Word member Sluit je aan bij de club

Drie ondernemende vrouwen delen de symptomen van een burn-out

In deze driedelige artikelserie geven de drie succesvolle vrouwen Esmée Noëlle van Rijn (hoofdredactrice CosmoGirl! en blogger esmeenoelle.nl), Sophie Brokmann (freelancer) en Willa Stoutenbeek (founder W.Green) antwoord op de drie belangrijkste vragen omtrent een burn-out.

Burn-out

Als goaldiggers willen we het allemaal en het liefst ook tegelijk. We zijn niet te beroerd om hard te werken voor onze goals, maar werken we niet te hard? Het aantal vrouwen met een burn-out stijgt omdat we massaal over onze grenzen heen gaan. Een burn-out klinkt misschien als iets wat jou niet overkomt en daarom is het des te belangrijker om dit onderwerp hier bespreekbaar te maken. Esmée Noëlle van Rijn (hoofdredactrice CosmoGirl! en blogger esmeenoelle.nl), Sophie Brokmann (freelancer) en Willa Stoutenbeek (founder W.Green) hebben te kampen gehad met een burn-out. In deze driedelige artikelserie die volgende week woensdag 13 december en de week erna op 20 december verschijnt geven deze drie succesvolle vrouwen antwoord op de belangrijke vragen: aan welke signalen kun je een burn-out herkennen? Hoe overwin je een burn out? Maar nog belangrijker: hoe voorkom je een burn-out? Deze keer lees je welke symptomen aangeven dat je een burn-out hebt.

1. “Ik werd vergeetachtig, had last van hyperventilatie en paniekaanvallen. Ik was kapot en veranderde van een opgewekte vlinder in een dood vogeltje.”

 

Sophie Brokmann, freelancer

 

Sophie: “Ik was net afgestudeerd en kreeg direct een baan bij een internationaal advocatenkantoor. Het kon niet op, althans zo leek het. Het was een fulltime job van 70 uur per week en ik deed er ook nog van alles naast. Zo was ik voorzitter van het stagiaire overleg, organiseerde ik een skitrip voor de afdeling en ging ik in het weekend ook nog uit. Ik was altijd een bezig bijtje en vroeg heel veel van mijzelf, totdat mijn lichaam zulke duidelijke signalen gaf, dat ik er wel naar moest luisteren. Ik was regelmatig duizelig en barstte al in huilen uit bij het kleinste voorval. Ik werd vergeetachtig, had last van chronische hyperventilatie en paniekaanvallen. Mijn emmertje zat continu vol. Mensen kenden mij als een outgoing, extravert die overal voor in was. Die persoon was ik niet meer. De dokter vertelde mij dat mijn bloed er goed uit zag, dus ik was “gezond”.  Toch wist ik dat er iets goed mis was. In het weekend sliep ik veel om maandag nog een beetje energie te hebben. Mijn leven draaide hierdoor voornamelijk om werk. Ik ging drie weken op vakantie in de hoop weer uitgerust terug te komen, maar helaas was ik na drie weken nog steeds kapot. Op werk zagen mensen mij veranderen van een opgewekte vlinder naar een klein vogeltje. Mijn vuur was gedoofd.”

2. “Ik voelde mij vermoeid, huilerig, duizelig en kreeg zwarte vlekken voor mijn ogen.”

 

Esmée Noëlle van Rijn, hoofdredactrice CosmoGirl! en blogger esmeenoelle.nl

 

Esmee: “Ik had altijd bakken met energie en vond vooral alles leuk. Ik werkte als copywriter, ik ging voor het eerst op mezelf wonen en wilde een perfect huishouden. Ik bleef de verkeerde relaties aanhouden en nam daarnaast nog even twee bijbaantjes, omdat ik dacht dat het kon. Ook startte ik met een mijn minor voor mijn studie. Alles was leuk, maar alles moest ook perfect. In het begin voelde ik mij vooral heel erg vermoeid en huilerig. Daarna werd het erger en kreeg ik ook zwarte vlekken voor mijn ogen, die je ook weleens ziet als je te snel opstaat. Ik kreeg ergere duizelingen en kon op een dag alleen nog maar huilen en op de bank zitten. Zelfs boodschappen doen was voor mij te veel. Bij de dokter vroeg ik huilend of hij m’n bloed kon laten testen. Er moest namelijk iets mis zijn met mijn lijf. Bezorgd vroeg hij eerst hoe mijn leven er uitzag. Ik vertelde het, hij vroeg wat door en concludeerde dat ik was opgebrand.”

3. “Ik kon slecht slapen, kreeg hartkloppingen, ontroostbare huilaanvallen en zag dingen bewegen die niet bewogen.”

 

Willa Stoutenbeek, founder W. Green

 

Willa: “Het startte wat lichter. Ik kon in het begin minder goed slapen en werd soms ineens wakker met hartkloppingen, die ik niet van mij af kon zetten. Dezelfde soort hartkloppingen die je voelt als je iets belangrijks hebt, maar dan kun je herleiden waar het vandaan komt. Ik kon het niet herleiden naar de directe oorzaak en ze werden ook steeds heftiger. Ik kreeg ontroostbare huilaanvallen en zag dingen bewegen, die helemaal niet aan het bewegen waren. Tegenslagen werden mij te veel en ik moest vaak overgeven. Ik zag elke dag een uitzichtloze situatie en kon niets meer in perspectief plaatsen. Ik wilde alleen maar wegkruipen en wist niet hoe ik dingen kon oplossen, ik zag alleen maar een grote berg. Hierdoor was ik ook constant vermoeid. Hoe veel ik ook sliep, ik was nooit uitgerust.”

Een miljoen Nederlanders hebben last van burn-out klachten. Maar wat kun je het beste doen als je een burn-out hebt? Volgende week in editie 2 delen Sophie, Esmée en Willa hoe je een burn-out overwint.

Let’s talk

Heb jij ook een burn-out gehad? Welke signalen herken jij achteraf? Deel jouw ervaring hieronder in de comments!

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

 

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Esra

Esra

Esra Buke is een happy soul en jaagt haar dromen na door te doen waar ze het meest van houdt: het creëren van content gedreven door haar passie voor verhalen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic