PR-adviseur Suzanne van Duijn vertelt over haar ervaring met de 6-urige werkdag

Minder werken maar er financieel niet op achteruit gaan is dé belofte van de 6-urige werkdag. Goaldigger Suzanne van Duijn, social media-expert en PR-adviseur, experimenteerde hiermee en deelt haar ervaring.
Fotografie: Fleur Joesten

Zweden was het eerste land dat ermee experimenteerde: de 6-urige werkdag. Hoewel dit experiment geen onbetwistbaar succes was, klonk het idee voor veel ambitieuze vrouwen -die de baas zijn over hun eigen agenda- wel aanlokkelijk. Minder uren werken voor een ontspannen mindset, maar er financieel niet op achteruit gaan: wie wil dat nou niet?
Het afgelopen jaar waren dan ook verschillende vrouwelijke ondernemers die hiermee experimenteerden, waaronder social media-expert en PR-adviseur Suzanne van Duijn (founder Artikel 2.55 en SuusjeHQ). Aan The Goaldiggers Club vertelt ze over haar ervaring.

De 6-urige werkdag: vertel?

Suzanne: “Ik heb in de zomer van 2017 een maand lang geprobeerd om een 6-urige werkdag te hanteren. Echte aanleiding was dat ik door mijn rug was gegaan en beter voor mijn lichaam wilde gaan zorgen. Oftewel, níét de hele dag achter die laptop. Ik geloof dat dat echt niet goed voor ons is. Een 6-urige werkdag zou mijn werkdag al iets korter maken. Bovendien was ik wel benieuwd hoe het nu eigenlijk zou werken. Zou ik echt evenveel af kunnen krijgen? Een mooi experiment dus! Waar ik graag weer over zou bloggen.”

Hoe zag jouw 6-urige werkdag eruit?

Suzanne: “Ik probeerde zo efficiënt mogelijk te werken, dus éérst douchen en aankleden, en dan goed bedenken wat ik precies moest gaan doen die dag. Dan uitvoeren en full focus aan de slag. Ik deed geen dingen meer half, want dat was zonde van mijn zes uur. Als ik lunchte deed ik dat niet meer achter mij laptop maar zette ik de tijd even stil. Meestal zat mijn werkdag er om 15:00 uur of 15:30 uur eigenlijk wel op. Maar stiekem werkte ik dan nog wel eens een uurtje door en was ik dan alsnog op tijd klaar.”

Waarin verschilde jouw 6-urige werkdag van je 8-urige werkdag? Wat deed je anders?

Suzanne: “Voor mijn gevoel werkte ik veel efficiënter, omdat je tijdsdruk voelt. In plaats van door te werken tot het werk af was, keek ik puur naar de klok. Ik heb zes uur. Wat kan en moet ik écht doen vandaag? Je denkt veel meer na over wat je gaat doen, doet dit full focus en laat je niet afleiden. Elke afleiding voelde als een verspilling van mijn zes uur werktijd.”

Wat is jouw ervaring met de 6-urige werkdag?

Suzanne: “Het grappige is dat ik soms niet wist wat ik met al die extra vrije tijd aan moest. Mijn werk is namelijk ook soort van mijn hobby. Als ik tijd over heb, ga ik normaal gesproken bloggen. Maar dat is ook werk, dus moest dat binnen de zes uur. Ik merkte ook dat ik mijn werk dus echt leuk vind en niet eens wilde stoppen met werken na die zes uur. Ik denk dat de 6-urige werkdag dan ook niet iets is waardoor ik mijn werk kan ontvluchten, maar puur iets is voor zelfbescherming. Als ik mezelf geen tijdslimiet opleg is er altijd wel werk en kan ik altijd doorwerken. En wíl ik altijd doorwerken. En dat is niet echt goed voor lichaam en geest. Hoe leuk werk ook is, er is meer in het leven.”

Zou je andere vrouwelijke ondernemers de 6-urige werkdag aanraden?

Suzanne: “Zeker! Al kan dat ook een 7-urige of 8-urige werkdag zijn. Zolang je jezelf een tijdslimiet geeft werk je denk ik efficiënter. En zeven of acht uur maximaal werken is al een stuk beter dan negen of tien uur per dag werken, zoals veel ondernemers doen. Wat dat betreft denk ik dat de 6-urige werkdag een mooie ‘truc’ is om efficiënt te werken, je lichaam te beschermen tegen te lang achter een laptop zitten en jezelf ruimte geven voor sporten, familie, vrienden, en wat je maar wilt.”

Wat zijn je belangrijkste learnings van de 6-urige werkdag?

Suzanne: “Dat ik efficiënter werk, dat ik mijn werk erg leuk vind, dat het goed is om met jezelf een tijd af te spreken dat je stopt met werken die dag. Anders kan je altijd wel doorgaan. Maar dat het in de praktijk best moeilijk is je aan dat limiet te houden als je ziet dat er nog iets moet gebeuren. Of natuurlijk als je net als ik je werk gewoon heel leuk vindt.”

Let’s talk

Uit hoeveel uur bestaat jouw werkdag? Deel het in de comments hieronder.
Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Laat een reactie achter

Sluit Menu
×
×

Winkelmand