Word member Sluit je aan bij de club

4 tips om je minder eenzaam te voelen als je vanuit huis werkt

Die pyjamadagen lijken misschien aantrekkelijk, maar het freelancer bestaan kan als je vanuit huis werkt heel eenzaam zijn met weinig sociaal contact. Hoe doorbreek je dat? Editor Marloes Berghege vroeg het haar collega freelancers en verzamelde 4 tips om je minder eenzaam als freelancer te voelen.

Toen ik voor mezelf ging beginnen kon ik mijn geluk niet op. De hele dag mijn pyjama aan, pas rond 16.00 uur ’s middags douchen, een rondje hardlopen tussendoor: een totale flashback naar op kamers gaan. Geen gekke collega’s meer en vogelvrij. Heer-lijk. Inmiddels betrap ik mij er steeds vaker op dat ik mij best alleen voel. Dat zit hem vooral in het ontbreken van het delen en het sparren. Als ik bijvoorbeeld een mooie nieuwe klus binnen krijg, klim ik snel de telefoon in en probeer ik iemand in mijn omgeving aan de lijn te krijgen om dit heugelijke nieuws te delen. Meestal krijg ik geen gehoor en een kort appje dat ze op hun werk zitten en of er iets is. Ik heb dan ook niet veel freelancers in mijn omgeving. Ben ik die gekke collega’s toch nog gaan missen. Ik zit bijna dagelijks in een koffietent. Op de een of andere manier ben ik een stuk productiever aan een lange tafel met lotgenoten, een dure bak koffie naast me en geluid op de achtergrond. Dat denk ik niet alleen, dat is ook bewezen. Uit studie is gebeleken dat wat afleiding je creativiteit kan stimuleren. Aha. Dat verklaart misschien ook waarom mijn beste ideeën meestal tijdens het hardlopen komen of in die, daar is ‘ie weer, koffietent.

Aan het aantal laptops, waar ik op dit moment naar kijk, te zien ben ik niet de enige die het buitenshuis zoekt. De manager van de niet nader te noemen koffietent vindt er vast ook wat van dat we urenlang in zijn zaak zitten op een lullige muntthee. Om mijn schuldgevoel af te kopen, kies ik vaak naast mijn dure bak koffie ook nog een dure moeilijke snack. Buitenshuis werken wordt op die manier nog duur ook. Misschien is het tijd voor een wat meer duurzame oplossing. Ik besluit mij open te stellen en het mijn collega freelancers gewoon eens te vragen. Hebben zij ook last van eenzaamheid? En hoe gaan zij hier mee om? Ik vroeg het hen en verzamelde 4 tips.

Bron: http://cocolapinedesign.com/2016/02/15/majestic-home-with-a-green-bedroom/

1. Zoek online contact

Bij gebrek aan ballen op dat moment (mensen aanspreken blijft een dingetje), besluit ik mijn vraag eerst online te droppen. Ik ben lid van verschillende groepen freelancers en besluit een bericht op de ‘Ambitieuze Meisjes Facebookgroep’ achter te laten. Ik word overweldigd door het aantal reacties en de hoeveelheid tips. Zo plant Eline lunchwandelingen in, organiseert Silke schrijf- en coworkcafés bij haar thuis (iedereen kan gratis komen werken op voorwaarde dat ze zelf drank meenemen) en heeft Ellen iedere maandagochtend een zakelijke sparringsessie met haar broer die ook ondernemer is. Ook wordt mij vaak de Openbare Bibliotheek en Seats-2-Meet als werklocatie aangeraden. Ik ben helemaal niet actief op de onlinegroepen, maar dit heeft mij doen beseffen dat ik misschien wat vaker gebruik moet maken van de online community. Die groepen zijn er niet voor niets.

 2. Zoek een sparringpartner

Als je niet graag alleen werkt, doe het dan samen. Marloes Vissers-Schurman, freelance fotograaf, reageert op mijn post op Ambitieuze Meisjes en geeft toe dat ze een sparringpartner miste. Iemand aan wie ze vragen kon stellen en ideeën kon voorleggen. Ze loste dit op door samen met 2 andere ondernemende vrouwen in haar omgeving 1 keer per maand een halve dag af te spreken. ‘We laten zien waar we mee bezig zijn en kijken hier kritisch, maar met liefde, naar. Voor mij een ontzettende meerwaarde.’ Het lijkt misschien een grote wereld, maar als je goed om je heen kijkt en vraagt zijn er genoeg verborgen collega freelancers die dolgraag een keer met jou samen willen werken en daar zelf ook naar op zoek zijn. Je kan ze zelf zoeken of ze opzoeken bij Coworkingspaces als Hashtag Workmode, Spaces of Seats2Meet. En heb je behoefte aan sociaal contact in je werkdag? Zorg dan voor contact en plan een lunch of een wandeling met een vriendin of een collega freelancer in. Easy as that.

3. Zorg voor een gevarieerde werkplanning

Ik vraag me ondertussen suf, maar iedereen om me heen blijkt student. Is die koffietent van mij toch niet de freelance hotspot die ik dacht dat hij was. Just my luck. Toch word ik geholpen en krijg ik via via Anouk van Vliet, freelancer gespecialiseerd op branding van ondernemers, aan de telefoon. Ik leg haar voor dat ik mij vaak eenzaam voel als freelancer. Zij herkent mijn probleem. Hoewel ze een heel fijn huis heeft, werkt ze toch soms buitenshuis om wat meer mensen om zich heen te hebben. ‘Soms ben je net een holbewoner in je eigen huis.’ Of ze tips voor me heeft? Even iets anders doen werkt volgens Anouk heel goed om de dag te doorbreken. Zelf ben ik hier ook een fan van. Heel graag ga ik tussen klussen door een rondje hardlopen, dat zorgt altijd voor een frisse blik. De afwisseling kan ook zitten in het doen van uiteenlopende klussen. Ik werk vandaag samen met mijn nichtje en zij introduceert mij aan Marjolein van Damme, freelance beeldmaker. Ik ken Marjolein al van naam, want we schrijven voor dezelfde klant, maar ik heb haar nog nooit ontmoet. Ik vraag haar of zij zich als freelancer ook weleens alleen voelt. Ze herkent het gevoel voornamelijk van de periodes waarbij ze alleen maar schrijft. ‘Dan moet de kracht echt uit jezelf komen’. Maar Marjolein doet meer dan alleen schrijven en heeft erg afwisselend werk. Die afwisseling maakt het freelance bestaan voor haar ook minder eenzaam. En juist de mogelijkheid om veel verschillende dingen te doen maakt het freelancen zo leuk.

4. Get out there

Wat ik het meest van mijn mini-onderzoek heb meegenomen is juist dat ik niet alleen ben. Ik voel mij misschien af en toe alleen, maar er zijn genoeg tools, plekken en leuke mensen in mijn omgeving die daar hulp bij kunnen bieden. Ik moet er wel zelf om vragen en er zelf achteraangaan. Dus ga erop uit. Ga naar die netwerkborrels en die meet-ups en maak netwerkafspraken met andere freelancers die in hetzelfde schuitje zitten. Marjolein maakt hier ook veel gebruik van en ziet het echt als investering. ‘Het motortje blijft op die manier draaien.’ En durf vooral te vragen. Door alleen maar te vragen kreeg ik heel wat tips en hebben een aantal freelancers zelfs hun keukentafel beschikbaar gesteld voor anderen die ook graag samen werken. Blijk ik stiekem toch meer collega’s te hebben dan ik dacht.

Let’s Talk

Wat doe jij om je minder eenzaam te voelen als je vanuit huis werkt?

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

 

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Marloes Berghege

Marloes is freelance schrijver en probeert met woorden dagelijks vrouwen te inspireren en te entertainen. Ze schrijft onder andere voor &C en Girls Love 2 Run. Marloes houdt ervan om zichzelf uit te dagen en neemt haar dromen bloedserieus. Better an oops than a what if.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic