Word member Sluit je aan bij de club

8 tips voor een on-point huisstijl van Romance Egas, grafisch vormgever & co-founder A-Sociaal Media

Vandaag deelt Romance Egas (25), freelance grafisch vormgever en co-founder van A-Sociaal Media acht tips voor een complete huisstijl die bij jouw business past. 

In een interview met Lisa Stel las je vorige week hoe je een online personal brand succesvol neerzet. Deze week delen we tips & tricks om de perfecte huisstijl te creëeren voor jezelf of jouw brand. Romance Egas (25) is freelance grafisch vormgever, co-founder van A-Sociaal Media, en verantwoordelijk voor de vormgeving van The Goaldiggers Club; ze weet dus als geen ander hoe je de perfecte huisstijl creëert. Samen met businesspartner Kae Sutherland ontwikkeld ze huisstijlen voor klanten als Corner Bakery, Girassol en Noor Amsterdam. Romance: “Een complete huisstijl is de basis van al je communicatie-uitingen en bestaat uit het logo, je pay off (slogan), lettertypes en kleurgebruik. Deze elementen stel je van te voren vast zodat je de boodschap en het gevoel van jouw merk kunt uitstralen.”

1. Kies kleuren die jouw boodschap ondersteunt

Romance: “Kleuren roepen een bepaald gevoel op. Kies daarom voor een kleur die jouw boodschap ondersteunt en niet tegenspreekt. Staat jouw bedrijf bijvoorbeeld voor duurzaamheid, dan geeft het niet de juiste boodschap als je voor fel rood kiest. Zo zie je bij The Goaldiggersclub, een platform waar vrouwen met elkaar in contact komen om van elkaar te leren en elkaar te inspireren, dat er voor zachte en harde kleuren is gekozen. Op die manier is het toegankelijk voor de powervrouw en de powervrouw in spé. Kijk dus goed naar wat jij wil uitstralen en welke kleur dit gevoel versterkt. Trek deze kleuren ook door naar de fotografie op je site, zodat het een geheel wordt. Is je huisstijl bijvoorbeeld heel kleurrijk? Laat dan ook veel kleur zien in de fotografie die je gebruikt.”

2. Ga voor een tijdloos logo-ontwerp

Romance: “Kies een logo met een tijdloze stijl en niet iets wat nu heel hip is. Voor het ontwerpen van je eigen logo is een zelfontworpen lettertype of illustratie niet altijd nodig. Een visrestaurant dat bijvoorbeeld een visje in het logo verwerkt, kan heel cliché overkomen. Dan is het interessanter om een mooi lettertype te kiezen en er iets aan toe te voegen dat het eigen maakt. Zo zie je bij The Goaldiggers Club bijvoorbeeld in het logo een combinatie van hoofdletters, kleine letters en een bliksemschicht wat het eigen maakt.”

3. Kies een lettertype dat het juiste gevoel overbrengt

Romance: “Je lettertype moet passen bij wat jij wilt uitstralen met je merk. Zorg ervoor dat de keuze van een lettertype aansluit bij je boodschap, tone of voice en doelgroep. Als je bijvoorbeeld wat zakelijker wilt overkomen, kun je het best voor een strak en klassiek lettertype gaan. Wil je juist wat toegankelijker zijn? Kies dan bijvoorbeeld een speels lettertype. Je kunt kiezen tussen schreefletters en schreefloze letters. Schreefletters hebben vaak aan het uiteinde een pootje waardoor een stuk tekst meer een geheel lijkt. Dit soort lettertypes zie je vaak in artikelen van tijdschriften of kranten. Een schreefloos lettertype is strakker, zonder franjes. Dit is voor je hoofdteksten online beter, omdat het beter leesbaar is. Je kunt er ook voor kiezen om twee verschillende lettertypes te kiezen, maar dat is het maximum. Meer dan twee lettertypes staat weer rommelig. Het ene lettertype kun je dan gebruiken voor je kopteksten en de ander voor je body tekst.”

4. Zorg dat je logo altijd opvalt

Romance: “Let op dat je logo niet te groot of te klein is. Denk daarom van tevoren na over waar je het logo wilt plaatsen en in welke kaders het logo moet staan, zodat het formaat in elk kader opvallend en duidelijk te zien is. Op Facebook is het kader bijvoorbeeld kleiner dan op je website. Dus houdt daar ook rekening mee. Zet daarnaast je logo op alles wat van jou is. In een tijdperk waar iedereen alles deelt op social media, is het slim om zichtbaar te zijn tot in de kleinste details. Denk dus verder dan alleen je product of website. Als je bijvoorbeeld offline een event hebt, denk dan ook aan de servetten, kaarsen waarop je logo staat.”

5. Kies een vaste plek voor je logo

Romance: “Kijk goed waar je je logo plaatst. De positie van je logo zal natuurlijk niet altijd op alle uitingen hetzelfde zijn, maar zolang je dit wel consequent doorvoert, blijft het een geheel. Op een brief wordt het logo vaak rechts geplaatst en op een website meestal links boven of in het midden. Internet is een snel medium en mensen scannen hier snel. Voor de gebruiksvriendelijkheid is het slimmer om je logo meteen linksboven of in het midden te plaatsen, omdat je website bezoekers niet te veel tijd kwijt willen zijn om uit te vinden of ze op de juiste pagina terecht zijn gekomen. Je logo moet dus op een herkenbare plek staan en duidelijk genoeg in beeld zijn. Maar let wel op dat het niet de hele pagina in beslag neemt. Er moet genoeg ruimte zijn om andere belangrijke zaken te laten zien zodat mensen zo min mogelijk hoeven scrollen.”

6. Blijf consistent in je uitingen

Romance: “Er zijn veel bedrijven waar mensen slechte ervaringen mee hebben, waardoor het nu meer dan ooit belangrijk is dat je online en offline betrouwbaar overkomt. Dit bereik je alleen door consistent te blijven in je branding. Als je bijvoorbeeld steeds andere kleuren gebruikt in je logo of je logo steeds op een andere manier plaatst in je beeld, ben je niet consistent. Mensen kunnen het dan minder goed herkennen en het komt amateuristisch over. Zorg er dus voor dat je Facebook, Instagram, flyers, posters en nieuwsbrieven op alle vlakken in dezelfde stijl zijn doorgevoerd. Denk aan je tone of voice in de tekst, waar je je logo plaatst, hoe je communiceert met je doelgroep, de kleuren en filters die je gebruikt in je fotografie en de manier waarop je je foto’s maakt. Dit moet allemaal hetzelfde gevoel opwekken als je website.”

7. Besteed extra aandacht aan Instagram

Romance: “Instagram is tegenwoordig je visitekaartje. Het is daarom heel belangrijk dat je je huisstijl hier helemaal doortrekt en ervoor zorgt dat het dezelfde look en feel geeft als je website. Dit kun je doen door in iedere foto de kleuren van jouw huisstijl subtiel te laten terugkomen, je foto’s op dezelfde manier te maken en één filter te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld altijd je foto’s van bovenaf nemen of het altijd op een bepaalde locatie te maken zodat je dezelfde sfeer en kleuren laat terugkomen.”

8. Vernieuw je huisstijl van tijd tot tijd

Romance: “Zorg dat je je bedrijf van tijd tot tijd re-brandt. Hiermee laat je je klanten zien dat je met de tijd mee gaat en trek je weer nieuwe klanten aan. Verkoop je een product? Dan is een geleidelijke verandering in je huisstijl vaak beter, omdat je met hele grote veranderingen het risico loopt onherkenbaar te worden. Bij een dienst, zoals een restaurant of website kun je wel grotere veranderingen in een korte periode toepassen. Zorg wel dat je in je re-branding altijd herkenbare elementen laat terugkomen, zodat de klant het gevoel bij je merk niet kwijt raakt.”

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Esra

Esra

Esra Buke is een happy soul en jaagt haar dromen na door te doen waar ze het meest van houdt: het creëren van content gedreven door haar passie voor verhalen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic