Word member Sluit je aan bij de club

Kiki en Karen, founders Kee & Kee delen 4 must-read tips voor succesvol ondernemen als duo

Kiki Rigters (27) en Karen van Duijvenbode (27), founders Kee & Kee, merken tijdens hun fotografie opleiding al snel dat ze een ijzersterk duo zijn. Na hun studie start Kiki haar carrière bij fotograaf Eric van den Elsen en werkt Karen als fotograaf voor Yara Michels. Kort erna starten ze samen met het fotograferen op bruiloften en richten ze samen hun bedrijf Kee & Kee op. Na vijf jaar in business hebben Kiki en Karen een indrukwekkend portfolio met o.a. een covershoot voor de CosmoGirl! en fotoseries voor namen als Marie-Claire, Jan Magazine, Wendy Magazine, Fashionchick en Glamour. Hoe je succesvol onderneemt als duo? Kiki en Karen delen hun vier do’s voor een goede samenwerking.

1. Zorg dat je dezelfde visie hebt

Kiki en Karen: “Het is zo belangrijk dat je visie over de toekomst hetzelfde is. Alleen dan werk je samen naar hetzelfde resultaat. Onze visie? Het komt wanneer het komt. Wij focussen ons dus niet op hoe snel wij groeien als bedrijf, maar op dat wij blijven groeien. Hierdoor staan wij o.a. in het aannemen van opdrachten altijd op één lijn.”

2. Probeer het eerst uit

Kiki en Karen: “Mensen beginnen vaak samen een bedrijf omdat ze het goed met elkaar kunnen vinden. Maar dat betekent niet dat je ook kunt samenwerken. Het ging bij ons heel erg vanzelf, omdat wij tijdens onze opleiding al veel samenwerkten. Wij wisten hierdoor precies wat wij aan elkaar hadden voordat wij samen een business begonnen. Als je eerst vriendinnen bent, maak je elkaar niet zo intensief mee zoals je dat doet op zakelijk gebied. Je kunt dan beter eerst aan iets samenwerken om te zien of dat wel werkt, voordat je echt als duo gaat werken. Keep in mind dat je elkaar als duo moet versterken.”

3. Stop niet direct met side jobs

Kiki en Karen: “Kijk eerst of de samenwerking echt werkt, voordat je je eigen werk opgeeft. Als je bijvoorbeeld na een jaar besluit te stoppen als duo, heb je altijd ander werk om op terug te vallen. Wij hebben in het begin nog andere opdrachten ernaast gedaan. Als het dan niet zou werken, hadden wij nog onze eigen klussen achter de hand. Je hoeft je ook niet meteen als één bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Voordat wij begonnen, stonden wij al beiden apart ingeschreven en dit hebben wij zo gelaten. Eén van ons factureert de klant en de ander stuurt een factuur en vice versa. Het enige waar wij toen duidelijke afspraken over hebben gemaakt, waren geldzaken. Nu onze business na vijf jaar steeds serieuzer wordt, denken wij er wel over na om wat meer vast te leggen.”

4. Weet wanneer je consessies moet maken

Kiki en Karen: “Als duo moet je veel overleggen en kun je niet in je eentje over alles beslissen. Het is daarom belangrijk dat je ook wel eens de andere kant op kijkt en consessies maakt. Wij doen in ons bedrijf allebei de fotografie en liggen qua smaak heel dicht bij elkaar, maar hebben soms toch een andere voorkeur in beeld. Wij lossen het dan op door de één de ene keer te laten kiezen en andersom.”

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Esra

Esra

Esra Buke is een happy soul en jaagt haar dromen na door te doen waar ze het meest van houdt: het creëren van content gedreven door haar passie voor verhalen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic