Word member Sluit je aan bij de club

Goaldigger to Watch: Mabel Zwaan deelt hoe je een negatieve ervaring omzet in een beweging

Hoe zet je een negatieve ervaring om in een positieve verandering? Hierop weet muziekjournalist Mabel Zwaan maar al te goed het antwoord. Toen zij seksueel geïntimideerd werd tijdens een concert en zich hierover uitte op Twitter, kreeg zij zo enorm veel bijval dat ze hier wel iets mee móest doen. Samen met vier andere vrouwen startte ze de beweging NO THANKS! om awareness te creëren over (seksuele) intimidatie tijdens concerten en festivals. Mabel deelt met The Goaldiggers Club wat zij heeft geleerd van dit proces en hoe jij ook van een negatieve ervaring een beweging kan maken.

NO THANKS!

Mabel Zwaan bezocht in november in haar eentje een concert in Paradiso. Terwijl zij probeerde te genieten van de muziek, kon een bezoeker haar maar niet met rust laten tot het punt dat Mabel de venue in tranen verliet. Nadat ze dit voorval deelde op haar persoonlijke Twitter-pagina, bleek al gauw dat zij echt niet de enige is die dit overkomt. Binnen een week kwam ze in een wervelwind van media-aandacht terecht en zette zij samen met vier andere vrouwen de beweging NO THANKS! op. Door samenwerkingen aan te gaan met podia en festivals wil NO THANKS! het gevoel van veiligheid terugbrengen.

1. De kracht van social media is groter dan je denkt

Mabel: “Toen ik op Twitter deelde dat ik de venue had verlaten doordat ik werd geïntimideerd, kreeg ik enorm veel reacties. Meisjes zeiden het maar al te goed te herkennen en een jongen die in de buurt was bood me zelfs aan om samen een biertje te drinken en mijn hart te luchten. Die reacties waren overweldigend; het liet me de kracht van social media zien. Al gauw pikte ook de media mijn verhaal op. Op dat moment wist ik dat ik hier iets mee moest doen.”

2. Verzamel mensen die op hun eigen manier iets kunnen betekenen

Mabel: “De gesprekken op Twitter mondden uit in een WhatsApp-gesprek tussen mij en vier andere meiden. Twee hiervan had ik zelfs nog nooit ontmoet, maar alle vijf werken we in de muziekindustrie en wilden we onze netwerken en ervaringen gebruiken om de intimidatie tijdens concerten en festivals terug te dringen. Zo ontstond in maar een paar dagen tijd NO THANKS!. Al is het bij ons heel snel en organisch gegaan, heeft iedereen wel haar eigen kracht binnen onze beweging. Zo regelt Jente Lammerts bijvoorbeeld de praktische zaken als merchandise en posters en heb ik een beetje de rol als persofficier op mij genomen, omdat ik al veel ervaring heb binnen de journalistiek. Op die manier hoef ik het niet allemaal in je eentje te regelen en kan ik mezelf omgeven in een groepje mensen die ieder hun eigen kwaliteiten inzetten om een bijdrage te leveren. ”

3. Probeer je slachtofferrol om te zetten

Mabel: “Lokale en zelfs nationale media wilden mijn verhaal horen en ook al deed ik dit graag om awareness te creëren, wist ik maar al te goed dat dit niet alleen míjn issue was. Zo veel mensen overkomt dit op concerten en festivals. Ik raad daarom iedereen aan die zoiets vervelends heeft meegemaakt, om te proberen om uit de slachtofferrol te stappen door te bedenken wat jij kunt doen om dit probleem te veranderen. Zo help je niet alleen anderen, maar zul je ook zien dat het je op persoonlijk vlak helpt. Als ik nu dan ook op het incident terugkijk, denk ik voornamelijk aan de positieve dingen die wij te weeg hebben gebracht met NO THANKS! dan aan hoe ik mij op dat moment voelde.”

4. Sla de handen ineen met andere organisaties om nog meer bekendheid te genereren

Mabel: “Omdat we met z’n vijven zijn, hebben we een extra groot netwerk. Dit gaf ons de kans om connecties te leggen met andere organisaties, zodat we de handen ineen konden slaan en nog meer bekendheid konden genereren om zo het probleem aan te pakken. Zo hebben we in samenwerking met het vrouwenplatform Broadly een paneldiscussie gehouden tijdens de muziekconferentie Eurosonic Noorderslag en werken we samen met Safe Crowd om mystery guests in te zetten tijdens festivals en concerten. Ook krijgen we enorm veel steun van verschillende bandjes en BN’ers. Tim Hofman loopt bijvoorbeeld met een shirt van ons.”

5. Negatieve reacties laten alleen maar zien hoe nodig verandering is

Mabel: “Door de media aandacht in kranten en ons optreden in Pauw, kregen we enorm veel reacties. Veel waren positief en aanmoedigend, maar er zaten ook heel wat rotte appels tussen. Zo zei iemand op Twitter: ‘Wie wil haar nou aanranden?’ En voelden mensen zich persoonlijk aangevallen, omdat ze dachten dat ‘dadelijk niks meer mag tijdens het uitgaan’. Deze nare reacties hadden we wel verwacht en zijn het bewijs dat onze beweging nodig is. Juist als er geen discussie ontstond, zou je denken dat we het er allemaal mee eens zijn en dan zou intimidatie niet gebeuren. Wanneer je negatieve reacties ontvangt, leer je dus juist dat het onderwerp wat je aan de kaak wil stellen écht een discussie waard is.”

Let’s Talk

Heb jij een nare ervaring omgezet in een positieve verandering? Deel het hieronder in de comments.

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic