Word member Sluit je aan bij de club

Zo stel je in 5 stappen uitdagende doelen die je behaalt volgens het SMART-principe

A goal is a dream with a deadline, is één van onze meest favoriete uitspraken. Hoe stel je echter een uitdagend doel op dat ook nog eens haalbaar is? Met het SMART-principe gaat het je lukken.

Het stellen van doelen is belangrijk om jouw business naar een nieuw niveau te tillen. Ook Aranka van der Voorden (Jogha, Fitgirlcode en Pretty Ambitious) beaamde dit tijdens de Goaldigger Sessions. Zo benoemde ze het belang van de One Metric To Measure. Dit is het kiezen voor één duidelijk, meetbaar doel waar je je gedurende een vast tijdbestek op focust en vervolgens analyseert en evalueert.

SMART-principe

Toch kan het kiezen voor één doel behoorlijk tricky zijn. Je wilt de lat niet te hoog, maar ook zeker niet te laag leggen. Je weet immers dat je meer in je mars hebt. Hoe je een haalbaar doel opstelt die toch uitdagend is? Maak gebruik van het SMART-principe. Dit is een afkorting voor Specifiek, Meetbaar, Aanvaardbaar, Realistisch en Tijdsgebonden.

1. Stel een doel op dat specifiek is

Allereerst moet een doel specifiek zijn. Om deze reden is het vaak slimmer én effectiever om een groter doel op te breken in kleinere doelen. Wil jij bijvoorbeeld een professionele website voor jouw business? Deel dit grotere doel op in kleinere doelen. Denk bijvoorbeeld aan een grafische vormgever benaderen om jouw website te ontwerpen of het inschakelen van een tekstschrijver om de teksten te verzorgen. Hoe specifieker, hoe beter.

2. Maak je doel meetbaar

Daarnaast is een sterk doel meetbaar. Niet uitsluitend qua statistieken, maar bijvoorbeeld ook of de uitkomst sluitend is. Oftewel: kun je het afvinken van je to-do list?

3. Zorg ervoor dat je doel aanvaardbaar is

De aanvaardbaarheid van je doel is ontzettend belangrijk. Is de doelstelling relevant en -wanneer je in een team werkt- kan jouw team zich ook in jouw goals vinden? Iedereen moet minstens zo gemotiveerd achter jouw doelen staan. Dan kom je pas verder.

4. Stel een realistisch doel

Zoals eerder aangegeven moet je goal ook realistisch zijn. Natuurlijk mag het je uitdagen en je uit je comfortzone halen, maar het moet wel haalbaar zijn. Een plan van aanpak is hierbij vrijwel altijd onmisbaar.

5. Bepaal de deadline  van jouw doel

Dat brengt ons bij het laatste punt van het SMART-principe. Binnen welk tijdsbestek wil jij je doelen halen? Goede goals hebben een duidelijke startdatum en einddatum.

Voorbeelden SMART-principe

Een aantal voorbeelden van sterke SMART-goals waarbij je een killer plan van aanpak kunt maken:

  • “Ik wil meer verdienen” >> “De omzet van mijn bedrijf moet volgend jaar met 20% gestegen zijn”
  • “Ik wil een groter Instagram-account” > Ik wil op 31 maart 2018 minstens 30.000 volgers”
  • “Ik wil carrière maken” > “Ik wil binnen nu en twee jaar promotie maken tot projectmanager”

Beeld via: https://www.kickstarter.com/projects/appointed/appointed-makers-of-beautiful-notebooks-desktop-to

Let’s talk

Wij zijn ontzettend benieuwd: wat zijn jouw business goals?

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Bewaren

Femke Kamps

Femke Kamps

Femke Kamps is freelance content creator voor o.a. Apple & Cosmopolitan en auteur van het boek 'Fuck the quarterlife crisis'. Daarnaast heeft ze een persoonlijk blog: Youniqueblog.nl.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic