Word member Sluit je aan bij de club

Goaldigger Talk met Anke de Jong, hoofdredacteur Glamour

Anke de Jong (30) is hoofdredacteur van Glamour en deelt in deze Goaldigger Talk de highs en lows die komen kijken bij het najagen van haar goals.

Glamour

Anke de Jong groeide op op een boerderij in Gorredijk, een klein dorpje in Friesland. Ze herinnert zich nog goed dat ze als klein meisje altijd in de tijdschriften van haar moeder bladerde. Tijdschriften waren voor haar toen al iets magisch. Hoewel magazines haar wel triggerde, leek het een onhaalbare goal om als meisje van het plattenland in de bladenwereld terecht te komen. Toch besloot ze er voor te gaan. Na de havo is Anke gestart aan de mediaopleiding Media Informatie Management op de Hogeschool van Amsterdam.  Ze scoorde een stage bij het magazine JAN en maakte daarna mooie stappen. In deze goaldigger talk vertelt Anke hoe zij het op een 29-jarige leeftijd voor elkaar kreeg om de jongste hoofdredacteur van Glamour wereldwijd te worden. Ze vertelt wat haar grootste uitdagingen zijn en geeft in deze Goaldigger Talk haar sleutel tot succes prijs. “Ik wil overal de beste in zijn. Dat zit er al vanaf jongs af aan in. Ik denk dat dit het geheim is in alles wat ik doe. Overal de allerbeste in willen zijn brengt je verder.”

1. Wat is je goal en waarom?

“Ik wil dat alle jonge Nederlandse vrouwen tussen 18 en 35 jaar elke dag in aanraking komen met Glamour. Of dit nou via een video op ons Youtube kanaal, een foto op Instagram of een bezoek aan een event is. Als zij maar in aanraking komen met Glamour.”

2. Welke acties onderneem je om dat jouw goals te bereiken?

“Heel erg hard willen werken, onderaan beginnen, dag en nacht klaar staan voor je bedrijf en niets te veel vinden. Ik ben op mijn twaalfde begonnen met werken. Ik begon met koekjes inpakken bij een bakkerij en op mijn vijftiende ging ik aan de slag in een grote modezaak. Ik heb me nooit ergens te goed voor gevoeld en dat doe ik nog steeds niet.  Om mijn goal te behalen en de vrouwen te bereiken die ik wil bereiken moeten we allround en super relevant zijn. Dat is voor een glossy een uitdaging. De focus ligt bij ons niet alleen op mode en beauty. We richten ons ook op maatschappelijke onderwerpen zoals burn-out en women empowerement. Het november-nummer is helemaal gemaakt door en voor vrouwen en heeft maar liefst 20% beter verkocht dan hetzelfde nummer het jaar ervoor. Het slaat dus zeker aan. Glamour is nu meer dan alleen een tijdschrift. Ik ben er begonnen als brandmanager en ik heb het merk door de jaren heen zien veranderen. Er zijn nieuwe verdienmodellen bijgekomen door onze crossmediale strategie. Daardoor hou ik me niet alleen bezig met artikelen in het tijdschrift, maar bedenk ik ook concepten voor events of regel ik samenwerkingen met merken. Ik daag mezelf elke dag uit om mijn goals te bereiken. Je moet als hoofdredacteur van Glamour altijd willen leren. Daarnaast is het belangrijk dat je out of the box, commercieel en creatief tegelijk kan denken. Een plus op de begroting is voor mij net zo belangrijk als een sterke cover.”

 3. Je bent van brand manager opgeklommen tot hoofdredacteur. Wat is jouw sleutel tot succes?

“Ik wil overal de beste in zijn. Dat zit er al vanaf jongs af aan in. Dat brengt je verder. Ik heb daarnaast ook mazzel gehad met de mensen om mij heen. Op de jonge leeftijd van 24 ben ik bij Glamour aangenomen als brandmanager. Ik begon niet bij Glamour met de intentie dat ik er ooit als hoofdredacteur zou werken, maar ik heb er stiekem wel altijd van gedroomd. Het voelde alleen niet als een realistisch doel. Sanne Groot Koerkamp, voormalig hoofdredacteur van Glamour, zei het stiekem wel eens gekscherend. Toch dacht ik altijd: ‘nee joh, ben je helemaal gek geworden. Dat kan ik helemaal niet. Toen kwam het moment dat Sanne weg ging en kwam haar positie als hoofdredacteur vrij. De voormalig CEO van Glamour ging op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur. Op een gegeven moment kreeg hij de ingeving om mij daarvoor te vragen. Voor mij een grote kans natuurlijk. Ik kwam het kantoor binnenlopen en hij zei: ‘jij bent het. Als je nu ja zegt ben jij de nieuwe hoofdredacteur van Glamour.’ Ik stond perplex. Normaal moet je hiervoor op gesprek in Londen en Parijs, maar ik heb er niet eens voor gesolliciteerd. Voordat ik ja zei, heb ik hem één vraag gesteld. Ik vroeg: ‘denk je echt dat ik het kan?’ Toen hij mijn vraag beantwoorde met ‘Ja natuurlijk kun jij dit.’ Dacht ik: okè, fuck it. Let’s go for it.”

“Je hoeft je niet anders of beter voor te doen, omdat je denkt dat je het dan wel bereikt. Je bent uniek en goed zoals je bent.”

4. Op welke prestatie ben je het meest trots?

“Dat ik niet alleen de jongste hoofdredacteur in Nederland ben, maar ook van alle Glamour-edities wereldwijd en dat zijn er in totaal 17. Ik denk dat er een tijd is aangebroken van nieuwe hoofdredacteuren. Heel goed kunnen schrijven is niet meer genoeg. Ik zie mezelf als de directeur van het merk. Ik adem zelf ook Glamour. Alles aan het merk moet kloppen.”

5. Wat zie jij als jouw grootste uitdaging bij het bereiken van je goals?

“Het vinden van een work-life balance vind ik af en toe wel een uitdaging. Ik heb drie avonden in de week een werk-event en reis voor Glamour ook vaak in het weekend. Daardoor heb ik af en toe het gevoel dat ik tekort schiet in mijn privéleven. Mijn vriend, familie en vriendinnen gunnen mij gelukkig de wereld, maar toch is het af en toe zoeken naar een goede balans. Mijn vriend reist ook veel voor zijn werk, want hij is topsporter. Daardoor begrijpt hij mijn leven enigszins. We reizen naar elkaar toe als dat mogelijk is om elkaar vaak genoeg te blijven zien.”

6. Waar heb je veel van geleerd?

“Mijn eerste stage op de marketingafdeling van JAN Magazine was een hele leerzame periode; praktijkervaring is zo anders dan colleges volgen. Er ging een wereld voor me open. Ik zoog alle informatie op; van distributie tot marketing. Mijn eerste jaar als hoofdredacteur is ook heel leerzaam geweest. Alles was nieuw. Van het hebben van de final call op een cover, tot het bezoeken van Fashion Weeks en het aansturen van een groot team.”

7. Wat had je achteraf gezien graag willen weten over het bereiken van je goal toen je begon met het najagen ervan?

“Dat het geen zin heeft om over van alles te piekeren of om nachtenlang ergens door iets wakker te liggen. Het loopt vaak toch anders dan je denkt. Een andere tip die ik ook graag mee zou willen geven: blijf altijd jezelf. Je hoeft je niet anders of beter voor te doen, omdat je denkt dat je het dan wel bereikt. Je bent uniek en goed zoals je bent.”

8. Wat is jouw ultieme work look?


“Ik voel me lekker in een cool pak. Op dit moment is dat een geruit pak. Ik voel me ook heerlijk in een paar goede jeans gecombineerd met een blouse of simpel wit t-shirt en afgestyled met open hakken. En niet te vergeten een goede tas om de look af te maken. Ik heb een duidelijke stijl. Het is een mix van sportief met chic. Als ik tijdens Fashion Week naar de modeshows in Milaan en Parijs ga vraag ik altijd een collega van de modeafdeling om te helpen om mijn setjes samen te stellen.”

9. Wie zie jij als goaldigger en waarom?

“Anna Nooshin. Ik heb heel veel bewondering voor haar. Ze weet zo goed wat ze wil en gaat daarvoor. Daar mag bijna alles voor wijken. Heel knap.”

10. Wat is jouw definitie van succes?


“Succes is voor mij onafhankelijkheid. Ik wil nooit financieel afhankelijk zijn van een man of andere mensen om mij heen. Ik geloof dat je er veel uren in moet steken als je zakelijk succes wilt hebben, maar succes is ook durven genieten en geluk toelaten. En  je realiseren dat zakelijk succes niet het allerbelangrijkste is op de wereld.”

“Leer van alles en iedereen die je tegenkomt

11. Hoe belangrijk is jouw inner circle bij het bereiken van je goal?


“Zonder mijn inner circle zou ik dit niet kunnen. Als je succes niet kunt delen, is er maar weinig aan. Het is zo’n fijn gevoel om een sterke basis te hebben waar je op terug kunt vallen. Mijn ouders, zusjes, vriend en een paar vriendinnen vormen die basis voor mij. Het gevoel dat ze onvoorwaardelijk van je houden is onbeschrijflijk. Als ik iets spannend vind bel ik met mijn vriend of beste vriendin Eline. Zij spreken mij altijd moed in en dan ga ik ervoor.”

12. Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt en waarom?


“Ga er gewoon voor! Bij vrouwen overheerst vaak een gevoel van onzekerheid, wanneer ze worden gevraagd voor een vette baan. Hun vriendinnen zeggen dan ook nog vaak: zou je het wel doen? Ook ik vond het heel spannend om voor de baan van hoofdredacteur te gaan, maar toen een vrouwelijke zeer gewaardeerde collega tegen mij zei: ‘natuurlijk kun je het, ga er gewoon voor’, dacht ik: yes, ik doe het. Als vrouwen elkaar meer zouden supporten in plaats van afvallen en zich niet laten leiden door onzekerheid, hebben we in no-time veel meer vrouwen aan de top van het bedrijfsleven. Dat zou ik heel graag willen.”

13. Hoe zorg jij ervoor dat je gelukkig blijft tijdens het najagen van je goals?


“Het is soms moeilijk om je werk los te laten. Ik had voor mijn gevoel geen behoefte aan vakantie afgelopen zomer, maar werd toch vriendelijk doch dwingend door collega’s en mijn baas verzocht om drie weken vakantie te nemen. De eerste week moest ik afkicken en daarna ben ik ongelooflijk bijgekomen. Mijn hoofd was leeg en ik kon bij terugkomst aan de lopende band weer duizenden beslissingen nemen. En ook een heerlijk gevoel: alles draait gewoon door, ook als ik er niet ben. Dat geeft ook rust. Ik moet bekennen dat ik wel echt een control freak ben met mijn eigen agenda. Sommige hoofdredacteuren hebben iemand die hun agenda beheert, dat heb ik niet. Dat trek ik ook niet. Ik ben echt obsessed met mijn agenda. Ik track al mijn to-do’s. Als ik ergens niet aan toe kom, verplaats ik het naar een dag later. Het is goed om je hoofd koel te houden als je een drukke overvolle agenda hebt. Ik stel mijzelf als ik begin te stressen bewust de vraag: ‘Oke Anke, gaat er echt niemand dood als ik dit vandaag niet doe?’ om mezelf weer met beide benen op de grond te zetten. Het moet allemaal wel leuk blijven. Na een drukke periode ontsnap ik heel graag even naar Friesland om bij te komen. Het liefst zou ik daar een tweede huisje willen hebben in de middle of nowhere. Ik vind het heerlijk om in de buurt van mijn familie te zijn. Dat is mijn basis en die blijft altijd hetzelfde of ik nou succes heb of niet. Die basis maakt mij heel sterk en af en toe heb ik daar even een shot van nodig. Vroeger deed ik veel yoga, dat zou ik graag weer oppakken, maar daar moet ik echt tijd voor maken.

14. In het kader van sharing is caring, heb je nog tips voor onze lezeressen die een goal nastreven?

Dream big en ga ervoor. Begin onderaan en werk je omhoog, leer van alles en iedereen die je tegenkomt, sta overal voor open en zet dat stapje extra waar anderen stoppen.”

Let’s talk!

Deel in de comments hieronder wie je graag in de Goaldigger Talk zou willen zien.

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Eve Tomaszewski

Eve Tomaszewski

Eve is founder van The Goaldiggers Club en wil daarmee een plek creëren waar ondernemende vrouwen ervaringen, ideeën, tips & tricks, kennis en skills kunnen delen. Ze wil hen de mogelijkheid bieden om het gesprek met elkaar aan te gaan en inspireren om al hun carrière goals te behalen terwijl ze tegelijkertijd een gelukkig leven leiden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic