Word member Sluit je aan bij de club

Wil je een burn out voorkomen? Drie vrouwen vertellen waar je direct mee moet stoppen

In deze driedelige artikelserie geven de drie succesvolle vrouwen Esmée Noëlle van Rijn (hoofdredactrice CosmoGirl! en blogger esmeenoelle.nl), Sophie Brokmann (freelancer) en Willa Stoutenbeek (founder W.Green) antwoord op de drie belangrijkste vragen omtrent een burn-out. Deze keer: hoe voorkom je een burn-out?

Foto via Collage Vintage

Burn-out

Als goaldiggers willen we het allemaal en het liefst ook tegelijk. We zijn niet te beroerd om hard te werken voor onze goals, maar werken we niet te hard? Het aantal vrouwen met een burn-out stijgt omdat we massaal over onze grenzen heen gaan. Een burn-out klinkt misschien als iets wat jou niet overkomt en daarom is het des te belangrijker om dit onderwerp hier bespreekbaar te maken. Esmée Noëlle van Rijn (hoofdredactrice CosmoGirl! en blogger esmeenoelle.nl), Sophie Brokmann (freelancer) en Willa Stoutenbeek (founder W.Green) hebben te kampen gehad met een burn-out. Je las in de vorige edities van deze miniserie welke symptomen aangeven dat je tegen een burn-out aanzit –lees het artikel hier. en hoe je een burn-out overwint. Een burn-out komt niet met grote alarmbellen aanzetten. Wanneer je even niet oplet en door blijft gaan, kan het je zomaar overkomen. In deze editie lees je tips van Willa Stoutenbeek, Esmée Noëlle van Rijn en Sophie Brokmann om een burn-out te voorkomen.

1. Altijd maar doorwerken en geen rust nemen als je voelt dat het nodig is

 

Willa Stoutenbeek, founder W. Green

 

Willa Stoutenbeek: “Een burn-out kun je denk ik alleen voorkomen als je heel dicht bij jezelf blijft en met jezelf in contact blijft staan. Als je voelt dat iets je geen energie geeft, je relatie, werk of whatever: luister dan echt naar je gevoel en anticipeer daarop. Wees eerlijk naar jezelf toe als het niet goed gaat. Durf kwetsbaarheid te tonen en ga ook gewoon op vakantie als je voelt dat je tegen je grens aan zit. Als het met werk niet uitkomt, dan is dat vervelend, maar je vindt wel een oplossing. Ik denk altijd ‘wat is het ergste dat er kan gebeuren?’ als ik een break neem van werk wanneer ik voel dat dit nodig is. Ik weet dat ik soms ook klanten of collega’s teleurstel, maar het is altijd beter dan er voor langere tijd uit te liggen. Mensen met een burn-out zijn vaak mensen die de lat voor zichzelf heel hoog leggen. Niet zozeer de workaholics, maar meer mensen die de realiteit niet onder ogen zien dat er wel zoiets bestaat als ‘te veel werken’. Je moet echt zorgen voor een goede werk-privé balans. Op tijd je rust nemen en op vakantie gaan. Of hard werken combineren met yoga of meditatie. Juist de werkpaarden rennen zich voorbij en moeten er extra op letten.”

2. Over je eigen grenzen heen gaan

Esmée Noëlle van Rijn, hoofdredactrice CosmoGirl! en blogger esmeenoelle.nl

 

 

Esmee Noelle van Rijn: “Ik heb mijn eigen grenzen veel beter leren kennen. Nog steeds merk ik dat ik soms tegen mijn eigen grenzen aanzit en weer te veel hooi op mijn vork neem. Dan zeg ik wat vaker ‘nee’ tegen taken. Ik werk nu fulltime als hoofdredacteur en dat is een drukke baan. Daarnaast houd ik ook mijn eigen social media kanalen bij en ben ik nog bezig met de verbouwing van ons nieuwe huis. Hierdoor sla ik veel dingen af, ook dingen die mij echt heel leuk lijken. Dat is moeilijk en het is lastig als mensen het niet begrijpen, maar het is beter dan over mijn eigen grenzen gaan. Uiteindelijk gaat er niemand voor jou zorgen als je ziek wordt. Dat zal je ook zelf moeten doen. Blijf dingen doen waar jij van oplaadt. Ik laad juist op na een dag zonder mensen om mij heen; lekker even rust. Maar voor sommigen werkt het juist om anderen op te zoeken, door bijvoorbeeld naar een verjaardag of een feestje te gaan. Zorg dat je even iets voor jezelf doet waar je energie van krijgt, als je voelt dat het te veel wordt.”

3. Niet naar jezelf luisteren


Sophie Brokmann, Freelancer

 

 

Sophie Brokmann: “Het klinkt misschien vaag, maar eerlijk zijn naar jezelf is echt key. Bewust worden van je innerlijke wereld, de tijd nemen voor wat je voelt en in contact komen met jezelf. Ik was voor mijn burn-out heel erg geneigd te focussen verwachtingen en waardering van anderen. Met mijn enthousiasme en drive trok ik veel naar mij toe en ik had geen stopknop. Ook nam ik met mijn sensitieve karakter de energieën en emoties van anderen mee naar huis. Ik hou van uitdaging, nog steeds. Door mijn burn-out ben ik niet ineens passief geworden, maar ik ervaar meer innerlijke rust en balans tussen wat energie geeft en kost. Ook ben ik bewuster geworden vanuit welke plek ik handel; vanuit liefde of angst. Na een freelance periode kwam een full-time functie bij Delight Yoga op mijn pad. In deze rol merkte ik dat ik gegroeid was als mens en mijn grenzen beter kon voelen en aangeven. Het proces heeft mij vertrouwen gegeven in het leven. Ik word heus nog steeds genoeg uitgedaagd. Je bent nooit uitgeleerd, maar je blik op de wereld veranderd. Ik heb nu meer compassie voor mijzelf en daarmee ook voor de ander.”

Let’s talk

Heb jij een burn-out overwonnen en heb je tips hoe deze te voorkomen? Deel ze met The Goaldiggers Club in de comments hieronder.

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Esra

Esra

Esra Buke is een happy soul en jaagt haar dromen na door te doen waar ze het meest van houdt: het creëren van content gedreven door haar passie voor verhalen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic