Word member Sluit je aan bij de club

Goaldigger Talk met Elisah Jacobs, founder Interior Junkie

Elisah Jacobs stopte vijf jaar geleden als fashion journalist om haar drie passies interieur, schrijven en fotograferen te volgen. Ze startte de blog Interior Junkie, zonder zich tegen te laten houden door vragen als: ga ik hier wel geld mee kunnen verdienen en zal het ooit een succes worden? Elisah kan nu van Interior Junkie leven en haar goal is om een imperium op te bouwen. Ik vroeg haar wat er allemaal komt kijken bij het najagen van haar goals. “Het gaat erom dat je de sprong waagt en het in ieder geval probeert, dan komt het vanzelf goed.”

Interview: Eve Tomaszewski
Fotograaf: Fianna Miltenbrug voor The Goaldiggers Club

Wat is je goal?

“Mijn goal is kunnen leven van mijn passies: interieur, schrijven en fotograferen. Ik heb een achtergrond in de mode, maar was fashion op een gegeven moment zat. Toen ik bezig was met het inrichten van mijn huis, vond ik dat zo leuk en dacht: dit wil ik de rest van mijn leven blijven doen. Toen ben ik mijn blog Interior Junkie gestart, ik wil mijn passies graag delen met de wereld. Ik vond het wel eng om mijn blog te starten. Je hebt ballen nodig om de sprong te wagen; het is een onzeker bestaan. Je weet niet of je er oot geld mee gaat verdienen, je bent niet verzekerd en je weet niet of het een succes een wordt. Ik vind dus dat iedereen die alleen al start met ondernemen een schouderklopje verdient. Veel mensen haken voor dat punt al af. Sinds een jaar kan ik leven van Interior Junkie. Mijn goal is dat dat zo blijft. Uiteindelijk wil ik Interior Junkie uitbreiden en een imperium opbouwen. Mijn blog is inmiddels op een punt beland waarop het echt een succes is. Daar ben ik heel blij mee, maar als ondernemer denk ik altijd: what’s next? Ik zou bijvoorbeeld graag meer interieuradvies willen geven en worden ingehuurd als decorator voor huizen en hotels. Ik vind bloggen nu ontzettend leuk, maar vind ik dat over tien jaar nog steeds? Als dat tegen die tijd niet zo is, wil ik de keus hebben om ook andere dingen te doen.”

Welke acties onderneem je om je goal te bereiken?

“Ik vind het belangrijk om te blijven leren en mijzelf te blijven ontwikkelen. Ik ben nu bezig met een thuisstudie Interieurdesign & Interieurstylist, richting Digitaal Tekenen. Zo leer je hoe je in 3D een heel huis inricht. Een studie naast je blog vraagt wel om een goede planning. Ik heb gelukkig twee stagiaires en een team van bloggers die stukken voor mij schrijven voor mij werken. Ik ben verantwoordelijk voor de content planning en de eindredactie. Daarnaast doe ik de fotoshoots, video’s, samenwerkingen met merken en beheer ik mijn Youtube-kanaal. Ik werk altijd een week vooruit, just in case.

Wat zie jij als jouw grootste uitdaging bij het bereiken van je goal?

“Focussen en loslaten. Die twee hangen eigenlijk met elkaar samen. Ik vind het af en toe lastig om mijn werkdag zo efficiënt mogelijk in te richten. Dan ben ik bijvoorbeeld weer ontzettend veel tijd kwijt aan mijn mailbox, omdat ik daar nog steeds geen handig systeem voor heb bedacht. Daardoor kom ik tijd tekort voor andere taken en ben ik ‘s avonds toch weer stiekem aan het werk. Het is mij een hele tijd gelukt om ‘s avonds niet meer te werken; het is belangrijk om voldoende ontspanning te hebben en ik wil het thuis ook niet constant over werk hebben. Maar de laatste tijd gaat dat weer mis. Ik probeer die balans nu weer terug te krijgen. Ik ben echt verslaafd aan mijn telefoon en probeer wat vaker offline te gaan. Op vakantie kan ik mijn werk heel makkelijk kan loslaten. Dan leg ik mijn telefoon en laptop weg en voel ik ook niet de behoefte deze te pakken. Thuis is dat een ander verhaal. Daar valt nog winst te behalen.

Kan je iets noemen waar je veel van hebt geleerd?

“Ik heb voor Interior Junkie een modeblog gehad, maar die is uiteindelijk niet van de grond gekomen, omdat ik er geen geld mee wist te verdienen. Toen ik Interior Junkie startte, wist ik dat dat anders moest. Dat ik deze keer veel commerciëler moest denken, dan ik daarvoor ooit had gedaan. Ik heb vanaf het begin alleen maar betaalde samenwerkingen gedaan en geen gratis klussen. Dat was af en toe best lastig, want je wilt mensen ook graag te vriend houden.

“Mijn blog is mijn baan en er moet geld in het laatje komen”

Het is belangrijk om voet bij stuk te houden: mijn blog is mijn baan en er moet geld in het laatje komen. Zo simpel is het. Mijn verloofde Chris heeft mij ook geholpen om commerciëler te denken. Vrouwen hebben altijd het idee dat ze alles moeten uitleggen en zich moeten verontschuldigen. Als wij ons tarief doorgeven, komt daar een heel verhaal achteraan waarom we dat tarief vragen. Mannen zeggen gewoon: dit is mijn tarief, punt. Ik ben inmiddels wat meer als een man gaan denken.”

In welke outfit voel jij je ‘on top of the world’?

“In mijn pyjama, als ik thuiswerk, haha. Ik zou de hele dag in mijn pyjama rond willen lopen. Ik heb uit zelfbescherming een werkplek bij Hashtag Workmode. Dan moet ik de deur uit en moet ik mij wel aankleden. Ik hou mij voor meetings niet echt bezig met wat ik aantrek, ik draag gewoon iets waar ik mij prettig in voel. Mooie schoenen en een mooie handtas vind ik wel belangrijk. Ik probeer mezelf elk jaar een mooie tas kado te doen. Ik heb de 1984 van Marc Jacobs – mijn geboortejaar – en een mooie van Alexander Wang. Wist je dat je die soms kan aftrekken bij de Belastingdienst? Als je laptop erin past en je hem als representatieve tas gebruikt, dan kan dat eens per jaar! Qua schoenen ben ik meer van de loafers, dan van de hakken. Ik vind een mannenschoen ook wel wat krachtigs uitstralen.”

Wat is het beste carrièreadvies dat je ooit gekregen hebt?

“Deze tip kreeg ik van jou Eve: je bent Obama niet. Als ik heel gestrest en druk ben, helpt het om weer even te relativeren. Ik genees geen ziektes, ik bedrijf geen wereldpolitiek, ik ben gewoon mijn eigen baas. Als ik het gevoel heb dat ik het te druk heb, doe ik iets verkeerd. Dan moet ik misschien wat minder hoge verwachtingen hebben van mijzelf en mijzelf wat meer rust gunnen. Ik neem op dat soort momenten dan ook wel eens spontaan een dag vrij. Vandaag gaat hem niet worden, ga terug naar bed, haha.”

 

Wie zie jij als goaldiggers?

“Ik ben bij Hashtag Workmode de hele dag omringt door goaldiggers. Dat is ook een van de redenen dat ik daar zit. Ik werk daar met alleen maar meiden die hun hart volgen; zo inspirerend! Ik vind het ook fijn dat je met elkaar kunt sparren en elkaar kunt helpen. Een inspirerende omgeving is zo belangrijk. Grappig detail: alle stagiaires die voor mij bij Hashtag Workmode hebben gezeten, zijn nu voor zichzelf aan het werk. Ik stimuleer dat ook en ben daar dus wel trots op!”

Hoe zorg jij voor peace of mind terwijl je je goals behaalt?

“Ik maak elke week tijd vrij om te sporten. Daarnaast vind ik het belangrijk om leuke dingen te doen met vrienden: ontbijten, lunchen, drankjes. Tenslotte wil ik altijd een tripje op de planning hebben staan. Dan kan ik mij daarop verheugen. Ik ben in Milaan geweest en in juni ga ik naar Napels. Lekker Italiaans eten en drinken, heerlijk!”

Wat zeg je tegen jezelf op momenten dat je het even niet meer ziet zitten?

“Mijn moto is ‘don’t worry, be happy‘. Ik ben heel positief ingesteld, maar tuurlijk heb ik ook wel eens een off day. Niemand is elke dag vrolijk. Soms komt alles ook tegelijk: je website ligt eruit en een samenwerking gaat niet door. Als ik mij rot voel, mag ik van mijzelf één dag aan dat gevoel toegeven, daarna is het klaar. Je zo voelen gaat je niet verder helpen.”

Hoe belangrijk is jouw inner circle bij het bereiken van je goal?

“Heel belangrijk. Je kan het niet alleen. Het is ook belangrijk om verschillende mensen in je inner circle te hebben. Ik heb vriendinnen die zelf ook ondernemen; met hen kan ik goed sparren over werk. Ik heb vriendinnen die daar helemaal niet mee bezig zijn; bij hen kan ik werk even los laten en het uren over andere dingen hebben. Daarnaast heb ik mijn vriend en familie. Zij hebben zich wel zorgen om mij gemaakt toen ik net begon met ondernemen. ‘Je werkt zo hard, maar wat krijg je er nu voor terug?’ Dan zei ik: dat is ondernemen. Maar zij hebben mij wel vanaf het begin gesteund en zijn echt mijn grootste fans.”

Welke tip zou je jezelf achteraf geven omtrent het bereiken van je goal?

“Volg altijd je gevoel. Als je dat doet, dan komt het allemaal goed. Ik heb wel klussen aangenomen waarbij mijn gut feeling eigenlijk niet goed was. Dat soort klussen bleken achteraf nooit een succes. Zo heb ik eens een interieurklus gedaan voor een bedrijf, waarbij ik vanaf het begin al geen goed gevoel had. Ik heb daar toen keihard voor gewerkt, maar toen puntje bij paaltje kwam, kreeg ik er bijna niks voor.

“Volg je hart en ga ervoor”

Dat is zonde. Zeker als je net begint met ondernemen, is het lastig om altijd je gevoel te volgen. Er moet toch geld binnenkomen, waardoor je soms te snel ‘ja’ zegt. Je bent in het begin ook nog zoekende naar de precieze identiteit van je onderneming. Nu ik zo’n vier-en-half jaar bezig ben, weet ik precies waar Interior Junkie voor staat. Dat maakt mijn gevoel volgen een stuk makkelijker.”

Wat is jouw definitie van succes?

“Dat geen dag in je leven voelt als werken. Dan heb je echt van je passie je werk weten te maken. Of ik mijzelf succesvol vind? Ik kan mijn eigen boontjes doppen, doe iets wat ik heel leuk vind en weet dat ook over te brengen op anderen. Dat blijkt wel uit de bezoekersaantallen. Daarnaast heb ik een goede relatie met Chris en zijn mijn relaties met mijn vriendinnen en familie goed. Dat is ook belangrijk. Je kan nog zo succesvol zijn op werk, als al je relaties daaronder lijden, vind ik niet dat je succesvol bezig bent. Dus ik vind mijzelf wel succesvol.”

Wat had je achteraf gezien graag willen weten over het bereiken van je goal toen je daarmee begon?

“Dat het uiteindelijk allemaal wel goed komt. Je maakt je als ondernemer, zeker in het begin, ontzettend druk over alles. Of het wel een succes wordt en of je wel geld gaat verdienen. Die onzekerheid is er constant. Dat heeft ook een positieve kant: het zorgt ervoor dat je blijft gaan en steeds een stap extra zet. Als ik van tevoren zou weten welke bedragen ik binnen zou halen, zou ik daar alleen maar lui van worden en achterover van gaan hangen. Achteraf had ik mij af en toe wel iets minder druk mogen maken. Het gaat erom dat je de sprong waagt en het in ieder geval probeert, dan komt het vanzelf goed. Is het niet met het eerste idee, dan wel met het tweede idee.”

In het kader van sharing is caring, heb je nog tips voor onze lezers die zelf een goal nastreven?

“Volg je hart en ga ervoor. Denk niet dat je iets niet kan. Maak die sprong in het diepe, zonder dat je hierbij de balans uit het oog verliest. Hard werken is belangrijk, maar ontspanning met vrienden en familie en me-time is dat ook.”

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Eve Tomaszewski

Eve Tomaszewski

Eve is founder van The Goaldiggers Club en wil daarmee een plek creëren waar ondernemende vrouwen ervaringen, ideeën, tips & tricks, kennis en skills kunnen delen. Ze wil hen de mogelijkheid bieden om het gesprek met elkaar aan te gaan en inspireren om al hun carrière goals te behalen terwijl ze tegelijkertijd een gelukkig leven leiden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic