Word member Sluit je aan bij de club

Entrepreneur Aranka van der Voorden geeft 4 tips voor het starten van een business

Je hebt de passie en power om je eigen business te starten, maar waar begin je? Welke stappen zet je en hoe zorg je ervoor dat het een succes wordt en blijft? Aranka van der Voorden (30) founder van Jogha en Fitgirlcode startte in één jaar tijd twee ondernemingen en heeft door vallen en opstaan geleerd hoe je een business tot een succes kunt maken. Toen ze haar sportkledinglijn Jogha startte, begon ze ook Fitgirlcode om een online community te verzamelen die geïnteresseerd zou zijn in Jogha en daarmee een potentiele doelgroep was. In korte tijd had Fitgirlcode meer dan honderdduizend volgers op Instagram en was de collectie van Jogha in no-time uitverkocht.

Omdat Aranka andere vrouwen ook succes gunt, start ze binnenkort haar derde business: Pretty Ambitious, een platform dat startende ondernemers helpt een merk op te bouwen en hier een succes van te maken en deelt ze tijdens Goaldigger Sessions, powered by W Amsterdam op zondag 10 september naast Olcay Gulsen eigenaresse van SuperTrash en ST.studio, Danique Wiltink en Adine Tjeenk Willink (eigenaressen van Nimbles), Maddie Raedts, founding partner & Creative Director IMA Agency haar wisdom en learnings. In haar sessie geeft ze tips en tricks hoe je een business start en deelt ze strategieën om deze (online) te laten groeien. Vandaag geeft ze alvast 4 tips voor het starten van een business.

1. Kies de business die bij je past

Aranka: “Wat zijn de dingen waar jij goed in bent en waar je andere mensen mee kunt helpen? Om een business te starten die bij jou past, is het belangrijk dat je weet wat jouw superpower is. Stel jezelf de vraag: waar ben je goed in? Schrijf op waar je allemaal goed in bent, wat je leuk vindt om te doen en wat je niet veel moeite kost. En wat zegt je omgeving? Vraag aan collega’s waarvoor ze iemand naar jou doorverwijzen? Met je superpower help je vaak andere mensen zonder dat je het weet. Vraag aan vriendinnen waarvoor ze jou bellen. Je omgeving kan heel goed aangeven waar jij goed in bent. Ik ben met Pretty Ambitious gestart omdat ik veel vragen kreeg van mensen over het starten van een business en of ik ze hierbij kon coachen. Veel vrouwen starten een business in iets waar ze heel goed in zijn of iets dat zij missen. Jogha ben ik gestart vanuit mijn eigen behoefte. Ik sportte heel veel en merkte dat ik het vinden van mooie en unieke sportkleding tegen een betaalbaare prijs erg lastig vond.”

2. Bepaal de doelgroep en leer deze kennen

Aranka: “Als je een business wil starten is het van belang om je eerst je verdiepen in de potentiele doelgroep waarop je je wil richten. Onderzoek  hoe groot de doelgroep is en hoe veel je bij die doelgroep kunt bereiken. Om Jogha succesvol neer te zetten hebben we onder de doelgroep  van Fitgirlcode onderzocht wat de doelgroep doet met betrekking tot online shoppen. Zo hebben wij onderzoek gedaan naar de koopkracht van de doelgroep en bekeken hoe veel geld zij uitgeven aan sportkleding offline en online om de prijzen van de sportkleding van Jogha te kunnen bepalen. Je moet soms diep graven naar de informatie die bepaalt of er een doelgroep is, wie de doelgroep is en of deze groot genoeg is om je business succesvol te laten worden. Zijn ze wel geïnteresseerd? Vinden ze het leuk? Welke behoeften zijn er nog meer? Een focusgroep onderzoek in de vorm van een paneldiscussie of één op één interviews kunnen helpen om erachter te komen wat de doelgroep beweegt. Get out of the building en blijf in de beginfase van je business niet achter je computer zitten.”

3. Kies een naam en geef deze lading

Aranka: “Schrijf woorden op die bij je opkomen als je aan jouw bedrijf denkt en probeer daar een mooie combinatie van te maken. Kijk wat wel en niet werkt en probeer eens verschillende woordvolgordes uit. Probeer wat wel en niet werkt. Ik heb zelf niet heel lang nagedacht over de namen van mijn bedrijf, ik geloof dat je een naam kunt laden. Jogha is een naam die eigenlijk helemaal niets betekent, maar vanwege onze communicatie wordt deze nu geassocieerd een badass women die sport en goed voor zichzelf zorgt. Bij Pretty Ambitious zit er een diepere laag achter de naam. Iemand zou kunnen denken dat het over uiterlijk en ambitie gaat, maar pretty betekent naast mooi, ook ‘redelijk’. Ik heb gekozen voor deze naam omdat ik merk dat vrouwen met een business zich vaak naar beneden halen door zichzelf redelijk ambitieus te noemen. Ik wil met Pretty Ambitious vrouwen empoweren om zichzelf wel serieus te nemen en in hun kracht laten staan.”

4. Claim je naam

Aranka: “Naam gevonden? Typ hem in Google en check wat er naar boven komt, controleer ook of er geen rare dingen verschijnen als je de naam achter een hashtag op Social Media intypt. All good? Claim je url nog voordat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Als je je naam bij de Kamer van Koophandel hebt geregistreerd, komt deze in een database terecht waar domeinnaamkapers toegang tot hebben. Als jouw domeinnaam in handen valt van hen dan is de kans groot dat je de naam moet terugkopen voor een veel groter bedrag dan dat je kwijt bent aan een partij als Hostnet. Het komt vaak genoeg voor dat jouw naam al bestaat als URL, maar laat je hier niet meteen door tegenhouden. Als er weinig op de website gebeurt is het vaak mogelijk om hem over te kopen. Ik heb mijn domeinnaam prettyambitious.com overgekocht. Dat kostte me wel veel geld, maar ik zie dit als een investering in mijn bedrijf. Hierdoor stijgt mijn behoefte om het met mijn bedrijf terug te verdienen alleen maare en raak ik extra gemotiveerd. Als het niet lukt om je bedrijfsnaam over te kopen is een domeinnaam met streepjes ertussen is altijd mogelijk. Als de naam op social media al in gebruik is kun je hier creatief mee omgaan door er bijvoorbeeld _nl of andere woorden en tekens aan toe te voegen.”

Meer tips?

Wil je meer inhoudelijke tips over hoe je je business start en deze vervolgens online laat groeien? Aanstaande 10 september tijdens de Goaldigger Sessions, powered by W Amsterdam, geeft Aranka tips en tricks in hoe je een business start en deelt ze strategieën om deze (online) te laten groeien. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Klik hier voor alle updates rondom Goaldigger Sessions en scoor hier jouw ticket: http://bit.ly/2xnD0B4

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Esra

Esra

Esra Buke is een happy soul en jaagt haar dromen na door te doen waar ze het meest van houdt: het creëren van content gedreven door haar passie voor verhalen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic