Word member Sluit je aan bij de club

Dit is het geheim van een succesvolle samenwerking zonder gedoe

Samenwerken is dé manier zijn om jouw business naar een next level te tillen. Het is misschien ‘ongezellig’ om te doen, maar het geheim van een succesvolle samenwerking is het maken van concrete afspraken en deze op papier zetten. Altijd. Of je nu gaat samenwerken met een vriendin of een onbekende businesspartner. Niet alleen als stok achter de deur voor jezelf, maar bovenal om hierop terug te grijpen wanneer de samenwerking om wat voor reden dan ook spaak loopt. Wij zetten de drie belangrijkste punten waaraan een document aan moet voldoen op een rijtje.

1. Maak concrete financiële afspraken

Praten over geld is misschien ongemakkelijk, maar het is ontzettend belangrijk om schriftelijk concrete financiële afspraken te maken. Neem je bijvoorbeeld iemand voor een bepaalde opdracht aan? Spreek schriftelijk af voor welke dienst je hem of haar aanneemt, binnen welk termijn dit moet worden verwezenlijkt en welke vergoeding hier tegenover staat. Ook als je zelf degene bent die een opdracht aanneemt is het belangrijk om dit vooraf af te spreken. Time is money en je wilt achteraf niet voor een teleurstelling komen te staan.

2. Leg verantwoordelijkheden vast

Schrijf op wat je van elkaar verwacht en wie welke taken oppakt, zodat iedereen weet waarvoor-ie verantwoordelijk is en er tijdens de samenwerking geen onduidelijkheden ontstaan door aannames over wie wat doet. Als dingen niet zoals gepland lopen, is duidelijk wie hierop aangesproken kan worden en verantwoordelijk moet nemen.

3. Bepaal wie de eigenaar is van het eindproduct

Doe geen veronderstellingen: spreek vooraf duidelijk af wie de eigenaar of rechthebbende is van het concept of (eind)product. ‘Dat komt wel goed’, is een gedachte die al vele ondernemers heeft genekt, dus wees niet bang om op je strepen te staan. Vooraf duidelijke afspraken willen maken, maakt je niet frigide: het maakt je professioneel. Besef bovendien dat beide partijen baat hebben bij duidelijke afspraken die vooraf zijn gemaakt.

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Femke Kamps

Femke Kamps

Femke Kamps is freelance content creator voor o.a. Apple & Cosmopolitan en auteur van het boek 'Fuck the quarterlife crisis'. Daarnaast heeft ze een persoonlijk blog: Youniqueblog.nl.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic