Word member Sluit je aan bij de club

Zo beantwoord je de 5 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan kan je deze vijf vragen zeker verwachten. Goede voorbereiding is key en wij helpen je graag op weg. Zo rock jij straks je gesprek!

1. Vertel eens iets over jezelf

Het is niet de bedoeling dat je hier je hele levensverhaal gaat vertellen. Je hoeft ook niet je complete CV op te sommen, die hebben ze al gezien. Beschrijf kort wie jij bent en wat jouw kwaliteiten zijn, waarbij meteen blijkt waarom jij geschikt bent voor de functie. Het kan helpen om hiervoor een elevator pitch te maken: een kort verkooppraatje over jezelf. (Hoe je dat doet, kun je hier lezen.) Oefen je pitch van tevoren voor vrienden of familie. Dan weet je zeker dat hij op het moment suprême soepel gaat en kan je hem nog aanpassen aan de hand van eventuele feedback.

2. Waarom wil je hier komen werken?

Doe research naar het bedrijf. Wat zijn hun values? Waar staan ze voor? Hoe omschrijven ze hun bedrijfscultuur? Probeer hier vervolgens punten uit te halen die je kan koppelen aan jouw persoonlijkheid, skills en drijfveren. Zo wordt het voor je gesprekspartner meteen duidelijk wat jij voor het bedrijf zou kunnen betekenen en waarom jij er goed zou passen.

3. Wat maakt jou geschikt voor deze functie?

De gevraagde competenties voor de functie kan je terugvinden in de vacature. Bedenk bij elk van deze competenties een antwoord dat laat zien dat jij over de competentie beschikt. Geef hierbij voorbeelden. Dus niet: ‘ik ben organisatorisch sterk’, maar ‘Ik ben goed in organiseren. Zo heb ik dit en dit en dit georganiseerd. Mijn rol daarin was dit. Het eindresultaat was dit.’ Wees in je verhaal niet te bescheiden. Je moet geen kwaliteiten gaan verzinnen, maar dit is wel het moment om jezelf te verkopen. Onthoud tenslotte het volgende: in een vacature zijn ze altijd op zoek naar ‘het schaap met de vijf poten’. Oftewel, ze omschrijven de ideale kandidaat. Laat je niet afschrikken door het feit dat je één of twee competenties niet hebt. Laat die gewoon weg uit je verhaal en vertel vol enthousiasme over de competenties die je wel hebt.

4. Wat zijn je sterke en zwakke eigenschappen?

Bij je sterke punten geldt weer: verkoop jezelf, geef voorbeelden en wees niet te bescheiden. Probeer vooral sterke eigenschappen te noemen die van pas komen voor de de functie. Wat ook kan helpen, is vertellen wat anderen sterk aan jou vinden. Dus bijvoorbeeld: ‘mijn huidige werkgever noemt als mijn sterke eigenschappen dit en dit.’ Dat anderen het over je zeggen, geeft je credibility. Probeer wat betreft je zwakke eigenschappen dingen te noemen die niet onoverkomelijk zijn. Zeg dus niet ‘ik kom altijd te laat’ of ‘ik kan moeilijk met anderen samen werken’. Daar valt niets positiefs meer van te maken. Geef aan dat je erkent dat je in sommige dingen wat zwakker ben en geef vervolgens aan hoe je aan die zwakke punten werkt. Zo laat je zien dat je beschikt over zelfinzicht en bereid bent jezelf te verbeteren.

5. Heb je nog vragen?

Ja, die heb je. Geen vragen stellen is een no go. Door vragen te stellen kom je geïnteresseerd over. Zorg dus dat je van tevoren een aantal vragen voorbereid. Bereidt je maar één vraag voor en komt het antwoord daarop al tijdens het gesprek aan bod, dan heb je dus geen vragen meer. Zorg daarom voor meerdere opties. Let op dat je geen vragen stelt waarop je het antwoord al had moeten of kunnen weten, doordat het bijvoorbeeld op de website van de onderneming staat. Gebrek aan inspiratie? Op internet kun je vragenlijsten met tientallen potentiële vragen vinden.

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Beeld: College Vintage

Bewaren

Marcellina Rietvelt

Marcellina Rietvelt

Na het behalen van een master Rechten en jarenlang werkzaam te zijn bij een advocatenkantoor, besloot Marcellina het roer volledig om te gooien en haar passies te volgen: mode en het empoweren van vrouwen! Het is nooit te laat om te gaan doen waar je echt gelukkig van wordt!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic