Word member Sluit je aan bij de club

Van ontslag naar eigen business: 3 learnings van Elisah Jacobs, founder Interior Junkie

Elisah Jacobs (33), founder Interiorjunkie.com, begon in 2011 bij een PR bureau. Ze merkte al snel dat ze zich hier niet op haar plek voelde, maar ging toch door totdat ze na een half jaar werd ontslagen. Haar ontslag was de push die Elisah nodig had om haar eigen business te starten. Ze deelt haar drie grootste learnings van ontslagen worden die haar hebben gevormd als ondernemer.

1.  Je hebt geen excuus om werk te doen dat je niet happy maakt

Elisah: “2011 was voor mij een dieptepunt in mijn carrière. Ik was halverwege het jaar al mijn derde baan van dat jaar gestart. Ik was in mijn vorige twee banen ook niet happy, dus zei iets te snel ja tegen een baan in de PR. Ik vergeet nooit meer dat ik op een gegeven moment achter mijn bureau zat en dacht: ‘Is dit het nou?’. Ik startte als ervaren journalist in de PR en merkte al snel genoeg dat ik niet in dit wereldje paste. Ik was te onervaren voor de baan. Mijn eerste werkdag werd ik naar Londen gestuurd voor een marketing meeting van een merk. Toen ik daar aankwam bleek ik een verkeerde slide gekregen te hebben en daar stond ik dan voor dertig man als ‘Elisah from The Netherlands‘ zonder informatie. Ik heb wat geïmproviseerd, maar later wel eerlijk bekend dat ik niet de juiste slide had meegekregen. Het kwaad was al geschied en het merk heeft het mij die zes maanden echt hels gemaakt. In het begin leek alles leuk. Het was allemaal nieuw en ik kreeg een pakket met merken waar je u tegen zegt. Maar in een korte tijd had ik al zo veel tegenslagen, dat ik tegen mijn man zei: ‘Ik hoop dat ik word ontslagen, dan krijg ik een uitkering en kan ik doen wat ik leuk vind. Dit heeft me doen laten beseffen dat je nooit een excuus hebt om werk te doen dat je niet leuk vindt.

2. Alles wat je doet, leid je naar waar je hoort te zijn

Elisah: “Na een half jaar, werd ik op gesprek geroepen en zei mijn leidinggevende: ‘Wij gaan je contract niet verlegen’. Er viel in eerste instantie een last van mijn schouders, maar daarna was ik best wel gepikeerd. Het is nooit leuk als mensen dat tegen je zeggen. Je wilt goed zijn in wat je doet. Het voelde ondanks dat ik het zag aankomen, ook wel als falen. Als je zelf ontslag neemt, heb je alle touwtjes in handen. Ik durfde alleen niet de stap zetten om het zelf te doen, omdat ik nog geen andere baan had. Ik kon voor mijn gevoel niet zonder werk zitten. Mijn ontslag was voor mij het laatste duwtje in de juiste richting. Het heeft me geleid tot waar ik nu ben. Dit geeft alleen maar aan dat dit soort dingen moeten gebeuren. Alles wat je doet leid je uiteindelijk naar waar je moet zijn. Ik denk hier altijd aan als iets even tegenzit. Alles heeft een reden.”

3. Een lege bankrekening is geen excuus om niet te gaan ondernemen

Elisah: “Ik wilde al heel lang zo graag voor mijzelf beginnen, maar ik wist niet hoe en dat er geen geld om te investeren op mijn bankrekening stond hield mij tegen. Na mijn ontslag, had ik drie maanden een WW uitkering. Ik gaf mijzelf daarom drie maanden om te ontdekken of ik van het freelancen alleen kon leven. Vaak krijg je het advies nog twee of drie dagen ergens in dienst te werken om wat zekerheid te hebben, maar ik wilde alleen op mijn onderneming focussen. Zo’n scherpe deadline van drie maanden, gaf me een push om nog harder te werken. Als je jezelf twee jaar geeft, ga je sneller achterover hangen. Ik had binnen drie maanden mijn eerste klus binnen. Het was geen vetpot, maar ik kon er mijn huis en boodschappen mee betalen. Uiteindelijk moest ik er wel naast werken. Door de weeks werkte ik als freelance journalist voor o.a. I Amsterdam en Beautyjournaal en in het weekend werkte ik aan Interiorjunkie.com. Ik was zoals veel beginnende ondernemers in het begin zeven dagen aan het werk, maar ik kan me nu sinds een jaar fulltime richten op Interiorjunkie.com. Ontslagen worden was voor mij een geschenk uit de hemel.”

 

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Esra

Esra

Esra Buke is een happy soul en jaagt haar dromen na door te doen waar ze het meest van houdt: het creëren van content gedreven door haar passie voor verhalen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic