een constructieve bijdrage moet leveren aan het debat over kleur, maar ook over gender en over emancipatie van deze generatie, een nieuwe generatie Nederlanders, waar ik een onderdeel van ben. Sinds we acht jaar geleden met De Kleurrijke Top 100 zijn gestart, is dat doel ook veranderd, maar zeker niet minder relevant geworden. De Kleurrijke Top 100 was een direct antwoord op alle Top 100 lijsten in Nederland, laten zien dat er een andere kant van de samenleving is, maar nu is het inmiddels anders.  Het debat over zichtbaarheid en representatie is anders geworden en daardoor heeft De Kleurrijke Top 100 een andere lading gekregen in de loop van de jaren: het zichtbaar maken van rolmodellen. Maar juist doordat dat debat is veranderd, heeft het nu nog meer relevantie.”

Je kunt slachtoffer zijn van het frame waarin je wordt weggezet, maar je kan ook zeggen ‘Wat jij van mij vindt, definieert mij niet.’ Het geeft mij alleen maar meer kracht om in mijn eigen overtuiging te blijven.

Welke acties onderneem je om dat goal te bereiken?

Raja: “Door daar een platform aan te koppelen en mensen zichtbaar te maken, mensen een stem te geven, mensen door anderen te laten inspireren. En altijd vanuit een positief oogpunt. We zijn als samenleving wat cynisch geworden. Als je kijkt naar de politiek, de verrechtsing van het debat, de verrechtsing van de media: het is niet altijd positief. Ik ben geen halleluja-roeper en alleen maar positief en dat ik vind dat je je ogen moet sluiten voor de harde realiteit, maar ik vind wel dat je vanuit constructiviteit een bijdrage moet leveren, want hakken op iets wat jou niet aanstaat, dat werkt niet. Dus openstaan voor kritiek, maar ook aan zelfreflectie doen en tegelijkertijd proberen te bedenken wat kan ik doen? Wat kan mijn bijdrage zijn? Ik accepteer dat er een andere mening is, maar ik besef ook dat er andere realiteiten zijn en ik probeer dat met elkaar te verenigen met het behoud van respect voor een ander. En dat doe ik op mijn manier met Next Gen Women, De Kleurrijke Top 100 en #LiveTalk. Door een eigen platform te creëren en verhalen te delen.”

Je krijgt veel kritiek. Wat vind je daarvan en hoe ga je daar mee om?

Raja: “Dat vind ik wel lastig, maar ik heb de afgelopen jaren geleerd dat je niet iedereen tevreden kan stellen met de overtuiging die je hebt. Ik ben in 2011 vanwege een uitgesproken column een van de eerste slachtoffers geweest van Twitter bashing. Ik was in die periode bang om me uit te spreken en uiteindelijk heb ik mezelf een jaar lang gecensureerd. Ik ben niet angstig aangelegd, maar ik kon in dat jaar de dagelijkse dingen niet meer doen zoals ik dat zou willen doen. Het vuur kon er niet uit. Dat was een verschrikkelijk jaar, maar dat heeft mij ook heel veel inzichten gegeven over wie ik ben als mediavrouw en dat ik mij niet meer wil laten verlammen door angst, omdat dat juist zo makkelijk is. Na een jaar heb ik de keuze gemaakt om over mijn angst heen te stappen en de regie weer terug te nemen. Dat was in het begin heel eng, maar ik ga er nu anders mee om dan voor dat jaar. De nare reacties zijn er nog wel, maar ik ben anders. We leven helaas in een tijd waarin dingen toch ook wel worden omgedraaid om jou op een bepaalde manier neer te zetten. Je kunt slachtoffer zijn van het frame waarin je wordt weggezet, maar je kan ook zeggen ‘Wat jij van mij vindt, definieert mij niet.’ Het geeft mij alleen maar meer kracht om in mijn eigen overtuiging te blijven. Ik zal altijd uitgesproken blijven. Ik ben altijd een activist geweest en ik zal dat blijven doen op mijn manier. Ik heb er veel van geleerd. Je leert incasseren. Ervaring geeft je ook een dikkere huid.”

Be like a duck en laat kritiek gewoon van je afglijden. Focus je op je eigen positieve dingen, op je eigen pad en je trekt dan vanzelf ook de juiste situaties en mensen aan.

Dat zal ongetwijfeld een proces zijn geweest.

Raja: ”Kritiek is altijd erger dan positieve feedback. Maar ik denk dat wij als vrouwen echt minder bang mogen zijn als het gaat om kritiek incasseren of uitgesproken zijn. Durf jezelf te laten zien en van je te laten horen, ook al is het eng! Mannen kunnen daar veel makkelijker overheen stappen. Ik leer daar heel veel van. Hun bluf, zelfverzekerdheid en ‘gewoon doen’, inspireert mij. Ik zeg altijd ‘be like a duck’. Een eend die wordt nooit nat, omdat zijn veertjes het water van zich afschudden door een natuurlijke olie. Dus die druppeltjes water glijden gewoon van hem af. Ik heb thuis een gele plastic eend prominent in mijn boekenkast staan om mij iedere dag daaraan te herinneren. Be like a duck en laat de kritiek gewoon van je afglijden. Focus je op je eigen positieve dingen, op je eigen pad en je trekt dan vanzelf ook de juiste situaties en mensen aan.”

Wat zie jij als jouw grootste uitdaging(en) bij het bereiken van je doelen en waarom?

Raja: “Dichtbij mezelf blijven. Dat is op zich geen uitdaging, maar om met Next Gen Women en De Kleurrijke Top 100 elke dag ervoor te zorgen dat we een constructieve bijdrage leveren aan de samenleving, moeten we groeien op inhoud, groeien als deskundige, weten wat ons verhaal is en vooral waarom we dit doen. En daar ben ik iedere dag heel bewust mee bezig. Als ik geen antwoord meer kan geven op de vraag waarom we dit doen, moet ik bij mezelf te rade gaan, maar zolang de volledige overtuiging er nog is, is dat mijn goal. Iedere dag weer. We hebben die verandering in de samenleving heel hard nodig. Ik ga uiteraard die verandering niet brengen, maar ik ben blij dat ik daar een onderdeel van kan zijn.”

Tuurlijk houd je ruimte over voor spontane dingen, maar je moet als ondernemer gewoon strak geregisseerd zijn.

Hoe zorg je dat je niet van je pad afwijkt?

Raja: “Focus is my middlename. Iedere dag weer. Vroeg opstaan is voor mij een doel an sich. Ook al heb ik pas later afspraken, ik sta elke dag vroeg op. Ik mediteer 5 minuten – niet langer, want daarvoor ben ik te onrustig, maar ik zorg dat die 5 minuten er echt toedoen -, ik sport elke dag, ik zet mijn doelen op papier en ik houd mijn agenda’s bij. Ik gebruik een whiteboard waar ik iedere dag opschrijf what is next en wie, wat, waar, waarom en hoe. Tuurlijk houd je ruimte over voor spontane dingen, maar je moet als ondernemer gewoon strak geregisseerd zijn. Klinkt corny, maar je bent de regisseur van je eigen leven. Jij bepaalt wat je aan het doen bent, wat de outcome is en waarom je iets doet. Dus ik creëer hele heldere doelen voor mezelf en voor het grotere plaatje.”

Welke prestatie tot nu toe ben je het meest trots op en waarom?

Raja: “Het in de afgelopen acht jaar tot een brand maken van de Kleurrijke top 100, de movement die we hebben gecreëerd. Mensen vonden het in het begin meer een soort gimmick, niet iets voor échte impact, maar we hebben doorgezet en werken inmiddels ieder jaar met toffe (media) partijen en andere partners die geloven in wat wij doen. En we hebben elk jaar online en offline impact met onze nummer 1 en de rolmodellen in de Top 100. Daarnaast ben ik erg trots dat ik samen met mijn man de afgelopen acht jaar in ons productiehuis, Mr. & Mrs. Oasis, heb geïnvesteerd en dit verder heb opgebouwd. We hebben het zelf gecreëerd vanaf niets. Daar ben ik echt trots op, dat ik dat met mijn partner samen kan doen, dat wij die kar samen trekken. Maar ik ben ook trots op het lef om mijn eigen interview platform op te zetten. Met #LiveTalk realiseer ik ook een goal, het interviewen; uiting geven aan mijn nieuwsgierigheid en interesse in mensen.”

Wat had je achteraf gezien graag willen weten toen je begon en waarom?

Raja: “Niks. Ik zou het allemaal opnieuw doen. En als ik de keuze zou krijgen om alles van tevoren te weten, dan had ik ook nee gezegd. Want bijvoorbeeld door die nare ervaring en die afspraak die ik met mezelf heb gemaakt om nooit meer bang te zijn, komen er nu allerlei dingen op mijn pad. En ik weet ook niet altijd van tevoren hoe nieuwe dingen gaan uitpakken, maar ik doe ze omdat ik overtuigd ben en erin ga zonder angst. Als ik op mijn bek ga, prima. Als er een vervelende outcome is, ik leer daarvan en ik ga door.”

Welke tip zou je jezelf achteraf geven omtrent het bereiken van je doel en waarom?

Raja: “Misschien dat ik hier en daar wat diplomatieker had kunnen zijn in mijn publieke uitspraken. Als je uit de bocht vliegt, doe je dat in het vizier van een heleboel mensen. En dat is heel pittig, dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Maar nogmaals, die les van toen, heeft mij alleen maar sterker gemaakt.”

In welke (werk)outfit voel jij je ‘on top of the world’ en waarom juist daarin?

Raja: “Ik vind het leuk om te spelen met mijn cultural heritage – de Marokkaanse identiteit is belangrijk voor mij – en algemene (high) fashion. Ik voel mij on top of the world als ik daar een goede combinatie in kan maken. Bijvoorbeeld een Marokkkaanse kaftan met een leren broek. Ik vind het ook leuk om iets van Marokkaanse ontwerpers hier in Nederland te dragen, want dat zijn de ontwerpen waarin ik mij herken: niet 100% Marokkaans, maar 50/50. Bijvoorbeeld DNA by Sisters en Hanan Himmi.”

Wie zie jij als goaldiggers en waarom?

Raja: “Een heleboel vrouwen. Ik heb vorige maand een artikel geschreven voor de Elle over de opkomst van kleurrijke bloggers en vloggers op Instagram. Dit zijn jonge vrouwen, de nieuwe generatie, die écht de regie hebben over wat zij online doen en wat hun profiel online is. Dat vind ik inspirerend. Denk aan een Ruba Zai, die op de cover van de Cosmopolitan stond, of de Marokkaanse Oumayma Boumeshouli die als influencer met topmerken werkt en de hele wereld overvliegt. Een andere vrouw die ik inspirerend vind is Marie-Jo de Leeuw. Zij werkt in de cyber security-wereld als een van de weinige kleurrijke vrouwen. Zij is zo stoer en uitgesproken en kundig in wat ze doet! Van uitgesproken sterke vrouwen zonder angst, krijg ik het altijd wel warm. Daar trek ik graag naartoe en dat inspireert mij. Marie-Jo daagt mij uit er nog een stapje bij te doen.”

Authenticiteit zit hem niet in jezelf ontlenen aan wat jij ziet online, maar wie jij bent offline. We hebben een verantwoordelijkheid aan onszelf om daar iedere dag over na te denken.

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt en waarom?

Raja: “Ik vind mezelf best authentiek, maar iemand zei ooit tegen mij je kunt authentieker zijn. Dat was constructief kritisch bedoeld, maar ik wilde meteen in de verdediging. Zo van, ik ben toch authentiek?! Maar dat geeft alleen maar weer dat ik nog meer kan nadenken over dichtbij mezelf blijven. Tuurlijk moet je ook compromissen sluiten, maar tegelijkertijd echt authentiek zijn, elke dag, dat is best lastig als je daar niet over nadenkt. Wij zijn elke dag bezig met het creëren van een soort plaatje over onszelf, maar ben je ook echt het profiel wat je online presenteert? Wie ben jij? Die vraag houdt mij elke dag bezig. Daar ga ik heel bewust mee om. Authenticiteit zit hem niet in jezelf ontlenen aan wat jij ziet online, maar wie jij bent offline. We hebben een verantwoordelijkheid aan onszelf om daar iedere dag over na te denken.”

Wat zeg je tegen jezelf als je een moment hebt waarop je het even niet ziet zitten?

Raja: “Ik ben van nature best optimistisch. Ik heb wel een cynische inslag, maar dat heeft elke journalist denk ik wel een beetje. Maar als iets niet lukt, dan denk ik wat heb ik hiervan geleerd, wat kan ik anders doen en dan ga ik door. Ik vind het heel naar van mezelf als ik blijf hangen in negatieve gedachtes. Je hebt daar alleen jezelf mee.”

Hoe belangrijk is jouw innercircle bij het bereiken van je goal?

Raja: “Heel belangrijk. Ik werk samen met mijn man. We zijn echt yin en yang, we vullen elkaar perfect aan. Hij is belangrijk, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak, omdat hij kritisch is en soms ook kan zeggen stoppen met dat zakelijke gepraat en we gaan nu gewoon wat leuks doen. Hij heeft mij ook echt geholpen om uit dat moeilijke jaar te komen. Maar ook mijn familie, mijn ouders en mijn zusjes en broertjes, en vrienden zijn belangrijk. Ik praat graag inhoudelijk met hen over dingen waar ik mee bezig ben en ik houd ervan om eerlijk gespiegeld te worden.”

Of je nou 2 volgers hebt of 2 miljoen, als jij maar blij wordt van wat je doet.

Wat is jouw definitie van succes?

Raja: “Dingen doen waar je energie van krijgt. Je passie tot leven zien komen en dat je elke dag kan doen waar je van houdt en dat het dus niet als werken voelt. Alle dingen die ik doe daar krijg ik iedere dag zoveel energie van. En dat is voor mij de definitie van succes. Of je nou 2 volgers hebt of 2 miljoen, als jij maar blij wordt van wat jij doet.”

In het kader van sharing is caring, heb je nog tips voor onze lezers die zelf een goal nastreven?

Raja: “Daag jezelf iedere dag uit om je authentieke ik te vinden en wees niet bang om daar uiting aan te geven. Leun op je deskundigheid en doe waar jij energie van krijgt, want die energie die je aan de buitenwereld geeft, komt ook weer bij jou terug.”

Let’s talk!

Deel in de comments hieronder wie je graag in de Goaldigger Talk zou willen zien.

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Marloes Berghege

Marloes is freelance schrijver en probeert met woorden dagelijks vrouwen te inspireren en te entertainen. Ze schrijft onder andere voor &C en Girls Love 2 Run. Marloes houdt ervan om zichzelf uit te dagen en neemt haar dromen bloedserieus. Better an oops than a what if.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic