Word member Sluit je aan bij de club

You got this: van passie naar paycheck

Elke dag doen wat je leuk vindt en ervoor betaald krijgen; het klinkt ideaal. Vaak zie je anderen om je heen het wél doen, maar lijkt het voor jezelf soms onbereikbaar. Terwijl het meer in handbereik is dan je waarschijnlijk denkt. Met deze tips en tricks maak je van je passie een business.

1. Zie je passie project metéén als een business

Beschouw je passie meteen als een business, ook al verdien je er nog geen geld mee. Het kost tijd om iets op te bouwen en het is belangrijk dat je die tijd goed investeert. Plan een vast aantal uren per week op vaste dagen in dat je aan je passie project werkt. Plan ook in wanneer je wat doet en laat je niet afleiden door andere zaken. Overal waar je tijd en aandacht aan besteedt groeit. Het is in de beginfase belangrijk om meteen de juiste toon te zetten. Schrijf je in bij de KvK, open een zakelijke bankrekening, bepaal je huisstijl, lanceer een website en zorg dat je visitekaartjes hebt en deze altijd bij je draagt. Misschien heb je nog geen opdrachten, maar je weet nooit wanneer je een potentiële opdrachtgever tegen het lijft loopt. Als jij meteen een website kunt laten zien en een visitekaartje kunt meegeven, kom je professioneler over en maak je meer kans op een opdracht. Als jij jezelf niet serieus neemt, doet een ander dat ook niet.

2. Maak haalbare financiële goals

Verwacht niet dat je meteen veel geld verdient en focus je op kleinere financiële goals, die realistisch zijn. Ga na wat je de komende maand wilt verdienen en of dit in verhouding staat met de tijd die je er aan besteed. Door haalbare financiële goals op te stellen, geef je jezelf een richting en kun je na drie maanden evalueren of het financiële goal dat je hebt vastgesteld, wel realistisch en haalbaar is. Daarnaast kun je je groei ook beter in de gaten houden.

3. Denk commercieel

Je passie ligt dicht bij je hart en daarom vergeet je makkelijk dat je het ook als iets zakelijks moet benaderen. Je laten belonen voor iets dat je leuk vindt om te doen, voelt misschien raar, maar bedenk dat je hier (uiteindelijk) van moet rondkomen. Natuurlijk zul je in het begin moeten investeren, maar bekijk het bij elke opdracht van een commerciële kant en blijf nadenken over hoe het je wél iets kan opleveren. Vraag om de beloning die jij vindt dat je waard bent. Je kunt altijd nog iets lager gaan, als het een project is waar je achter staat en deze je ook op andere vlakken verder brengt. Je kunt wel eens gevraagd worden iets gratis te doen. Houd voor jezelf als regel aan dat als het geen geld oplevert, het wel iets oplevert voor je business. Kun je er bijvoorbeeld van groeien of leren? Levert het project publiciteit op of zorgt het voor een uitbreiding van je netwerk? Wanneer je op geen van deze vragen ‘ja’ kunt antwoorden, kun je het beter niet doen. De opdrachtgever zal hier ook echt wel begrip voor hebben wanneer je je beweegredenen uitlegt. Geef als je het wel gratis doet bij je opdrachtgever aan dat het eenmalig is, waarom je het voor deze keer gratis doet en dat je de volgende keer jouw volle tarief rekent.

4. Doe research en vraag hoe anderen het doen

Kennis is macht. Spreek met mensen die van hun passie een carrière hebben gemaakt en vraag naar hun ervaringen. Hoe hebben zij het aangepakt? Zij hebben vaak al de nodige obstakels overwonnen en weten exact wat de do’s en don’ts zijn. Dit geeft je waardevolle informatie, nieuwe inzichten en bepaalt hoe jij het beste je plan van aanpak vormt. Tijdens Goaldigger Sessions, powered by W Amsterdam op 10 september zijn er businessvrouwen aanwezig die bekend zijn met het opzetten van een eigen onderneming vanuit hun passie. Zij delen hun wisdom en learnings tijdens de masterclasses en beantwoorden jouw vragen tijdens de paneldiscussie. Klik hier voor meer informatie over het event: goo.gl/v3Fu43

Fotografie: https://www.etsy.com/nl/listing/201293725/confetti-ballon-jumbo-metalen-36-ballon?ref=listing-shop-header-1

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Esra

Esra

Esra Buke is een happy soul en jaagt haar dromen na door te doen waar ze het meest van houdt: het creëren van content gedreven door haar passie voor verhalen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic