Word member Sluit je aan bij de club

member content

The Goaldiggers Club lanceert de Goaldigger, Make It Work! worksheet: Zo kom je in de media. Of je nu een merk, dienst of product lanceert: een sterke PR-strategie is onmisbaar voor een succesvolle carrière. Jij bent je eigen merk. Hoe zorg je ervoor dat jouw verhaal wordt opgepikt door media? Wat zijn onmisbare ingrediënten van een sterk persbericht? En hoe bouw je een sterk (media)netwerk op? Deze en nog veel meer vragen worden dit kwartaal door experts Suzanne van Duijn en Chantal Schram (founders PR-cursus.nl), Dorien Camps (founder We Are Bossy) en Simone Sassmannshausen (co-founder Ganbaroo PR) beantwoord. Bekijk hier de extra content en lees de interviews van de Goaldigger, Make it Work! Worksheet: Zo kom je in de media.

Suzanne van Duijn en Chantal Schram van PR-cursus.nl delen 7 hands-on tips om in de media te verschijnen

Je hebt maanden -misschien zelfs wel jaren- keihard gewerkt om tot dit punt te komen: de lancering van je merk, dienst of product. Hoe zorg je ervoor dat jouw verhaal wordt opgepikt door media? Suzanne van Duijn en Chantal Schram van PR-cursus.nl delen exclusief met members van The Goaldiggers Club 7 hands-on tips om (gratis!) in de media te verschijnen.

1. Maak een overzicht welke media bij je zouden passen

Chantal: “Google mensen die actief zijn binnen jouw werkveld en kijk in welke media zij zijn verschenen. Verschijnt die ene concullega regelmatig als expert in dat ene tijdschrift? Goed nieuws! Dit betekent dat het desbetreffende medium interesse heeft in jouw vakgebied. Dit betekent dat ze ook interesse kunnen hebben in jou en jouw business. Bovendien stuit je door te googelen misschien ook wel op interessante media die je eerst niet eens had kunnen bedenken.”

Quick tip van Suzanne (Tip 2): “Link de lancering van een dienst of product altijd aan de actualiteit. Twijfel je over de timing van de lancering? Kijk ook eens op Issuekalender.nl of Inhaakkalender.nu om een geschikt moment te vinden.”

3. Creëer een win-win situatie voor beide partijen

Chantal: “Eén van de belangrijkste zaken die wij als PR-adviseurs aan onze opdrachtgevers meegeven, is dat het belangrijk is om een win-win situatie voor beide partijen te creëren. Zij een waardevolle gastblog, jij een platform voor jouw dienst of product. Wees niet te commercieel, want dit maakt het niet alleen minder interessant voor het medium waarmee je wilt samenwerken, maar ook je potentiële klant. Een favoriete manier is bijvoorbeeld het schrijven van gastblogs. Deze moeten inhoudelijk de lezer écht iets opleveren, maar mogen natuurlijk wel verweven zijn met het verhaal achter jouw dienst of product. Ben je zelf niet goed in schrijven? Schakel dan hulp in.”

Fotografie: Anouk Fotografeert

4. Begin lokaal

Suzanne: “Vaak denken mensen dat alleen landelijke PR effect heeft, maar dit is helemaal niet zo. Regionale PR kan minstens net zo goed werken. Bovendien heb je hierin vaak veel meer vrijheid om jouw verhaal te vertellen. Chantal en ik komen bijvoorbeeld allebei uit het Gooi. Het was voor ons een logische stap om het magazine Gooisch te benaderen met de lancering van onze business. Wij kregen hierdoor een platform om te vertellen over onze dienst, zij een inspirerende insteek over twee ondernemers met roots in het Gooi. Die onmisbare win-win situatie voor beiden.”

Quick tip van Chantal (Tip 5): “Kijk eens in je omgeving of bijvoorbeeld op LinkedIn wie je al kent. Iedereen kent vaak wel een journalist. Misschien schrijft deze persoon niet voor het medium dat je wilt bereiken, maar kent diegene wel weer iemand anders die je verder kan helpen.”

6. Meld je aan voor de Facebookgroep ‘Roept U Maar’

Suzanne: “In de Facebookgroep ‘Roept U Maar’ worden regelmatig oproepen gedaan door journalisten die op zoek zijn naar kandidaten voor een specifiek interview. Denk bijvoorbeeld aan mensen die een opvallende carrièreswitch hebben gemaakt. Of vrouwen die naar een grote stad in het buitenland zijn verhuisd. Maar denk bijvoorbeeld ook aan mensen die een bepaalde expertise hebben. Houd dit goed in de gaten, want het kan zomaar een insteek zijn die goed aansluit bij jou of jouw bedrijf.”

7. Wees persoonlijk

Chantal: “Eén van de meest voorkomende fouten die binnen de PR-wereld wordt gemaakt, is het opzoeken van de massa. Denk aan een persbericht met de aanhef ‘Beste redactie’ die aan iedereen wordt verstuurd. Het is een kleine moeite om even op de website van het betreffende medium of persoon te kijken. Zo kun je zien wat hem of haar bezighoudt. Een intro als: ‘Beste Suzanne, wat ontzettend tof dat je net die reis naar Peru hebt gemaakt! Ik heb onlangs een printservice gelanceerd waarmee je je mooiste vakantiefoto’s kunt afdrukken’, werkt beter dan ‘Beste redactie, druk je foto’s af met de nieuwste printservice van [merk x]. Voel je het verschil?”

Bossy Magazine-founder Dorien Camps deelt 12 onmisbare zaken waar ieder sterk persbericht aan voldoet

Sinds haar aanwezigheid bij The Goaldiggers Club Session is er een hoop veranderd voor goaldigger Dorien Camps. Was ze vorig jaar nog freelance tekstschrijver voor uiteenlopende merken, heeft ze inmiddels het eerste(!) magazine voor Belgische vrouwelijke ondernemers gelanceerd: Bossy Magazine. Inclusief feestelijke lancering en de nodige media-aandacht. Bossy Magazine founder Dorien Camps weet dan ook als geen ander what it takes om een sterk persbericht te schrijven. In dit artikel deelt ze 12 onmisbare zaken waar ieder sterk persbericht aan voldoet.

1. Formuleer voor jezelf het doel van je persbericht

Dorien: “Voor een sterk persbericht is het belangrijk dat het doel duidelijk is. ‘In de pers komen’, is niet concreet genoeg. Wil je dat ze aanwezig zijn op je lancering? Dat ze schrijven over je product of dienst? Of wil je geïnterviewd worden over je bedrijf? Op basis van het door jou geformuleerde doel kun je je persbericht concreet opstellen.”

2. Maak de nieuwswaarde direct kenbaar in de onderwerpregel

Dorien: “Per definitie is een persbericht geschreven communicatie voor journalisten om iets van nieuwswaarde te delen. Zorg er dan ook voor dat je persbericht daadwerkelijk nieuwswaarde heeft en maak dit direct kenbaar. Journalisten ontvangen op een dag talloze persberichten en zullen maximaal 2 tot 3 seconden aandacht hebben voor jouw mail. Zorg ervoor dat de nieuwswaarde direct kenbaar wordt gemaakt in de onderwerpregel en de kop van jouw persbericht.”

Quick tip van Dorien (Tip 3): “Wees niet bang om -indien dit past bij jouw merk- emoji’s te gebruiken in de onderwerpregel. Dit vangt de aandacht en zorgt ervoor dat journalisten net iets langer de aandacht hebben voor jouw persbericht.”

dorien camps bossy4. Schrijf in de derde persoon

Dorien: “Een persbericht oogt direct professioneel wanneer deze in de derde persoon is geschreven. Bovendien maakt dit je tekst voor journalisten ook veel aantrekkelijker: zij kunnen de benodigde (achtergrond)informatie op deze manier moeiteloos overnemen in hun artikel. Zo wordt de kans vergroot dat jouw merkverhaal wordt verteld op jouw manier, en is het een tijdsbesparing voor de journalist. Win-win.”

5. Denk: kort, korter, kortst

Dorien: “Van titel en subkop tot onderwerpregel en tussenkopjes: houd het kort. Maak actieve zinnen en laat werkwoorden als ‘zouden’ en ‘willen’ weg. Kijk sowieso kritisch voordat je je persbericht verstuurd of het niet mogelijk is om een werkwoord in de kop of onderwerpregel weg te laten. En waarschijnlijk overbodig om te zeggen, maar: spel- en grammaticafouten zijn natuurlijk een no go. Grote kans dat er dan gekort wordt op jouw nieuwtje.”

6. Beantwoord de 5 W’s in de eerste alinea van jouw persbericht

Dorien: “Eén van de belangrijkste dingen is om de 5 W’s (wie, wat, waar, wanneer en waarom) direct in de eerste alinea van jouw persbericht te beantwoorden. De kern van jouw nieuws. Zoals gezegd hebben journalisten waarschijnlijk weinig tijd en aandacht voor jouw persbericht en het kan voor hen een drempel zijn om te moeten graven naar de benodigde informatie.”

Quick tip van Dorien (Tip 7): “Verwijs voor iets dat nieuwswaarde heeft nóóit naar een bijlage. Journalisten hebben al de moeite genomen om jouw persbericht te openen. Maak de drempel niet hoger door ze nóg verder door te verwijzen.”

8. Kies voor beeld dat herkenbaar is voor je merk

Dorien: “Als je een merklogo hebt, plaats deze bovenaan je persbericht. Trek daarnaast ook de beeldtaal van jouw bedrijf door in het persbericht. Gebruik hetzelfde kleurenschema, beelden en lettertypes als dat je dat bijvoorbeeld doet op je zakelijke website. Dit is belangrijk voor herkenning.”

dorien camps bossy9. Voeg aanvullende beelden toe via een link

Dorien: “Heb je foto’s van je dienst of product? Neem deze dan op in een bijlage door middel van een link. Denk bijvoorbeeld aan WeTransfer, Dropbox of Google Drive. Zorg ervoor dat de beelden die je beschikbaar stelt voor ieder type medium bruikbaar zijn of maak desnoods verschillende beelden op voor verschillende type media. Voor journalisten kan het een drempel zijn om aanvullend beeld op te vragen. Door zelf beeld aan te bieden voor verschillende type media vergroot je de kans dat ze aandacht schenken aan jouw dienst of product.”

Quick tip van Dorien (Tip 10): “Mag jouw nieuwtje pas na een specifieke datum worden gedeeld? Geef dan bovenaan de mail duidelijk aan ‘Onder embargo tot [datum waarop het nieuws kenbaar mag worden gemaakt]. Zo weten journalisten meteen wanneer ze het bericht kunnen inplannen.”

11. Deel een algemene tekst over jezelf, dienst of product

Dorien: “Jij of je bedrijf hebben misschien wel meer ‘wins’ geboekt dan dit ene nieuwtje. Zorg er daarom voor dat onderaan je persbericht altijd een algemene tekst over jezelf, dienst of product is te vinden. Hierin beschrijf je kort, maar krachtig de core van jouw business en indien van toepassing eventuele eerdere hoogtepunten.”

12. Eindig met manieren waarop er contact kan worden gezocht

Dorien: “Maak je persbericht af door verschillende manieren te duiden hoe men contact met je kan opnemen. Geef bij voorkeur een duidelijke contactpersoon aan, zijn of haar functie en voeg naast het e-mailadres ook een telefoonnummer toe. Dit maakt het persbericht meer toegankelijk. Daarnaast kun je natuurlijk ook verwijzen naar je socialmediakanalen.”

Simone Sassmannshausen, co-founder Ganbaroo PR, deelt 7 slimme tips om een sterk (media)netwerk op te bouwen

Simone Sassmannshausen staat aan het roer van één van de leading PR agencies in de fashion- en lifestylebranche: Ganbaroo PR. Met haar agency vertegenwoordigt ze indrukwekkende merken, zoals Topshop, Fabienne Chapot, Love Stories, Anna + Nina, Veja, Petit Bateau en Vans. Dit succes is co-founder Simone Sassmannshausen echter beslist niet komen aanwaaien. Exclusief met members van The Goaldiggers Club deelt deze PR-experts haar insiders tips voor het opbouwen van een sterk medianetwerk, haar gouden netwerktips en absolute PR do’s en don’ts.

1. Breng in kaart wie je wilt bereiken

Simone: “De eerste stap voor het opbouwen van een sterk medianetwerk is duidelijk formuleren wie je wilt bereiken. Wie is je doelgroep? De media die je wilt benaderen zijn de middelen om deze doelgroep te bereiken. Het helpt om je doelgroep hierbij kleiner te maken. Bijvoorbeeld door het schetsen van een profiel. Welke media gebruikt hij of zij? Breng dit in kaart en gebruik dit als basis om je netwerk op te bouwen.”

2. Doe research naar de journalist of medium waar je interesse in hebt

Simone: “Wanneer je weet dat jouw doelgroep maandelijks een bepaald tijdschrift leest, zorg ervoor dat je weet wie welke rol vertolkt. Koop het tijdschrift, bekijk het colofon en lees de artikelen van de desbetreffende journalisten. Zo krijg je niet alleen een gevoel bij de verschillende expertises, maar kun je ook afleiden waar de behoeftes liggen. Een journalist die kritische stukken schrijft, zal zich meer aangesproken voelen door een persbericht dat wordt onderbouwd door feiten en onderzoeken. Een journalist die humoristische columns over relaties schrijft, zal daarentegen behoefte hebben aan inspiratie op dit vlak. Je moet weten wie welke informatie wel of niet relevant zal vinden.”

Quick tip van Simone (Tip 3): “Vraag alvorens een publicatie over jouw merk, dienst of product of je het desbetreffende artikel mag controleren op feitelijke onjuistheden. Meningen die je hebt gedeeld zijn niet meer terug te draaien, maar zo ben je ervan verzekerd dat eventuele feiten niet zijn verdraaid.”

4. Denk in long-term relationships

Simone: “Eén van de belangrijkste onderdelen van een PR-strategie is denken op lange termijn. Benader niet alleen media omdat je nu iets van ze nodig hebt -bijvoorbeeld “Ik wil dat er een artikel wordt geplaatst op nu.nl”- maar denk in termen van een long-term relationship. Het is echt geven en nemen. En geef ook echt eens iets zonder er wat voor terug te verwachten. Dit kan bijvoorbeeld inspiratie of een connectie zijn. In het opbouwen van relaties met media gaat het om vrijheid en vertrouwen. Geef media de vrijheid om de gegeven informatie zelf te verspreiden op een manier die bij hen past. Wanneer je van tevoren je research hebt gedaan, kom je niet voor verrassingen te staan.”

Simone Sassmannshausen

Quick tip van Simone (Tip 5): “Je bouwt geen sterk medianetwerk op door schreeuwerig te zijn, maar juist bij de feiten te blijven. Geef niet het gevoel dat je iets wilt verkopen, want dan trek je sowieso aan het kortste eind. Commercieel en populair taalgebruik zijn een echte no go.”

6. Waardeer iedere connectie

Simone: “Onze kracht als PR agency is dat we iedere connectie waarderen. Wij maken geen onderscheid tussen de stagiaire of hoofdredacteur. Ik kan alleen maar anderen aanraden dit ook niet te doen. Zo blijft het menselijk. Bovendien kan de stagiaire van vandaag de opdrachtgever van morgen zijn.”

7. Wees aanwezig op verschillende evenementen

Simone: “Voor een sterk  (media)netwerk is persoonlijk contact cruciaal. Wees aanwezig op belangrijke evenementen en beurzen in jouw branche en zorg dat je je visitekaartjes bij de hand hebt. Ga overigens niet alleen naar dergelijke evenementen als je iets te verkopen hebt. Liever niet zelfs. Het gaat om het tonen van oprechte, persoonlijke interesse in de ander. Zonder iets van de ander te verwachten. Zo ga je waardevolle connecties aan en bouw je een dito (media)netwerk op. Wie weet wat jullie in de toekomst nog voor elkaar kunnen betekenen.”

 

The Goaldiggers Club lanceert de Goaldigger, Make It Work! worksheet: zet Instagram succesvol in voor jouw carrière. Een succesvol Instagramaccount en dito business gaan tegenwoordig hand-in-hand. Hoe creëer je een sterk branded Instagramprofiel? Wat is geheim van een succesvolle contenstrategie? Hoe werk je samen met het algortime? En hoe kan Instagram Stories en Instagram TV bijdragen aan jouw business? Deze en nog veel meer vragen worden dit kwartaal door experts Eline van Doorn(mediabureau Elivado), Jennie Gielen (auteur How To Win The Gram) en Joyce Nafzger (co-auteur #INSTAPROOF) beantwoord. Exclusief voor members van The Goaldiggers Club!

Instagram-expert Eline van Doorn deelt 6 hands-on tips voor een sterk branded Instagram-profiel

Til met The Goaldiggers Club membership jouw Instagame naar the next level met insiders tips van succesvolle experts. Instagram-expert Eline van Doorn is founder van Elivado: een allround creative agency dat zich volledig richt op content, strategie en online zichtbaarheid. Exclusief voor members van The Goaldiggers Club deelt Eline van Doorn hands-on tips voor een sterk branded Instagram-profiel.

1. Beantwoord in je biografie minstens 3 W’s

Eline: “Een potentiële volger moet in één oogopslag kunnen zien wie je bent, wat je doet en waarom ze je zouden moeten volgen. Beantwoord in een notendop wie je bent, wat je doet en bijvoorbeeld -indien van toepassing- in welk gebied je opereert. Neem mijn biografietekst van @elivadonl. “Ik @elinevandoorn (wie) help je met jouw online identiteit (wat) zonder moeilijke marketingtermen (waarom). De kop ‘Online marketing & Webdesign’ maakt meteen duidelijk op welk gebied ik je van dienst kan zijn. Je hebt maar 150 tekens om de aandacht te trekken, dus make it count.

Quick tip van Eline (Tip 2): “Maak in je biografietekst gerust gebruik van emoji’s om het aantal tekens te besparen. Een pijltje die naar beneden wijst kan bijvoorbeeld een tekenbesparende manier zijn om een CTA te duiden.”

3. Maak slim gebruik van de link in bio

Eline: “Je kunt maar één link in je biografie delen, dus maak hier slim gebruik van. Veel mensen maken gebruik van een dienst als linkt.ree waar je verschillende links op één pagina kunt bundelen. Natuurlijk is dit een optie, maar je zou natuurlijk ook zélf binnen jouw zakelijke website een landingspagina kunnen creëren. Je zou hierbij een eventuele webdesigner kunnen vragen om hulp. Let wel: acties moeten direct duidelijk zijn, dus zet deze bovenaan. Denk bijvoorbeeld aan ‘Koop hier tickets voor The Goaldiggers Club Session’ of ‘Download hier mijn e-book’.

eline van doorn instagram tips instagram-profiel tips

4. Zorg voor een CTA in je biografie

Eline: “Wat ik vaak tegenkom is dat mensen zonder begeleidende tekst een link in hun bio zetten. Zonde, want hierdoor is de klikrelevantie onduidelijk. Zorg er daarom voor dat boven de link in bio een duidelijke CTA (call-to-action red.) staat. Denk aan ‘Koop mijn boek’, ‘Neem contact met mij op’ of ‘Huur mij in’.

Quick tip van Eline (Tip 5): “Maak in je profieltekst in één oogopslag duidelijk hoe mensen contact met je kunnen opnemen. Dit kan ook door te verwijzen naar een contactformulier die te vinden is in jouw ‘link in bio’. Dit maakt je toegankelijk en hiermee interessant voor werkgevers.”

6. Wees persoonlijk

Eline: “Mensen willen weten wat voor vlees ze in de kuip hebben wanneer ze met iemand gaan samenwerken, dus zorg ervoor dat je duidelijk zichtbaar bent. Zeker als ZZP’er en je het gezicht van je bedrijf bent. Er zijn tegenwoordig bijvoorbeeld zoveel content creators: jij bent het geheime ingrediënt om jezelf te onderscheiden van de massa. Jij maakt je bedrijf uniek. De eerste zet? Stap af van je bedrijflogo als profielfoto en laat jezelf zien. Laat ook in je feed regelmatig je gezicht zien. Je onderscheid jezelf met jezelf. En het voordeel van Instagram is dat dit makkelijker is dan ooit te voren. Je hebt online heel snel veel bereik. Vaak meer dan op een netwerkborrel.”

7. Zet Highlights in om jouw merk te versterken

Eline: “Maak je Instagram-profiel af door Highlights in te zetten om de belangrijkste punten uit te lichten die spelen in jouw business. Jouw unique selling points. Bij voorkeur vijf, omdat deze in één oogopslag te zien zijn. Denk bijvoorbeeld aan een Highlight als ‘Over mij’ of ‘Persoonlijk’ waarin je jezelf en je diensten voorstelt of een verzamelmapje voor portfoliowerk. Zet Instagram Highlights echter ook in om testimonials van tevreden opdrachtgevers en collega’s te delen. Veel mensen bewaren testimonials voor op hun zakelijke website en dit is ontzettend zonde. Juist deze testimonials zijn ontzettend belangrijk om een sterke branded Instagram-profiel te creëren.”

 

Instagram-expert Jennie Gielen deelt 4 onmisbare tips voor een krachtige Instagram contentstrategie

Til met The Goaldiggers Club membership jouw Instagame naar the next level met insiders tips van succesvolle experts. Jennie Gielen is niet alleen een succesvolle influencer (haar handle @jenniefromtheblog heeft op het moment van schrijven ruim 36.000 volgers), maar ook auteur van het e-book How To Win The Gram. Als voormalige founder van haar eigen Instagram Agency heeft deze goaldigger kennis aan beide zijdes van het bureau en weet ze het geheim van een krachtige contentstrategie. In dit artikel deelt ze exclusief met members The Goaldiggers Club members haar meest waardevolle tips én ontvang je exclusief 50% korting op haar e-book.  

1. Maak gebruik van de 50/50 regel

Jennie: “De 80/20 regel is één van de belangrijkste regels die je in de online marketingwereld hoort. Veel Instagrammarketeers zeggen dat qua content de vuistregel 20% product- of zelfpromotie en 80% andere dingen aangehouden moet worden. Dat vind ik zelf een beetje overdreven. Al is de regel in het beginsel wel goed. Zelf adviseer ik bedrijven de 50/50 regel aan te houden. Dit betekent dat 50% van de content die je deelt gewijd mag zijn aan productpromotie, de overige 50% moet inspirerend zijn. Vertel bijvoorbeeld over het verhaal achter je merk, deel leuke ‘achter de schermen’-foto’s of laat je volgers kennismaken met het team. Een merk die dit heel goed doet is @ _manana_manana_.”

Quick tip van Jennie: “De dingen die voor jou gewoontjes en misschien zelfs wel saai zijn, zijn vaak voor anderen leuk om te zien. Die alledaagse momenten kunnen juist interessant zijn. Wanneer je een webshop hebt kun je bijvoorbeeld laten zien hoe pakketjes worden ingepakt.”

2. Werk met vier tot vijf thema’s

Jennie: “Ik hoor vaak van bedrijven en ondernemers dat ze niet weten wat ze moeten posten. Om deze reden raad ik bedrijven en personen altijd aan om vier tot vijf thema’s te bedenken om aan vast te houden tijdens het maken van content. Zo maak je het makkelijk voor jezelf. Je hebt nu namelijk een richtlijn waar vanuit je kunt brainstormen. Voor mijn profiel houd ik bijvoorbeeld de thema’s ‘outfits’, ‘longboarden’, ‘mijn hond’ en ‘eten’ aan. Wanneer je een eigen schoenenmerk hebt zou je bijvoorbeeld thema’s als ‘de schoenenkast van…’, ‘flatlays van outfits’ en ‘schoen van de week’ kunnen aanhouden. Je hoeft jezelf natuurlijk niet vast te pinnen aan deze thema’s. Als je iets anders leuks bedenkt, kun je dit altijd doen. Deze thema’s zijn alleen een fijne houvast voor jezelf.”

jennie gielen instagram contentstrategie tips
Fotografie: Samantha Bosdijk

3. Kies voor een kleurenschema

Jennie: “Maak je merk herkenbaar door qua visuele content te werken met een vast kleurenschema. In mijn geval is dit bijvoorbeeld blauw, roze, oranje en aardetinten. Door één of meerdere van deze kleuren te laten terugkomen in alle visuele content die je deelt, creëer je een herkenbare handtekening. Dan past vanzelf alles mooi bij elkaar. Wees echter niet te obsessief bezig met een perfecte feed. Het is echt niet zo dat je volgers je feed regelmatig gaan checken ‘of alles wel bij elkaar past’. Niemand doet dat.”

Quick tip van Jennie: “Eén van de regels die het makkelijkst is, maar tegelijkertijd ook het meest complex is: blijf dichtbij jezelf. Ik deel mijn content voornamelijk op gevoel en dat werkt. Als ik ergens blij van word, dan is de kans groot dat dit ook geldt voor mijn volgers.

4. Werk samen met het algoritme

Jennie: “Het huidige Instagram algoritme is heel erg gefocust dat je een band opbouwt met je volgers. Echt de interactie met hen aangaat. Dit is dan ook de reden dat Instagram Pods voor meer likes en volgers naar mijn inzicht niet werken. Veel mensen denken dat wanneer je in het eerste uur veel reacties en likes op je foto krijgt, het hierdoor een boost krijgt in het algoritme. Dat is niet zo. Het zorgt er alleen maar voor dat Instagram jou en de mensen met wie jij in die Pod zit gaat aanmerken als ‘goede vrienden’. Het resultaat? Alleen de mensen in die Pod zien jouw Instagramposts sneller en vaker. Niet per se jouw overige volgers. Wat dan wel? Zorg ervoor dat je content reacties uitlokt. Zowel via je Instagramposts als via Instagram Stories. Reageer op alle berichtjes die je ontvangt. Dan werk je samen met het algoritme.”

Meer lezen? Als member van The Goaldiggers Club krijg jij met de code ‘goaldiggermember’ 50% korting* op het e-book How To Win The Gram van Jennie Gielen. In dit e-book vind je nog meer inspiratie om je Instagram contentstrategie naar een nieuw level te tillen.

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

*Kortingscode dient direct bij aankoop te worden toegepast en kan niet achteraf verrekend worden

#INSTAPROOF co-auteur Joyce Nafzger deelt 6 tips om Instagram Stories effectief in te zetten voor jouw carrière

Til met The Goaldiggers Club membership jouw Instagame naar the next level met insiders tips van succesvolle experts. Joyce Nafzger is co-auteur van dé Instagramguide van dit moment: #INSTAPROOF. Daarnaast is ze werkzaam als Creative Producer bij Qontent Matters voor klanten als BaByliss Nederland en Bol.com. Als online know-it-all kent Instagram geen geheimen meer voor haar en in dit artikel deelt ze exclusief met members van The Goaldiggers Club 6 tips om Instagram Stories effectief in te zetten voor jouw carrière.

1. Geef je profiel een gezicht

Joyce: “Persoonlijke accounts scoren op Instagram veel beter dan bedrijfsaccounts. Zo is @selenagomez (142 miljoen volgers) op Instagram de populairste persoon. Daar kan het populairste merk @natgeo (National Geographic red.) met 90 miljoen volgers niet tegenop. Ook hebben chefkoks van populaire restaurants vaak meer volgers dan het daadwerkelijke restaurant zelf. Met behulp van Instagram Stories kun je het beste bieden van twee werelden. Je kunt je brand uitbouwen in de feed, terwijl je je merk met behulp van Instagram Stories persoonlijk maakt door mensen bijvoorbeeld een dag op de werkvloer te laten zien.”

2. Beantwoord in je Instagram Stories op zijn minst 3 W’s

Joyce: “De grootste valkuil van Instagram Stories is het delen van losse, fragmentarische content. Door het ontbreken van context is de kans groot dat de kijker zich minder betrokken voelt bij je verhaal en misschien zelfs wel afhaakt. Zorg ervoor dat jouw Instagram Stories altijd de vragen ‘wie?’, ‘wat?’, ‘waar’ en ‘waarom?’ beantwoorden. Neem je kijker écht mee in je verhaal. Run je een webshop? Laat van begin tot einde zien hoe een pakketje wordt ingepakt en verzonden. Een businessmeeting? Deel geen losse foto van het etentje, maar vertel van tevoren in een video met wie je wat gaat eten en waarom, deel een foto van het etentje en maak ter afsluiting een vrolijke Boomerang om te delen hoe gezellig het wel niet was.

Quick tip van Joyce: “Vergeet nooit de personen met wie je bent en de locatie in jouw Instagram Stories te taggen. Dit draagt bij aan het uitleggen van de context van je verhaal en maakt je sociaal.”

3. Stel vragen

Joyce: “Het algoritme vindt interactie met je volgers heel belangrijk, en Instagram Stories telt hierbij ook net zo zwaar mee. Stel dus ook vragen via Instagram Stories en ga de interactie aan door middel van handige features als een poll of de ‘stel me een vraag’-functie. Voor de interactie is het ook belangrijk om personen (met wie je bent) en locaties te taggen. Dit maakt je sociaal.”

4. Trek je beeldtaal door

Joyce: “Zorg ervoor dat je Instagram Stories herkenbaar zijn, zodat je volgers je in één oogopslag herkennen. Een sterk voorbeeld hiervan is @wildatheartbridal: hun minimalistische feed trekken ze ook door op Instagram Stories door gebruik te maken van witte kaders en signature fonts. Heeft jouw merk een eigen huisstijl? Zorg ervoor dat deze niet alleen wordt doorgetrokken in de feed, maar ook via Instagram Stories. Of neem de tijd om eens je eigen beeldtaal te formuleren. Kies voor een vast kleurenpalet, font(s) en kader.”

5. Wissel af qua beeldritme

Joyce: “Deel niet alleen foto’s of video’s achter elkaar, maar wissel juist af. Begin je Stories bijvoorbeeld met video, kies vervolgens voor een foto en deel hierna een Boomerang. De afwisseling qua beeldritme maakt het interessant voor je kijkers om het te blijven volgen. Zo blijf je ze verrassen!”

Quick tip van Joyce: “Zet Instagram Stories in voor snappy (korte red.) content en geef écht een kijkje in de keuken. De content die op Instagram TV wordt gedeeld mag al iets gelikter zijn, maar de relevantie van deze nieuwe feature moet zich nog bewijzen. Voorlopig zie ik dit een platform als YouTube nog niet verslaan.”

6. Creëer een contentkalender

Joyce: “Niet alleen voor de feed is het interessant om met vaste rubrieken te werken, maar ook voor Instagram Stories. Dit zorgt er niet alleen voor dat je consistent blijft in het delen van content, maar voorkomt ook een gebrek aan inspiratie. Bovendien weten je volgers ook wat ze van je kunnen verwachten. Foodbloggers kunnen bijvoorbeeld denken aan #meatlessmonday en #sundaybrunch. Sportcoaches kunnen los met #motivationmonday of #tiptuesday.”

Meer lezen? Het boek #INSTAPROOF (€17,50) van Kirsten Jassies en Joyce Nafzger is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Femke Kamps

Femke Kamps

Femke Kamps is freelance content creator voor o.a. Apple & Cosmopolitan en auteur van het boek 'Fuck the quarterlife crisis'. Daarnaast heeft ze een persoonlijk blog: Youniqueblog.nl.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic