Word member Sluit je aan bij de club

Beat stress met mindfulness…in 5 steps

In het leven van een goaldigger zijn er ups en downs. We werken hard en daar horen momenten bij dat we gestresst zijn. Hoe minder grounded we ons voelen, hoe belangrijker het is om mindful te zijn. Wij maakten in samenwerking met Suzan van de Roemer van Mindful-Matters een 5-stappenplan om jezelf doormiddel van mindful zijn een boost te geven tijdens een stressvolle dag. Suzan: “hoe bewuster je van jezelf bent, hoe beter je voor jezelf kunt zorgen en hoe makkelijker je goals kunt bereiken.”

1. Luister naar je lichaam
Je bent druk en opeens merk je dat je hart in je keel klopt, je druk op je borst voelt, een ondefinieerbaar zenuwachtig gevoel hebt of het ineens heel erg warm krijgt. Suzan: “Het zijn allemaal signalen dat het allemaal even too much is. Andere seintjes: je kunt hoofdzaken en bijzaken niet van elkaar onderscheiden. Je bent humeurig en emotioneel. Je doet alles gehaast.” Wees je bewust van de signalen waarmee je lichaam jou wil vertellen dat je niet mindful bent en dat je een stap terug moet nemen. Suzan: “Negeer het vooral niet. Je lichaam probeert jou te vertellen dat je een rustmoment moet inlassen. Het is zo makkelijk om het te negeren, er moeten deadlines worden gehaald en je hebt er geen tijd voor. Je moet door. Want: druk, druk, druk. Toch is het op zo’n moment belangrijk om naar je lichaam te luisteren en het gevoel te erkennen.”

2. Erken je gevoel en veroordeel het niet
Als je het gevoel hebt erkent en tegen jezelf durft toe te geven dat je jezelf opgejaagd overspannen, moe of lost voelt, veroordeel het dan niet. Suzan: “Geef gedachten als ‘wat stom dat ik me zo voel’, ik mag me niet zo voelen, ik heb geen tijd om me zo te voelen’, die in je opkomen geen kans. Vraag je je af waarom je je zo voelt? Laat dit dan ook even los. Benoem alleen hoe jij je voelt. Als jij je focust op aannames over iets wat is, dan nemen je gedachten het weer over en deze hebben vaak niets met de werkelijkheid te maken en dus ben je niet in het hier en nu en veroorzaakt het onnodig nog meer stress.” Spreek naar jezelf uit dat je je kut (of …) voelt, niets meer en niets minder en ga naar de volgende stap!”

3. Neem adempauze
Oke, je bent dus gestresst, je bent je ervan bewust omdat je naar je lichaam hebt geluisterd en jezelf niet hebt veroordeeld en je wil er iets aan doen. Goed nieuws: je hoeft niet op vakantie of je hele werkschema om te gooien. Je hoeft ook geen kalmerend pilletje in te nemen. Suzan: “We leven in een paracetamolmaatschappij. Als er iets is nemen we een pilletje en twintig minuten later moet het weg zijn. We zoeken vaak tools van buitenaf om ons beter te voelen, maar alles wat je soms nodig hebt komt van binnenuit. Door simpelweg bewust te ademen kom je al een heel eind.” Luister naar je adem is soms het enige wat je hoeft te doen, om je naar het hier en nu te brengen en even uit te laten zoomen. Je kunt een ademhalingsoefening overal doen, achter je bureau of op de wc. Op elk moment. En het is heel simpel. Suzan: ga rechtop zitten, doe je mond dicht en adem geconcentreerd langzaam in en uit door je neus. Ga door (net zo langs als jij daar behoefte aan hebt, een paar minuten zijn al genoeg) en voel jezelf tot rust komen.” Je zorgen zullen niet als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar je creëert een korte break, waarna je alles beter kunt relativeren. Het kan zijn dat je ergens anders behoefte aan hebt. Misschien is het wel een wandeling, een koffie van je favoriete koffietent of een telefoongesprek met je beste vriendin. Do it!”

4. Wees je bewust van je omgeving
Hoe gestrester we zijn, hoe minder oog we hebben voor de dingen om ons heen en dat is zonde. Suzan: “Heel veel mensen vergeten open te staan en zitten constant op hun telefoon of zijn in gedachten verzonken. You’re missing out on all the good things. Je ziet niet hoe mooi die boom is, je ruikt niet de geur van de bakker waar je langs rijdt en je ziet niet dat iemand naar je lacht. Door contact met mensen ontstaat er hartcoherentie, het is maatschappelijk bewezen dat het een positieve invloed heeft op onze prestaties en hoe we ons voelen.”

5. Sluit je dag af met compassie
Weest niet boos op jezelf als je aan het einde van de dag niet alles op je to-do lijstje hebt gedaan. Je hebt niet gefaald en morgen is er weer een dag om dingen te doen. Suzan: “Mindful zijn is ook mild naar jezelf zijn en dankbaar zijn.” Kijk naar wat je die dag wel voor elkaar hebt gekregen en schijf het op als reminder. Sluit je dag af in rust en laat de zorgen van de dag van je afvallen tijdens een meditatie. Suzan: “Ga op een kussen zitten en voel, dat is voldoende. Zitten en voelen. Merk alle gedachten die in je opkomen op, laat ze komen en dan weer gaan. Je probeert ze niet te veranderen of weg te wuiven. Je laat ze er zijn en signaleert ze. That’s it!”

The Goaldiggers Club Suzan van de Roemer

 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Suzan van de Roemer. Suzan is mindfullnes-trainer bij Mindfull-Matters.

 

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Eve Tomaszewski

Eve Tomaszewski

Eve is founder van The Goaldiggers Club en wil daarmee een plek creëren waar ondernemende vrouwen ervaringen, ideeën, tips & tricks, kennis en skills kunnen delen. Ze wil hen de mogelijkheid bieden om het gesprek met elkaar aan te gaan en inspireren om al hun carrière goals te behalen terwijl ze tegelijkertijd een gelukkig leven leiden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic