Word member Sluit je aan bij de club

Drie ondernemende vrouwen delen hoe je een burn-out overwint

In deze driedelige artikelserie geven de drie succesvolle vrouwen Esmée Noëlle van Rijn (hoofdredactrice CosmoGirl! en blogger esmeenoelle.nl), Sophie Brokmann (freelancer) en Willa Stoutenbeek (founder W.Green) antwoord op de drie belangrijkste vragen omtrent een burn-out. Deze keer: hoe overwin je een burn-out?

Burn-out

Als goaldiggers willen we het allemaal en het liefst ook tegelijk. We zijn niet te beroerd om hard te werken voor onze goals, maar werken we niet te hard? Het aantal vrouwen met een burn-out stijgt omdat we massaal over onze grenzen heen gaan. Een burn-out klinkt misschien als iets wat jou niet overkomt en daarom is het des te belangrijker om dit onderwerp hier bespreekbaar te maken. Esmée Noëlle van Rijn (hoofdredactrice CosmoGirl! en blogger esmeenoelle.nl), Sophie Brokmann (freelancer) en Willa Stoutenbeek (founder W.Green) hebben te kampen gehad met een burn-out. Vorige week las je in de eerste editie van deze miniserie welke symptomen aangeven dat je tegen een burn-out aanzit –lees het artikel hier. Volgende week delen deze drie succesvolle vrouwen hoe je een burn-out voorkomen. Deze keer lees je hoe Willa Stoutenbeek, Esmée Noëlle van Rijn en Sophie Brokmann een burn-out overwonnen.

1. Doe dingen die je ontspanning geven


Sophie Brokmann, Freelancer

 

 

“Ik nam ziektedagen op, maar mijn valkuil was dat ik het moeilijk vond om toe te geven dat het niet meer ging. Ik zette elke keer de knop om, om maar door te zetten, want ik wilde niet opgeven. Op een gegeven moment merkte ik dat ik echt op was. Mijn onderbuikgevoel gaf duidelijk aan dat ik mijn baan moest opzeggen. Daarna viel ik in een gat. Ik wilde continue vluchten uit het moment en voelde mij niet relaxed. Ik voelde constante paniek, had fysieke pijnen en was emotioneel op. Ik besloot om rust te nemen en weer terug naar de kern te gaan; uitvinden wie ik was en wat mijn behoeften waren. Yoga heeft hierbij een grote rol gespeeld. Door yoga ben ik mijzelf beter gaan begrijpen. Een half jaar lang heb ik voornamelijk ontspanning gezocht door met een psycholoog te praten, ik ben bij verschillende healers geweest en heb energie cursussen gevolgd. Ik zocht de natuur op, ik heb gereisd en ben gaan beeldhouwen en schilderen. Je geest draait bij een burn-out overuren, daarom is het goed om door beweging met je lichaam bezig te zijn en creatief te zijn. Na een half jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging, maar niet meteen een full-time baan. Ik deed toen yoga bij Delight Yoga en besloot daar als host te starten. Stap voor stap ben ik weer begonnen met werken. Soms werd het te veel, maar dan wist ik ook op tijd aan de bel te trekken. Je groeit en leert om je energie en grenzen te bewaken.”

 

2. Schrap werkzaamheden

 

Esmée Noëlle van Rijn, hoofdredactrice CosmoGirl! en blogger esmeenoelle.nl

 

“Ik ben gaan schrappen in mijn werkzaamheden. Ik werkte destijds heel veel bij, naast mijn studie. Ik heb toen twee bijbanen opgezegd en bij mijn studie aangegeven dat ik het rustiger aan wilde doen. Ik heb daardoor een half jaar uitstel gekregen voor mijn minor.  Voor mijn burn-out hoefde ik gelukkig geen maandenlang traject in met therapieën. Ik heb een vakantie ingepland met vriendinnen voor twee weken. Hierdoor kon ik mijzelf meer ruimte en rust geven en werd ik ook sneller beter.”

 

3. Besteed veel tijd en aandacht aan jezelf

 

Willa Stoutenbeek, founder W. Green

 

 

“Mijn huisarts vertelde mij dat ik een burn-out had, maar adviseerde me tegelijkertijd om eerst te kijken of ik het buiten de officiële weg kon oplossen. Ik heb toen een reis geboekt naar Brazilië en eerst kleine maand in een soort jungle resort gezeten om uit te rusten. Daarna verplaatste ik me naar een huis van een vriendin in Rio. De eerste plek was een eco resort in the middle of nowhere, zonder elektriciteit en wifi. Ik heb daar heel erg mijn roes uitgeslapen en toen ben ik ook echt fysiek ziek geworden. Ik kreeg koorts, diarree, was aan het rillen, kon niets binnen houden en heel erg aan het ijlen. Voor mijn gevoel was dat alles er in één keer uitkwam. Uiteindelijk zat ik daar een keer aan tafel met twee aardige vrouwen, zij waren spiritual healers. Ik heb hen om een healing sessie gevraagd. Dit klinkt voor veel mensen zweverig, maar voor mij voelde het heel natuurlijk. Ik voelde mij heel snel al veel lichter en beter. Het heeft wel een tijd geduurd voordat ik echt oude was. Ik denk dat ik na zeven maanden weer een beetje normaler begon te functioneren en in totaal een jaar last heb gehad van mijn burn-out. Je blijft denk ik altijd wel last houden omdat er iets is getriggerd waardoor het een volgende keer sneller naar boven komt. Je bent extra gevoelig en het wordt nooit meer zoals daarvoor. Ik heb ongeveer drie tot vier maanden niet gewerkt en in die tijd goed voor mijzelf gezorgd met o.a. gezonde voeding, te werken met coaches, te mediteren en heb veel aan zelfontwikkeling gedaan. En dat ben ik sindsdien blijven doen. Ik doe elk jaar bijvoorbeeld een week een yoga retreat op Mallorca, een week stilte op Bali of een mooie cursus bij Yourlab. Hier ga je met jezelf aan de slag. Je voert openhartige gesprekken en leert daardoor eerlijker te zijn naar jezelf..”

Een miljoen Nederlanders hebben last van burn-out klachten. Maar hoe voorkom je een burn-out? Volgende week in editie 3 delen Sophie, Esmée en Willa hoe je een burn-out voorkomt.

Let’s talk

Heb jij ooit een burn-out gehad? Hoe heb jij dit overwonnen? Deel je tips en ervaringen hieronder in de comments!

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

 

Esra

Esra

Esra Buke is een happy soul en jaagt haar dromen na door te doen waar ze het meest van houdt: het creëren van content gedreven door haar passie voor verhalen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic