Word member Sluit je aan bij de club

Annelien Schuldink is founder van IVY LOISE en deelt hoe je een onderneming start naast je baan

Droom jij ook van een eigen onderneming, maar kan je om wat voor reden dan ook (nog) niet stoppen met je huidige werk? Annelien Schuldink, founder van IVY LOISE, richtte haar onderneming op naast haar baan en deelt haar beste tips en tricks met jou.

Van jongs af aan is Annelien Schuldink gefascineerd geweest door het ondernemerschap en liet zij zich graag inspireren door succesvolle zakenvrouwen. De wens om iets voor zichzelf te beginnen was er altijd al, maar ja, waar begin je? Na haar studie rechten besloot Annelien toch voor een baan te gaan en nog niet voor zichzelf te beginnen. Iets waar ze uiteindelijk heel dankbaar voor is, want hierdoor heeft ze meer ervaring opgedaan in de zakelijke wereld en een beter beeld bij wat een bedrijf succesvol maakt.

IVY LOISE

Toch bleef het ondernemerschap lonken en Annelien was niet altijd even gelukkig in haar werk. Ze miste het juridisch inhoudelijk werk en zocht iets waar ze hobbymatig mee aan de slag kon en wat raakvlakken had met het ondernemerschap. Na een kleine uitstap naar een eigen tassenlijn besefte Annelien dat ze het kleiner, makkelijker en vooral dichter bij zichzelf moest zoeken. In diezelfde periode kreeg Annelien van vrouwen uit haar omgeving steeds vaker (juridische) vragen op het gebied van carrière en ondernemerschap: “vaak was de drempel om advies in te winnen hoog en ik miste de mogelijkheid om op een laagdrempelig wijze (juridische) vragen te stellen. Ook merkte ik dat er steeds meer vrouwen waren met goede ideeën voor een eigen bedrijf of blog, maar die net als ik niet wisten waar ze moesten beginnen. Ik wilde graag met deze vrouwen in contact komen. Enerzijds omdat ik mij graag wilde omringen met vrouwen die dezelfde ambities hadden als ik, anderzijds omdat ik deze vrouwen met mijn inmiddels opgedane kennis en ervaring kon helpen.” Het idee voor IVY LOISE was geboren.

IVY LOISE begon als een hobby naast een fulltimebaan. Winst maken was niet de insteek. Iets doen wat je leuk vindt des te meer. Annelien had niet de mogelijkheid om helemaal met haar baan te stoppen, maar maakte toch een kleine stap om IVY LOISE van de grond te krijgen. Ze ging 36 in plaats van 40 uur werken, schreef zich in bij de Kamer van Koophandel, liet foto’s maken, richtte een website op, opende een bankrekening en gstortte er 5000 euro van haar spaarrekening op. Wat begon met het schrijven van informatieve blogs over legal en business, is inmiddels uitgegroeid naar een bedrijf met meerdere (juridische) diensten, waarbij Annelien ondernemers op een persoonlijk niveau adviseert. Nog altijd werkt Annelien 36 uur naast haar werkzaamheden voor IVY LOISE. Hoe ze dat doet? Vandaag geeft Annelien haar tips en tricks.

1. Bepaal duidelijk je doelgroep

Annelien: “Doelgroepbepaling is heel belangrijk. De doelgroep van IVY LOISE is ambitieuze vrouwen tussen de 20 en 45 jaar. Ik had deze doelgroep al vanaf dag 1. Ik schreef de doelgroep duidelijk op de website, maar nam deze doelgroep ook mee in de uitstraling van de website en sociale media. Door die uitstraling kwam ik ook bij mijn doelgroep terecht. Mijn website was nog maar net live, toen ik al werd uitgenodigd voor een netwerkevent. Ik besloot te gaan om gewoon te vertellen wie ik was en wat ik deed. Nog diezelfde avond had ik mijn eerste opdracht te pakken!”

2. Speel open kaart op je werk

Annelien: “Het is belangrijk om op je werk open kaart te spelen over je onderneming. Wees eerlijk waarom je iets voor jezelf wilt beginnen, zodat een bedrijf daar ook rekening mee kan houden. Zij investeren ook in jou. Daarnaast creëer je ook een stukje gunning als je het bespreekbaar maakt. Afhankelijk van of je in dezelfde branche aan de slag gaat, is het ook belangrijk om in je contract te kijken of je toestemming moet vragen voor je nevenwerkzaamheden. Krijg je toestemming? Leg dat dan altijd vast. Zo krijg je er achteraf geen gedoe over.”

3. Neem kleine stapjes en stel haalbare en reële doelen

Annelien: ”Mensen willen vaak iets wat heel ver weg is. Daardoor haken zij op voorhand al af en dat is zonde. Neem kleine stapjes. Ik realiseerde mij dat ik goed moest kijken wat ik wél kon doen. Ik moet die 36 uur nou eenmaal werken. Leg jezelf geen onrealistische verplichtingen op. Voor IVY LOISE had ik maar 1 verplicht ding: iedere week een blog schrijven. Ik had niet de verwachting om geld te verdienen, maar legde mijn focus op naamsbekendheid. Ook nu ik opdrachten heb, blijf ik zo werken. En als het niet die week lukt, dan volgende week. Als je hier duidelijk over communiceert, dan hebben mensen daar vaak ook begrip voor.”

 4. Zorg dat je een strakke planning maakt

Annelien: “Ik werk hard, maar vooral efficiënt. Zo werk ik ’s ochtends voordat ik naar mijn werk ga, ’s avonds als ik terugkom en soms zelfs in het weekend. Een strakke planning en een goede to-do lijst zijn daarbij voor mij onmisbaar. Door heel concreet op te schrijven dit ga ik vandaag doen, krijg je focus en rust aan het einde van de dag. Het geeft je ook een goed overzicht in wat je doet, want het worden kleine stapjes, je werk wordt behapbaar. Planningen vooruit maken voor een hele maand heeft voor mij geen zin. Ik maak ze per week. Wat kan ik in die week doen. En als een keer iets niet lukt, maar je hebt 9 van de 10 dingen op je lijstje wél gedaan, wees dan blij met wat je gedaan hebt en schuif die laatste door naar volgende week. Wees een beetje lief voor jezelf.”

 5. Verzamel een goed netwerk om je heen

Annelien: “Ik verzamelde de juiste mensen mij heen. Mensen die in mij geloofden, die mij wilde helpen en die mij konden adviseren. Zo had ik bijvoorbeeld totaal geen verstand van financiële zaken en wist ik niet van welke fiscale regelingen ik gebruik kon maken. Gelukkig had ik deze mensen wel in mijn omgeving. Daarnaast is een sparringspartner voor mij onmisbaar. Zo is mijn vriend ondernemer en door regelmatig met hem en met anderen te sparren, blijf ik scherp. Ook ging ik verstandig met mijn geld om en vroeg ik mensen om mij tegen een vriendenprijsje of een etentje te helpen. Zo heeft een kennis mijn website gemaakt, een vriendin mijn logo en de foto’s en hielp een andere vriendin mij met mijn administratie. Dat scheelde niet alleen in de kosten, maar het was ook nog eens erg leuk om samen bezig te zijn! Heb je dit netwerk zelf niet, probeer dan aan te haken bij de mensen die wel een groot netwerk hebben.”

6. Houd de regie in eigen handen

Annelien: “Weet goed wie je bent en wat je kan. Blijf dicht bij jezelf. Past iets niet bij je? Wees daar dan eerlijk over. Zit het tegen of gaat het niet zoals je graag zou willen? Denk dan in kansen en oplossingen. Kom in actie en neem de regie op die manier weer in eigen handen. Laat je niet afleiden door teleurstellingen en tegenslagen en blijf doorzetten. Op die manier leer je er ook makkelijker mee om te gaan. En bedenk je dat alles wat je meemaakt een ervaring is, en dat je daar uiteindelijk alleen maar beter van wordt!”

Let’s talk

Deel in de comments hieronder welke kleine stap jij al kan maken in de richting van je eigen onderneming?

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Marloes Berghege

Marloes is freelance schrijver en probeert met woorden dagelijks vrouwen te inspireren en te entertainen. Ze schrijft onder andere voor &C en Girls Love 2 Run. Marloes houdt ervan om zichzelf uit te dagen en neemt haar dromen bloedserieus. Better an oops than a what if.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic