Word member Sluit je aan bij de club

Mantra Monday met Esmée Noëlle van Rijn, hoofdredacteur CosmoGIRL!

Esmée Noëlle van Rijn (28) is sinds februari hoofdredactrice van CosmoGIRL!. Naast de fulltime uren op de redactie werkt ze aan haar eigen lifestyleblog EsmeeNoelle.nl. Hoofdredactrice worden is voor Esmee altijd al een droom geweest, maar ondanks het behalen van dit grote goal, ervaart ze in haar carrière de nodige twijfels, onzekerheden en tegenslagen. Welke mantra Esmee de kracht geeft om dan juist door te zetten?

 Tekst: Esra Buke

Welke mantra helpt jou je goals te bereiken?

Esmee: Ik zeg altijd “What you allow, is what will continue”. Je hebt altijd de keus hoe je met een bepaalde situatie omgaat. Als je je mindset positief houdt, zit je nooit in de shit. Vaak zien mensen zichzelf als slachtoffer van een situatie, maar als iets je niet bevalt, kun je dat veranderen. Dat vind ik het belangrijkste aan de mantra; dat je in iedere situatie een keuze hebt in hoe een situatie je beïnvloedt en hoe je er mee omgaat. Ik heb via een Amerikaans marketingbureau een jaar de social media voor Nike gedaan. Ik had net een nieuw contract gekregen, maar deze werd ineens beëindigd omdat er dat jaar minder werk op dat account zou zijn. Ik was de laatste die bij het team was gekomen, dus moest als eerste weg. Op het moment dat ik in een kamer werd gezet met de CEO van het Amerikaanse bedrijf en personeelszaken, schrok ik mij rot. Ik voelde dat het niet goed was. Ik ben er wel verdrietig om geweest dat ik mijn baan had verloren, maar ik wist dat het niet aan mij lag. Je kunt er wel om panieken, maar het is belangrijk dat je vertrouwen in je eigen kunnen hebt. Het enige waar ik ooit stress om heb gehad is geld. Maar ik heb ook heel lang heel weinig geld gehad en toen was ik ook gelukkig. Dus ik maak mij daar ook niet meer heel erg druk om. Mocht ik geen baan meer kunnen vinden in mijn vakgebied, ga ik iets totaal anders doen, dan waar ik voor ben opgeleid. Gezonde sapjes persen of bij een yogaschool achter de balie zitten. Ik zou dan waarschijnlijk veel minder verdienen, maar het belangrijkst is dat je gelukkig bent in je werk en niet alleen maar werkt om het geld. Ik heb toen ik mijn baan verloor, besloten mijn ticket naar Bali om te boeken en daar zes weken te blijven. Toen ik in Bali was heb ik alles even losgelaten, een mindfullness cursus gedaan en toen ik terug kwam, werd ik getipt voor een baan. Ik heb gesolliciteerd en ik werd aangenomen. Ik had nooit gedacht dat ik twee jaar later hoofdredactrice zou zijn van een magazine, een baan waar ik al vanaf mijn dertiende van droom.”

Hoe ben je tot deze mantra gekomen?

Esmee: “Toen ik aan het daten was met mijn vriend, wist hij niet of hij zich volledig kon committen. Ik ben toen heel lang aan hem blijven hangen en hij aan mij. In die tijd kwam ik op Pinterest de uitspraak “What you allow, is what will continue” tegen en heb ik besloten om een eind aan te maken aan wat wij toen hadden. Hij is toen twee maanden uit mijn leven geweest en kwam daarna terug, wilde er helemaal voor gaan en we zijn nu nog steeds samen. Ik heb toen zo’n kracht gevoeld. Ik was destijds heel verdrietig om de breuk, maar ik ben echt voor mijn eigen geluk gegaan. Dit geldt niet alleen voor privé en relaties, maar ook voor werk. Ik heb ooit een baan gehad, waar ik totaal niet op mijn plek zat en een vervelende vibe voelde. Ik heb daar een aantal maanden over gezeurd en toen dacht ik: doei ik ga daar gewoon weg, dan heb ik maar geen geld! Mensen in mijn omgeving stonden op hun kop en begrepen niet dat ik mijn baan kon opzeggen zonder iets anders te hebben. Ze zeiden “je hebt toch een huis te betalen?” Waarop ik zei: “als ik geen baan kan vinden, dan ga ik wel sapjes persen”. Het is niet zo dat ik nooit verdrietig of gestrest ben. Dat mag er ook zijn en daar vecht ik niet tegen. Juist als je je er tegen verzet, komt het niet goed. Dan heb ik maar een off-day of off-week, ik blijf er alleen niet in hangen. Met de juiste mindset komt uiteindelijk alles goed.”

Op welk moment bracht deze mantra jou dichter bij je goals?
Esmee: “Voor de deadline van de eerste CosmoGIRL!  kwamen we twee pagina’s te kort. Ik kwam er een kwartier, voordat het blad naar de drukker ging achter. Als ik er niets aan zou doen, dan zouden er in het allereerste magazine waar ik hoofdredactrice van was twee blanco pagina’s staan. Het eerste wat door mij heen ging was dat ik onder de deken in de slaapkamer wilde liggen. Daarna dacht ik “hoe kan ik dit oplossen?”. Ik keek naar de planning en zag op welke pagina er nog wat aan kon worden toegevoegd. Toen heb ik dat samen met het team in tien minuten opgelost. Ik was daarna superblij dat ik er zo chill mee om ben gegaan, want het heeft vaak echt verdomd weinig zin om je heel druk te maken om iets en in het negatieve te blijven hangen. Als je een actieve houding aanneemt en een oplossing probeert te bedenken in plaats van dat je blijft hangen in het probleem of een tegenslag, kun je veel meer bereiken.”

Waarom zouden je mede-goaldiggers ook volgens deze mantra moeten leven?

Esmee: “Het is voor jezelf fijn om zo in het leven te staan. Het is niet zo dat ik mij nooit ergens meer druk om maak, maar je hebt een keuze in hoe een situatie je beïnvloedt en wat voor gevolgen het heeft. Bij tegenslagen kun je altijd kijken wat jij er wél aan kunt veranderen, in plaats van jezelf slachtoffer te maken. Het negatieve toestaan en daar in blijven hangen, levert niets op. Als je deze mantra blijft herhalen en voor jezelf blijft opkomen, kom je uit een moeilijke situatie zonder dat je helemaal in de put hebt gezeten.”

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Esra

Esra

Esra Buke is een happy soul en jaagt haar dromen na door te doen waar ze het meest van houdt: het creëren van content gedreven door haar passie voor verhalen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic