Word member Sluit je aan bij de club

De top 5 learnings van Maddie Raedts waar iedere ondernemer iets aan heeft

Maddie Raedts (29) is mede-oprichter en creative director van leidend influencer marketing agency IMA. Bij het modeplatform Fashiolista, waar ze ooit begon naast haar studie aan AMFI, ziet ze al gauw de kracht in van social media. Tijdens haar afstuderen start ze samen met Emilie Tabor en Joost Nauta een agency voor influencer marketing; IMA – Influencer Marketing Agency. Inmiddels is IMA uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met grote klanten zoals Tommy Hilfiger, Diesel en Nivea. Als ondernemer van een bedrijf met zo’n internationaal succes, sta je wel eens voor moeilijke uitdagingen. Tijdens de Goaldigger Sessions, powered by W Amsterdam op aankomende zondag 10 september, deelt Maddie haar verhaal en learnings, vandaag deelt ze er al een aantal.

1. “Ik leer elke dag iets nieuws”

Maddie: “Naarmate mijn business groeit, krijg ik met zaken te maken waar ik nog nooit eerder mee te maken heb gehad, bijvoorbeeld met personeelszaken. Je bedrijf groeit, waardoor je team ook groter wordt. Je personeel moet zich ook op hun plek voelen en tevreden blijven, daar moet je over nadenken. Of je loopt ineens tegen legal issues aan en krijgt te maken met aandeelhouders. Er komen zo veel vraagstukken bij kijken waar je als startende ondernemer niet direct over nadenkt. De kunst is om je hierdoor niet te laten remmen, maar dit als een uitdaging te zien waar je van kunt leren. En ik leer iedere dag wel weer iets nieuws. ”

2. “Ik moet ook wel eens nee zeggen tegen klanten”

Maddie: “Bij IMA hebben wij geleerd om op de lange termijn te denken. Daar hoort bij dat je wel eens nee moet zeggen tegen klanten, zelfs als je net bent gestart. Soms krijg je een aanbod van een leuke klant, maar is het niet per se ten goede voor je bedrijf omdat je hier bijvoorbeeld op lange termijn niet door groeit. Dan kun je het beste nee zeggen. Je bent namelijk iets aan het opbouwen. Als je het moeilijk vindt om nee te zeggen tegen een klant, houdt dan in gedachten dat wanneer je de klant goed uitlegt waarom je nee zegt, er echt wel begrip voor zal zijn.”

3. “Ik kan het niet alleen”

Maddie: “Ik vind het belangrijk de juiste mensen om mij heen te verzamelen, vooral de mensen die ik vertrouw, zowel privé als zakelijk. Je kunt het namelijk niet alleen. Iedereen heeft een bepaalde specialiteit en kan je iets bij brengen, of je tot een vernieuwende visie laten komen. IMA ben ik destijds begonnen met Emilie Tabor en Joost Nauta. Wij kwamen elkaar tegen op de werkvloer, maar zijn alle drie totaal verschillende mensen. Ik kwam vanuit een creatieve mode achtergrond, Emilie had veel commerciële sales ervaring en Joost was echt een ondernemer. Als je ervoor open staat om naar elkaars standpunten te luisteren, goed blijft communiceren, van elkaar wilt leren, elkaar vertrouwt en dezelfde visie deelt, kun je er wel uit komen. Een goed partnerschap is net zo belangrijk als een goed team.”

4. “Privé en werk heb ik leren scheiden”

Maddie: “Mijn bedrijf is in bepaalde zin ook mijn leven, maar het is zo belangrijk om werk en privé echt gescheiden houden. Ik werk met vrienden in het bedrijf, en het kost wel tijd om de balans te vinden tussen wanneer je leiding moet geven en wanneer dat niet hoeft. Je wilt respect en een natuurlijke flow creëren, maar dat gaat niet à la minute. Ik heb geleerd dat die flow echt moet groeien en dat het helpt als je er niet emotioneel in staat. Bepaal ook duidelijk voor jezelf wanneer de momenten zijn dat je aan het werk bent en wel die aansturende rol hebt, en er dus objectief in moet staan. Dat betekent niet dat je je nooit kwetsbaar op mag stellen of er doorheen mag zitten. Het is echt niet erg om te laten zien dat jij het soms ook niet direct weet. Je kunt altijd zeggen dat je er nog even over moet nadenken en dat je er later op terugkomt. Als je maar zorgt dat je stabiel blijft, want je blijft uiteindelijk eindverantwoordelijke.

5. “Ik heb geleerd dat het altijd goed komt”

Maddie: “Ik heb de laatste jaren voor veel hete vuren gestaan en als er iets is dat ik echt heb geleerd, dan is het dat het altijd goed komt. Hoe erg de crisis op dat moment ook aanvoelt, het komt echt goed. Dat is iets wat ik mijn team ook probeer bij te brengen, wanneer ze met een probleem bij mij komen. Er zal altijd wel een situatie komen die niet loopt zoals gepland. Onlangs hadden wij bijvoorbeeld een shoot in Jamaica met influencers voor een belangrijke klant. Een dag van te voren zei één van de influencers af, terwijl alles al gepland en geboekt was. Op zo’n moment vraag je je af hoe je dit nog rond kunt krijgen. Uiteindelijk is het allemaal opgelost. Wij hebben een nieuwe influencer gevonden en de klant begreep de situatie. Toen heb ik geleerd dat iedereen wel begripvol is, en dat deze dingen nu eenmaal gebeuren. Je kan dan maar beter rustig blijven, want je vindt altijd wel een oplossing.”

 

Bewaren

Bewaren

Esra

Esra

Esra Buke is een happy soul en jaagt haar dromen na door te doen waar ze het meest van houdt: het creëren van content gedreven door haar passie voor verhalen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic