Word member Sluit je aan bij de club

5 tips voor een efficiënt werkproces van Marjet Wullink, founder van Bureau Bold

Marjet Wullink (37) is gespecialiseerd in SEO en online marketing en startte in 2010 haar eigen bureau Bureau BoldMet haar adviesbureau helpt Marjet ondernemers hun business online te laten groeien met Search Engine Optimization (SEO) en WordP​ress. SEO klinkt vaak als een “ver van je bed show”, maar het is Marjet’s missie om SEO zo makkelijk én leuk mogelijk te maken voor girlbosses.  Als ondernemer dealt ze elke dag met klanten werven, administratie, boekhouden en delegeren. Vandaag geeft ze vanuit haar eigen expertise vijf tips om het werkproces efficiënter te maken.

1. Stel elke maand een haalbare goal

Marjet: “De basis van efficiënt werken, ligt bij het opstellen van een haalbaar goal. Dit kan een persoonlijk goal zijn, maar ook een financieel goal. Je kunt je week pas efficiënt indelen, als je je goal helder hebt. Dan weet je namelijk pas welke actiepunten je kunt maken voor de week. Ik heb bijvoorbeeld een financieel goal. Deze maand moet ik zeven privé consulten verkopen. Ik plan per week wat in wat ik moet doen om mijn goal te behalen. Ik zorg er wel voor dat het haalbaar blijft en breek de actiepunten op in kleine stappen richting mijn goal. Voor Instagram heb ik mijzelf als persoonlijk doel gesteld om elke dag een Instagram post te plaatsen, dat is iets wat ik nog nooit heb gedaan en voor mij uitdagend.”

2. Doe het niet alleen

Marjet: Ik ben er een voorstander van om goals met anderen te delen. Dit motiveert. Wanneer je met anderen over je doelen praat, ga je er ook beter over nadenken. En iemand anders kan jou ook inspireren met een andere kijk en je helpen als je er zelf even niet uit komt. Je kunt een coach inhuren, maar als dat te prijzig is zijn er genoeg andere opties. Ik doe zelf aan groepscoaching met ongeveer zeven andere vrouwen. Met advies van onze coach en behulp van opdrachten die wij samen in groepen doen, stellen wij onze jaar- en maanddoelen op. Ik wilde bijvoorbeeld heel graag een online cursus starten, maar wist niet waar ik moest beginnen. Mijn coach adviseerde mij dat als ik wilde starten met zo’n cursus, ik eerst zelf een cursus bij iemand anders moest volgen. Hierdoor kun je zien hoe een ander het doet en krijg je voor jezelf helder hoe je moet starten. Daarnaast stimuleren wij elkaar in de groep ook heel erg door elkaar positieve feedback te geven. Ik ben minder onzeker en heb meer richting.”

3. Delegeer

Marjet: “Als je te veel dingen te doen hebt en bezig bent met werk waarbij je denkt ‘dit had gemakkelijk iemand anders kunnen doen’, kun je dit het beste uitbesteden. Het is wel een investering, maar door te delegeren, kun je je bedrijf laten groeien en heb je meer vrijheid voor dingen die je wel leuk vindt. Het is wel belangrijk dat je eerst alles zelf doet, zodat je weet wat je kunt uitbesteden. En wanneer je er aan toe bent om het uit te besteden, kijk dan in je netwerk naar mensen die dezelfde specialiteit hebben en begrijpen wat je doet, maar nog niet op hetzelfde niveau zijn als jij. Hierdoor kun jij diegene ook verder helpen. Ik spring met veel dingen nog wel bij, maar het is voor mij dan wel betaalbaar om uit te besteden. Ik heb ook wel eens iets uitbesteed dat niet goed ging en een klant bij mij kwam aankloppen. Het is beter om dan op een positieve manier feedback te geven aan de persoon aan wie je het uitbesteed. Het kan nu eenmaal gebeuren. Let wel op; wanneer je met het uitbesteden er twee keer zo veel tijd mee kwijt bent, moet je het misschien weer terugnemen of iemand anders inzetten.”

4. Schrijf alles op in je agenda

Marjet: “Ik heb twee agenda’s in Google Agenda en een offline agenda. De Google Agenda’s hebben beide een andere kleur, een is voor afspraken en de ander voor mijn to do’s. Als ik een to do niet af heb, schuif ik het door naar een andere dag. Dat is niet erg, maar zo kan ik het in elk geval niet negeren. Wanneer een klant mij een verzoek stuurt, plan ik dat ook direct in. Ik mail de klant ook wanneer hij of zij van mij de opdracht kan verwachten en plan dat in mijn agenda een dag eerder in, zodat ik zeker weet dat ik het op tijd af heb. Daarnaast plan ik mijn taken ook met wat meer tijd in, zodat ik meer lucht heb en ook tijd heb voor dingen die tussendoor komen. Mijn offline agenda gebruik ik voor mijn social media planning. Dit is omdat social media voor mijn business minder prioriteit heeft. Ik controleer elk uur mijn agenda’s, zodat ik helder houd wat mijn taken zijn.”

5. Gebruik zo veel mogelijk tools

Marjet: “Ik maak gebruik van veel handige tools, omdat dit echt tijd bespaart. Zo gebruik ik voor het maken van afspraken de tool You Can Book Me. Klanten kunnen via deze tool ​een afspraak met mij inplannen. Mijn klanten kunnen dan meteen zien wanneer ik beschikbaar ben en een afspraak inplannen. Dit scheelt zo veel heen en weer mailen voor een afspraak. Daarnaast gebruik ik ook boekhoudsysteem XPS Logic, dit gaat via mijn boekhouder, maar scheelt zo veel tijd en administratie. Je kunt makkelijk facturen maken en een app gebruiken waarmee je bonnetjes kunt inscannen. Moneybird is hier ook een handige tool voor. Je hebt hier uiteindelijk minder boekhoudkosten aan. Als laatst is Toggl.com ook een hele goede tool die ik gebruik. Met Toggl kun je bijhouden hoeveel tijd je aan iets kwijt bent. Ik hou mijn eigen to do’s bij, maar zet de app ook aan als ik met een opdracht voor een klant bezig ben.”

Let’s talk

Wat helpt jou om je werkproces efficiënter in te delen? Deel jouw tips hier onder in de comments!

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Bewaren

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Esra

Esra

Esra Buke is een happy soul en jaagt haar dromen na door te doen waar ze het meest van houdt: het creëren van content gedreven door haar passie voor verhalen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic