Word member Sluit je aan bij de club

10 vrouwelijke ondernemers over wel of niet gratis werken

Gratis werken. Wanneer moet je het wel doen en wanneer niet? En hoe vertel je het een klant? 10 vrouwelijke ondernemers delen hun mening.

 

 

 1. Elisah Jacobs, Founder Interior Junkie

“Toen ik Interior Junkie startte, wist ik dat ik veel commerciëler moest denken dan ik daarvoor ooit had gedaan. Ik heb vanaf het begin alleen maar betaalde samenwerkingen gedaan en geen gratis klussen. Dat was af en toe best lastig, want je wilt mensen ook graag te vriend houden. Maar het is belangrijk om voet bij stuk te houden: mijn blog is mijn baan en er moet geld in het laatje komen. Zo simpel is het. Vrouwen hebben altijd het idee dat ze alles moeten uitleggen en zich moeten verontschuldigen. Als wij ons tarief doorgeven, komt daar een heel verhaal achteraan waarom we dat tarief vragen. Mannen zeggen gewoon: dit is mijn tarief, punt. Ik ben inmiddels wat meer als een man gaan denken.”

 

 2. Kim Erich, Freelance concept ontwikkeling en branding

“Als iemand mij benadert, noem ik eerst mijn echte prijs. Ik doe alleen gratis klussen wanneer het iets toevoegt aan mijn portfolio, het iets bijdraagt aan de maatschappij of als het voor een goed doel is. Natuurlijk ook wel een enkele keer voor vrienden. Maar er moet wel iets tegenover staan dat je verder brengt in je carrière. Ik geloof daarom ook in barteren; iemand kan altijd wel iets voor je terugdoen.”

 

3. Sylvia Blazer, Freelance journalist en copywriter

“Ik neem uit principe nooit gratis werk aan. Ik vind dat anderen dit ook niet moeten doen, omdat je je eigen werk serieus moet nemen en het waarde moet geven. Ik vind ook als je gratis werkt, je geen professionele relatie met elkaar hebt. Terwijl er wel professionaliteit verwacht wordt. Dat geldt ook als ik iemand zou vragen iets gratis te doen. Ik kan die persoon dan nooit van negatieve feedback voorzien, omdat hij of zij al lief genoeg is het gratis voor je te doen. Er zal dan nooit ruimte zijn om samen tot een beter resultaat te komen. Op zakelijk gebied moet dat er wel zijn. Ik neem alleen een gratis klus aan als het voor een goed doel is.

 

 

4. Melody Lieftink, Fotograaf Melody Lieftink Photography

“Ik denk dat je zeker in het begin wel gratis kunt werken. Het is een beetje geven en nemen. Je geeft tijd en energie van jezelf en krijgt daar weer ervaring, een netwerk en een portfolio voor terug. Maar ook als je al wat verder bent in je carrière is het belangrijk. Toen ik begon met lookbooks heb ik de eerste klussen ook voor minder gedaan. Als je een stap vooruit wil zetten, moet je soms eerst een klein stapje terug doen. Ik ben inmiddels selectiever, maar heb in het begin alles aangepakt om mijn naam, portfolio en netwerk op te bouwen. Steek gewoon zoveel mogelijke positieve energie in wat je doet, want uiteindelijk krijg je die energie weer terug.”

 

 

5. Kelly Ihtiyar, Founder Goody Foody

“Als starter voel je je gewaardeerd wanneer iemand een samenwerking met je aan wilt gaan, zelfs al is het gratis. Vergeet alleen niet dat je zelf ook dagen en nachten aan je eigen bedrijf hebt gewerkt en dat ongeacht je net begint of al langer bezig bent, er altijd iets tegenover moet staan. Als de opdrachtgever geen budget heeft, zorg dan dat er iets anders tegenover staat, waardoor je groeit.”

 

 

6. Manon Meijers, Styliste & founder Monstyle

“Mensen vragen mij nog steeds wel eens of ik iets gratis wil doen. Als je werk doet dat heel erg tot de verbeelding spreekt en leuk is, denken mensen snel dat je er dan niet voor betaald hoeft te worden. Maar je verdient het om beloond te worden voor werk dat je leuk vindt om te doen. Als je het vak nog moet leren snap ik wel dat je gratis werkt en dat je het ziet als een investering, maar de minuut dat je écht voor jezelf begint, moet je ermee stoppen. Want wanneer komt dan het moment dat je om gaat schakelen en wel geld gaat vragen? Je kunt altijd naar beneden, maar je kunt nooit omhoog. Ik denk dat we allemaal wel op een punt komt dat we een klus krijgen aangeboden waarvoor er minder budget beschikbaar is. Soms doe ik het dan toch als ik achter de opdracht sta, maar ik leg dan wel uit hoeveel het normaal gesproken zou kosten en geef aan dat ik het eenmalig doe voor een lager tarief. Vrouwen, met name in de creatieve sector, willen graag aardig gevonden worden en zijn bang om zich hard te maken voor een fee die het aantal dagen werk dat erin zit weerspiegelt. Dat is nergens voor nodig.”

 

 

7. Kim de Jong, Founder House of Tax

“Over het algemeen zeg ik ‘nee’, maar ik weeg altijd af wat een opdracht mij oplevert. Als ik bijvoorbeeld word gevraagd te spreken voor een volle zaal met 500 potentiele klanten, dan kan ik daar best twee uur in investeren. Dit is voor mij goedkoper dan een Facebook advertentie te plaatsen voor hetzelfde bereik.”

 

 

8. Anne Laarhoven, Founder Annecdote

“Ik werk eigenlijk nooit gratis. Tenzij het voor een goede vriend of vriendin is die ik ergens mee kan helpen. Ik vind gewoon dat je beloond moet worden voor je skills en als iemand daar geen geld voor heeft, jammer dan. Ik heb onlangs nog wel een ruildienst gedaan met een fotograaf. Zij heeft foto’s van mij gemaakt die ik gebruik voor mijn Instagram-account en ik heb haar geholpen met het herschrijven van haar website teksten. Leuk als je elkaar op die manier verder kunt helpen.”

 

 

 

 9. Marina Coenen, Freelance creative, fotograaf & developer

“Ik denk dat het goed is om een gratis klus aan te nemen als het je verder brengt in je carrière. Ik heb dit jarenlang gedaan omdat ik het gevoel had dat ik nog niet ervaren genoeg was. Ik kon hierdoor mijn portfolio aanvullen en meer leren. Als een opdrachtgever zonder budget heel enthousiast is om met mij te werken en mij een heel gaaf idee pitcht, doe ik het nog steeds. Ik heb wel eens ja gezegd tegen een meisje dat net begon met haar eigen bedrijf. Al haar inkomen moest zij steken in het opstarten van haar bedrijf, waardoor ik toen gratis heb gewerkt. We zijn nu drie jaar verder en dankzij haar krijg ik nu klussen van grote merken zoals Samsung, Heineken en L’Oreal. Wanneer een groot merk mij benadert voor een gratis klus, vind ik het een ander verhaal. Ik vind het frustrerend als grote merken mij benaderen en vertellen dat ze voor dit creatieve project een laag budget hebben. Ik vind dat niet eerlijk tegenover het werk dat creatieve mensen leveren. Ik leg dan nadruk op hoe veel tijd en werk het kost voor mij en wat mijn tarieven hiervoor zijn. Ik stuur ze dan ook zelf een prijsvoorstel. Als zij hier niet mee akkoord gaan, speel ik het spelletje mee en geef ik ze het advies dat ze voor dit tarief beter een eerste- of tweedejaars studentfotograaf kunnen inhuren. Het is namelijk best respectloos om een belachelijk tarief voor te stellen, als je hier wel budget voor kunt vrijmaken. Op het moment dat je een mooi portfolio hebt, moet je nooit onderschatten wat je kunt en voor jezelf opkomen. Zeg nee als het niets toevoegt aan je portfolio, kennis of ervaring. Ik leer nu bijvoorbeeld coderen. Hiervoor neem ik nog wel gratis klussen aan om meer te leren. Maar als het gaat om fotografie werk ik alleen gratis als het mij gegarandeerd een grote betaalde klus levert.”

 

 

10. Evan Dijkstra, Eigenaar Dijkstra & Dijkstra Styling

“Absoluut doen. Ik denk dat het een goede manier is om zelfverzekerder en beter in je werk te worden. Daarnaast is het een mogelijkheid om je werk te laten zien, naamsbekendheid te krijgen en je netwerk uit te breiden. Het is belangrijk altijd in beweging te blijven. Ik stel wel als regel dat het eerlijk aanvoelt, je er zelf blij van wordt en je er iemand echt mee helpt. Ik geloof echt dat als je iemand helpt door iets gratis te doen, het op de een of andere manier terugkomt en diegene ooit wat jou kan betekenen. Let wel; hierbij is geduld een schone zaak. Er komt niet altijd direct iets uit, maar uiteindelijk zul je worden beloond. Daar moet je in blijven geloven, want dan pas is het leuk.”

 

Let’s talk

Hoe weeg jij af of je wel of niet gratis werkt? Laat het weten in een comment.

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

 

 

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Esra

Esra

Esra Buke is een happy soul en jaagt haar dromen na door te doen waar ze het meest van houdt: het creëren van content gedreven door haar passie voor verhalen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic