Word member Sluit je aan bij de club

5 easy steps voor peace of mind als je je overwhelmed voelt

Je bent druk en opeens merk je dat je hart in je keel klopt, je druk op je borst voelt, een ondefinieerbaar zenuwachtig gevoel hebt of het ineens heel erg warm krijgt. Moet je nog veel doen, maar voel je je vermoeid en geprikkeld? Heb je een slechte focus, minder motivatie en maak je meer kleine fouten? Dan is de kans groot dat je overwerkt bent. Wanneer je te veel hooi op je vork neemt, raak je overwhelmed en ben je juist minder productief. Dat wil je niet, dus delen we 4 easy steps voor meer peace of mind.

peace of mind krijgenBeeld via Kee & Kee

1. Creëer overzicht door je gedachten op een rijtje te zetten

Stop even met alles wat je aan het doen bent. Dit lijkt onlogisch als je het idee hebt dat je nog van alles moet doen, maar doe het toch even. Schrijf op waar je aan denkt en wat je moet doen om het overzicht terug te krijgen. Je voelt je vaak overwhelmed, omdat je hoofd overuren draait en dat komt doordat je geen overzicht hebt. Daarom is het key dat je eerst je hoofd leeg maakt en alles letterlijk op een rijtje zet.

2. Verlaag de druk en denk in oplossingen

Ben je met te veel dingen tegelijk bezig en lopen deadlines door elkaar heen, waardoor jij geen rust moment kunt vinden en jezelf voorbij loopt om deze deadlines te behalen? Verlaag de druk en denk in oplossingen. Pols eens bij de mensen met wie je een deadline hebt afgesproken of het mogelijk is om deze te verzetten. Er is vaak veel meer mogelijk dan je zelf denkt.

3. Plan me-time in voor je peace of mind

Wees je bewust van de signalen waarmee je lichaam jou wil vertellen dat je een stap terug moet nemen.  Negeer het vooral niet. Je lichaam probeert jou te vertellen dat je een rustmoment moet inlassen. Het is zo makkelijk om het te negeren, er moeten deadlines worden gehaald en je hebt er geen tijd voor. Je moet door. Want: druk, druk, druk. Toch is het op zo’n moment belangrijk om naar je lichaam te luisteren en het gevoel te erkennen. Spendeer tijd met vrienden en familie, ga naar een museum of concert of kies een sport. Je kunt een dag vrij nemen, maar als je een drukke week hebt met veel projecten, doet een uurtje sporten, een kwartiertje facetimen of een massage wonderen. Na deze ontspanmomenten, ga je met veel meer energie en nieuwe inzichten beter en efficienter aan het werk.

4. Slaap voldoende en creëer een morningroutine

Soms heb je van die weken dat je moet doorknallen, maar laat dit niet ten koste van je slaap gaan. Als je te weinig slaapt, maak je meer fouten en ben je minder gefocust. Creëer een morningroutine door elke dag om dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Als je elke dag hetzelfde en bewust begint ben je de rest van de dag productiever en raak je minder snel overwhelmed als je overdag veel moet doen.

5. Breathe…

We zoeken vaak tools van buitenaf om ons beter te voelen, maar alles wat je soms nodig hebt komt van binnenuit. Door simpelweg bewust te ademen kom je al een heel eind. Een tip van Suzan van Mindful-Matters: ” Luister naar je adem is soms het enige wat je hoeft te doen, om je naar het hier en nu te brengen en even uit te laten zoomen. Je kunt een ademhalingsoefening overal doen, achter je bureau of op de wc. Op elk moment. En het is heel simpel. Suzan: ga rechtop zitten, doe je mond dicht en adem geconcentreerd langzaam in en uit door je neus. Ga door (net zo langs als jij daar behoefte aan hebt, een paar minuten zijn al genoeg) en voel jezelf tot rust komen.” Je zorgen zullen niet als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar je creëert een korte break, waarna je alles beter kunt relativeren.

Meer lezen?
Met de bovenstaande tips vind je meer rust als je je overwhelmed voelt, maar het is beter om dit te voorkomen. Esmee Trouw deelt hier in dit artikel tips over hoe je meerdere projecten tegelijk trekt door onder andere je prio’s helder te krijgen. En SEO consultant Marjet Wullink deelt hier in dit artikel meer tips voor peace of mind door een efficiënt werk proces te creëren, onder andere door werkt te delegeren.

Let’s talk

Voel jij je je wel eens overwhelmed hoe ga je hier dan mee om? Deel het hieronder in de comments!

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Esra

Esra

Esra Buke is een happy soul en jaagt haar dromen na door te doen waar ze het meest van houdt: het creëren van content gedreven door haar passie voor verhalen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic