Word member Sluit je aan bij de club

Goaldigger Goes Global met Florine Beukers, founder YUYU

Met YUYU wil Florine Beukers duurzame, luxe homegoods betaalbaar en toegankelijk maken. Wat begon als een idee in Kenia, is uitgegroeid tot een goedlopend internationaal bedrijf. In haar woonplaats New York spraken we de Amsterdamse Florine over werken in het buitenland, de uitdagingen van het opzetten van een eigen bedrijf en haar definitie van succes. “Succes komt voor mij voort uit het bewandelen van mijn eigen pad met een open hart en veel passie.”

Hoe is YUYU ontstaan?
“Ik woonde een aantal maanden in Kenia waar ik werd geïnspireerd door de kleuren van het land en de kwaliteit van de stoffen en materialen. Ik zag hoe hard de fabrikanten daar werkten en ook dat er een veel bredere markt mee aangesproken kon worden. Daarbij leek het mij een mooie uitdaging om met de lokale ambachtslieden samen te werken om zo elkaar te inspireren en van van elkaar te leren. Juist hun ideeën en visie gaven mij de kracht en motivatie om YUYU op te zetten. De producenten in de ontwikkelingslanden waar we nu mee werken, zijn hardwerkend en willen heel graag hun producten aan de wereld laten zien. Ik ben trots dat ik voor hen dat platform mag zijn en ben dankbaar dat ik met zoveel talent mag werken.”

wat maakt YUYU in deze verzadigde markt uniek?
“Met YUYU focussen wij ons op luxeproducten van de hoogste kwaliteit. Doordat wij rechtstreeks met de producenten werken, kunnen wij de ‘middleman’ uitschakelen. Daardoor kunnen wij YUYU betaalbaar maken, zonder dat wij de kwaliteit van het product verliezen. Wij ontwerpen, produceren en verkopen alles vanuit YUYU waardoor we kosten besparen en gecontroleerd kunnen werken. Wij zijn het perfecte witte T-Shirt voor je interieur en verkopen goede basics als minimalistische kleden, kussens en keramiek. Onze Merino Throw is bijvoorbeeld een klassiek deken dat een heel leven mee gaat en zelfs met de jaren mooier wordt. Ik geloof in een minimalistisch interieur met tijdloze objecten.”

Hoe heb jij je businessplan aangepakt en leun je daar nu nog op?
“Mijn businessplan is gaandeweg ontstaan. Ik heb veel onderzoek gedaan naar wat, welke landen te bieden hebben en welke markten ik wilde bereiken. Zo heb ik goals gesteld voor de US en Europa, waar ik nog steeds naartoe aan het werken ben. Daarbij heeft de ‘accessible luxury’ trend in Amerika mij geïnspireerd om YUYU het go-to interieurmerk voor al je basisproducten te maken. Ooit hoop ik de Warby Parker onder interieurdesign te zijn.”

Wat, hoe en hoeveel heb je moeten investeren in YUYU?
“Toen ik in Singapore woonde, werkte ik als innovatie consultant bij Nbda Asia. Naast mijn werk, in de avonduren, ben ik YUYU begonnen. Hier heb ik de basis opgezet waardoor ik, toen ik naar New York verhuisde, mij fulltime op YUYU kon richten. Ik stak mijn spaarcenten in het bedrijf, wat gelukkig z’n vruchten heeft afgeworpen. Het grootste deel van de winst investeer ik in het bedrijf en ik ben op dit moment in gesprek met potentiële investeerders waardoor ik YUYU naar een volgend niveau kan tillen.”

Hoe zie jij de groei van YUYU van begin tot nu?
“De afgelopen twee jaar hebben we een steady groei gezien, met veel vraag uit België, de US en Engeland. Nu focussen wij ons volledig op onze onlineshop, waardoor we een groot marktaandeel in de US hopen te krijgen.”

Waarom is het belangrijk voor jou om een ‘conscience’ merk neer te zetten?
“Ik denk niet zozeer dat het nog een keuze is, maar onze verantwoordelijkheid naar de planeet en de generaties die volgen. Succes ontstaat niet vanuit winst, maar vanuit een positieve impact op de wereld en de mensheid.”

Hoe esthetisch is jouw eigen leefomgeving ingedeeld en vertaal je dit ook naar jouw manier van kleden?
“Ik geloof in het hebben van een paar goede, tijdloze basics. Door het vele reizen vormen objecten met een verhaal de basis voor mijn interieur in combinatie met functionele producten. Zo verzamel ik herinneringen, mooie stukken en antieke items.”

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
“Mijn ochtend begint vaak met een koffie bij Third Rail in de East Village. Daarna ga ik naar een mobiele werkplek in Brooklyn zoals The Yard of WeWorks. Ik neem soms lunch mee of ik ga naar Freehold voor een avocado-toast. Dan ga ik misschien nog even langs een sieradenwinkel, Love Adorned om vervolgens in de Lower East Side wat te eten of ik maak thuis iets makkelijks klaar.”

Je bent ooit in Singapore begonnen met YUYU, werkt veel met Nederland en woont in New York. Hoe verschillen die markten van elkaar? 
“Het is interessant om het koopgedrag in de verschillende landen te volgen. In België, Duitsland en Engeland wordt er graag geld aan kwaliteit uitgegeven. Nederlanders zijn wat zuiniger maar hebben een goede smaak. En in Amerika is YUYU altijd met open armen ontvangen. Ze zijn geïntrigeerd door nieuwe, buitenlandse merken en zijn vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid.”

Hoe blijf je jezelf en YUYU vernieuwen? 
“Ik ben altijd bezig met het zoeken naar nieuwe, interessante producten. Daarbij werk ik met enorm veel inspirerende mensen waaronder artdirector Marieke van Elsäcker die altijd met unieke materialen en mooie concepten komt. Samen met haar zoek ik naar de functionaliteit van producten en proberen we bestaande items te blijven vernieuwen.”

Hoe combineer jij carrière met privé?
“Ik zie mezelf niet als een carrière tijger, maar zeker wel als een mens met passie, ambitie en hart voor mijn werk. Ik probeer altijd een balans te vinden tussen mijn carrière en privé-leven, omdat ik een sociaal netwerk enorm belangrijk vind. Dit gaat ook steeds beter door mijn nieuwe business partner, Lana van Sevenhoven, die veel werk van mij uit handen neemt en meer ritme in mijn dag creëert. Hierdoor kan ik bijvoorbeeld vanavond met een vriendin bij een van mijn favoriete Japanse restaurants, Raku in de East Village, gaan eten.”

Wat zijn jouw tips voor de Nederlandse vrouw als ze zich in het buitenland wil profileren?
“Het is makkelijk om afgeleid te worden als je in het buitenland woont door alles wat je ontdekt en door een andere, nieuwe manier van leven. Ik denk dat het belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven, in je product te blijven geloven en vooral door te zetten. Wees bereid om een stap vooruit te doen en daarna twee stappen achteruit. Probeer te genieten van dat proces, van de uitdagingen en de zogenaamde ‘curve balls’ die ongetwijfeld zullen komen. Maar blijf gefocust en verlies niet je identiteit.”

Wat kan de Nederlandse vrouw van de Amerikaanse mentaliteit leren en visa versa?
“Amerikanen staan altijd open voor nieuwe dingen en zijn enorm gemotiveerd. Hier leeft niet voor niets ‘the american dream’; droom, maar werk hard. Volgens mij ligt de kracht in het feit dat mensen niet bang zijn om hulp te vragen en daarbij ook altijd voor je klaar staan. Nederlanders zijn wat nuchterder, waardoor ze zichzelf niet zo snel een oor aan laten naaien, waarbij Amerikanen soms wat naïef in het leven staan.”

Wat houdt voor jou succes in?
“Succes komt voor mij voort uit het bewandelen van mijn eigen pad met een open hart en veel passie. Daarbij vind ik het belangrijk om te delen met mensen. Dus wanneer ik een mooi product met een hardwerkende, passievolle producent maak en dat aan een tevreden klant mag verkopen, voel ik mij heel succesvol.”

Wat zijn de grootste uitdagingen voor YUYU?
“Alhoewel ik heel blij ben met de verschillende fabrikanten wereldwijd, loop ik hier ook soms op vast. Onze cultuurverschillen zorgen voor bijzondere, interessante situaties. Zo wilde ik een van mijn manden zwart en blauw geweven hebben. De fabrikant vond dat zo’n treurige kleurencombinatie dat ze er zelf een rode draad door hebben gedaan. Voor lokale producenten is het soms moeilijk om zich aan de passen aan de vraag van de internationale massa industrie. Doordat wij uit zoveel verschillende plekken wereldwijd onze producten halen, is de distributie complex. Maar sinds kort werken we samen met De Pakketten Fabriek, die veel logistieke taken op zich zal nemen”

Wat is jouw goal voor de toekomst?
“Over 10 jaar hoop ik dat YUYU nog steeds een stabiel bedrijf met een leuk team op een fijne locatie is. Ideaal zou zijn een goedlopende online webwinkel met een aantal locaties wereldwijd. Maar eigenlijk durf ik nog niet zover te denken. Op dit moment zitten we middenin een hele interessante tijd met potentiële investeerders en nieuwe producten. Ik ben trots op wat we tot nu toe op hebben neergezet en kijk met een open hart naar de toekomst.”

Meer info: yuyu-amsterdam.com

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Eve Tomaszewski

Eve Tomaszewski

Eve is founder van The Goaldiggers Club en wil daarmee een plek creëren waar ondernemende vrouwen ervaringen, ideeën, tips & tricks, kennis en skills kunnen delen. Ze wil hen de mogelijkheid bieden om het gesprek met elkaar aan te gaan en inspireren om al hun carrière goals te behalen terwijl ze tegelijkertijd een gelukkig leven leiden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic