Word member Sluit je aan bij de club

Bang voor concurrentie? Dit zijn drie redenen waarom je dit juist moet omarmen

Het kan behoorlijk intimiderend zijn als je met jouw business de markt wil bestormen, maar ontdekt dat je niet de enige bent met deze ambitie. Toch kan concurrentie je business ook een boost geven. Girlbosses Olcay Gulsen en Aranka van der Voorden lichtten dit tijdens de laatste editie van Goaldigger Sessions op 10 september (bekijk hier de highlights en hier de aftermovie) toe.

Tekst: Femke Kamps

Beeld via: https://i.pinimg.com/originals/48/7 /08/487c080fb0c946d87d4c922bacefdd90.jpg

1. Er is een markt voor jouw business
“Dat er concurrentie is, betekent dat er een markt is voor jouw dienst of product”, waren de rake woorden van Aranka van der Voorden die inmiddels al drie succesvolle bedrijven heeft opgericht. “Dat je veel concurrenten hebt, kun je dus ook zien als een goed teken. Het bekrachtigt het bestaansrecht van jouw dienst of product.” Ook Olcay Gulsen erkent het belang van concurrentie voor het bestaansrecht van je business. “Er is geen enkele markt waar jij de enige bent die iets doet. Zo wel, dan kun je jezelf ook achter de oren krabben of dit misschien een goede reden heeft”, aldus Olcay. “Dat er veel spelers op de markt zijn, kan een indicatie zijn dat er ook veel vraag is naar jouw type business.”

2. Beantwoord vragen die blijven liggen bij de concurrentie
Met zoveel spelers op de markt, blijft daar altijd nog de vraag hoe je jezelf kunt onderscheiden van de concurrentie. Aranka van der Voorden heeft daar wel een paar goede tips voor: “Ontdek waar vragen blijven liggen bij de concurrentie en doe hier iets mee om je eigen bedrijf te verbeteren”, is haar advies. “Daarnaast is het ook belangrijk om je ideal client goed voor jezelf te formuleren. In het geval van sportleggings (Jogha red.), dus niet ‘jonge vrouwen die sporten’, maar Evi, 26 jaar, staat twee keer per week in de sportschool, maar houdt ook van een glas wijn op vrijdagavond. Zo kun je beter targeten en onderscheidt je jezelf van de rest.”

3. Houd elkaar scherp
Of ze dan ook bang waren voor concurrentie waren beide ondernemers duidelijk: nee. “Ik vind concurrentie altijd wel interessant”, aldus Olcay Gulsen tijdens de Goaldigger Sessions. “Het houdt je scherp en ik denk dat er altijd wel iets is wat je van elkaar kunt leren.” Ook Aranka geeft toe concurrentie te omarmen: “Aanvankelijk voelde ik me echt niet op mijn gemak wanneer iemand eenzelfde business begon als ik. Toch heb ik moeten beseffen dat niemand kan wat ik kan. Net zoals ik niet kan wat een ander kan. Dat maakt concurrentie juist interessant en leerzaam.”

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

 

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Femke Kamps

Femke Kamps

Femke Kamps is freelance content creator voor o.a. Apple & Cosmopolitan en auteur van het boek 'Fuck the quarterlife crisis'. Daarnaast heeft ze een persoonlijk blog: Youniqueblog.nl.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic