Word member Sluit je aan bij de club

In de Spotlight: Celine Bernaerts, hair & make-up artist en brand ambassador YSL

In deze rubriek zetten we talentvolle en inspirerende vrouwen in de spotlight. Deze maand Celine Bernaerts (27), hair & make-up artist en brand ambassador van Yves Saint Laurent. Ze zit pas tweeënhalf jaar in het vak, maar wist al het ambassadeurschap van een van de coolste beauty merken wereldwijd scoren, heeft een cover op haar naam staan en doet de make-up van artiesten als Dua Lipa en Bebe Rexha. Tijd om deze opvallende verschijning te vragen hoe ze dat allemaal zo snel voor elkaar heeft gekregen.

Interview en tekst: Marcellina Rietvelt

Wat houd je op dit moment allemaal bezig?

“Ik ben hair & make-up artist en word vertegenwoordigd door het agentschap House of Orange. Ook ben ik brand ambassador van YSL. Ik doe veel verschillende opdrachten. Ik heb klussen gedaan voor magazines als Mirror Mirror, Cosmopolitan, Elle en Glamour en voor commerciële bedrijven die hun producten willen verkopen via campagnes. Daarnaast werk ik voor artiesten als Dua Lipa en Bebe Rexha. Dat maakt het werk ontzettend veelzijdig.”

Hoe ben je gekomen waar je nu bent?

“Ik kleurde als kind al alles onder, inclusief mijzelf, haha. Het zat er dus al vroeg in. Ik wilde dolgraag naar de Kunstacademie. Na de middelbare school begon ik dan ook aan een opleiding Fotografie aan de Willem de Kooning Academy. Ik wilde graag mooi beeld maken, maar kwam er al vrij snel achter dat mijn talent niet lag bij de technische kant. Na een half jaar ben ik dan ook gestopt. Ik wilde graag naar House of Orange Make-up School, maar mijn ouders waren minder enthousiast. Ze zagen weinig brood in make-uppen voor een living en wilden dat ik een hbo-opleiding zou afronden. We maakten toen de deal: ik zou een studie voltooien en dan kreeg ik van hen als afstudeercadeau een opleiding bij House of Orange.”

Vond je het lastig dat je ouders minder toekomst zagen in jouw droom?

“Ik kon mij wel voorstellen waar zij vandaan kwamen. Achteraf gezien ben ik heel blij dat ik eerst een opleiding Communicatie heb afgerond. Het is toch een soort plan B dat ik altijd achter de hand heb; ik heb altijd iets om op terug te vallen. Daar komt ook bij, dat de make-up opleiding behoorlijk pittig was. Ik denk dat als ik daar op mijn negentiende aan begonnen was, ik hem niet had afgemaakt. Ik had het nodig om eerst nog wat te groeien en volwassener te worden. Toen ik bij House of Orange Make-up School begon, was ik veel assertiever dan ik als negentienjarige zou zijn geweest. De opleiding duurde vier maanden en ik begon vrijwel meteen met het maken van vrij werk. Ik was een behoorlijke betweter; kwam ook constant op maandag bij de docenten aan met extra huiswerk. Ik denk dat mijn klasgenoten mij vrij irritant vonden, haha.  Maar ik ben er wel van overtuigd dat die drive ervoor heeft gezorgd heeft dat mijn carrière zo snel een vlucht heeft genomen. Ik was in juli 2014 klaar met de opleiding en tekende in december van dat jaar al bij het agentschap House of Orange.”

Zo, dat is heel hard gegaan!

“Ja, ik ben wel echt met mijn neus in de boter gevallen. Ik denk dat geluk ook altijd wel een stukje meespeelt in iemands carrière. Maar dat wil niet zeggen dat ik er niet hard voor heb heb gewerkt en nog steeds werk. Omdat het zo snel is gegaan, voel ik me nog steeds dat nieuwelingetje dat zichzelf moet bewijzen. Eerlijk gezegd hoop ik dat gevoel nooit kwijt te raken. Het zorgt ervoor dat ik constant blijf gaan en tien keer zo hard werk. Het is een soort constante onzekerheid: het idee dat ik er nu harder voor moet werken dan anderen, omdat het lijkt alsof het mij is komen aanwaaien. Of dat echt waar is, weet ik niet, maar het zorgt er wel voor dat ik altijd een stapje harder zet.”

Waarom is hair & make-up artist jouw droombaan?

“Ik vind een droom altijd een beetje een ongrijpbaar iets. Ik noem make-uppen liever mijn goal in het leven. Dit doen voor een living leek mij het mooiste wat er bestond en dat is het ook. Dit werk maakt mij een heel gelukkig mens. Ondanks wat anderen misschien verwachten, is het een ontzettend veelzijdig vak. Ik heb dagen waarop ik bijvoorbeeld een commerciële klus doe waarbij ik mensen echt een beetje mooier en knapper maak. Dus er zit een stuk schoonheid in, wat mij aanspreekt. Maar het is daarnaast ook een heel creatief vak. Ik heb het geluk dat ik regelmatig opdrachten krijg waarbij ik helemaal uit mijn plaat mag gaan en iemand compleet onder mag schminken. Dat je vervolgens naar het resultaat kijkt en denkt: ‘is dit nu mooi? Ik weet het niet, maar het is wel interessant’. Je wil blijven kijken, dat is wat ik wil bereiken met mijn werk.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Dat verschilt heel erg per opdracht. Binnenkort komt er bijvoorbeeld een editorial uit voor Mirror Mirror Magazine. Het onderwerp was Olga Picasso, een balletdanseres en de vrouw van. Zowel Picasso als zijn assistente hebben haar ontzettend vaak geportretteerd. Zij heeft op een gegeven moment voor haar man gekozen in plaats van haar carrière. Ik begin dan een soort van kleine ontdekkingsreis naar wie zij als vrouw was. Dat probeer ik vervolgens te vertalen naar make-up. De look moet weergeven wie Olga was, welke elementen er een rol in haar leven hebben gespeeld. Dat is vrij lastig, ja. Maar ik haal dan mijn inspiratie uit werken van Picasso, het verhaal dat erachter zit, haar schoonheid; er zijn zoveel dingen waar je inspiratie uit kunt halen. Wat natuurlijk ook belangrijk is, is dat je iets creëert dat niet al duizenden keren gedaan is.”

Wat vind je de leukste klussen om te doen?

“De klussen waarbij ik helemaal uit mijn dak mag gaan. Make-up heeft nooit eerder zo centraal gestaan als nu, er zijn zoveel mensen die zich ervoor interesseren en zich ermee bezighouden. Make-up artists als Pat McGrath zijn tegenwoordig zelf celebrities. Iedereen kent ze. Het zijn ook echt kunstenaars, het is niet gewoon make-up bij iemand aanbrengen, het is echt kunst. In plaats van dat je je kunst aanbrengt op een canvas, breng je het aan op iemands gezicht. Ik hou ervan om uit te pakken met kleuren en vormen, dingen die niet per se schoonheid zijn. Ik hoop een stukje kunst neer te zetten met mijn werk, niet alleen maar een stukje schoonheid.”

Wat is je meest memorabele moment so far?

“Ik hoop dat dat moment nog moet komen. Ik ben tweeënhalf jaar bezig, dus hoop dat ik nu pas het topje van de ijsberg gehad heb en dat er mij nog een hele hoop te wachten staat. Ik wil nog zoveel proeven en ervaren. Wel heb ik al hele toffe klussen mogen doen. Ik heb vorig jaar meegewerkt aan een shoot op Ibiza die geïnspireerd was op Helmut Newton. Er was een expositie over hem in het Foam Museum en drie fotografen waren gevraagd daarvoor een serie te schieten vanuit hun point of view. We zijn toen met vier man – fotograaf, stylist, model en ik – naar Ibiza gevlogen en hebben daar een fantastisch mooie serie geschoten, waar ik heel trots op ben. Een ander wow-momentje was toen ik afgelopen jaar mijn eerste cover voor Mirror Mirror magazine wist te scoren. Bij & Other Stories binnenlopen en dan de cover zien liggen met jouw look erop, dat is een heel bizar moment. Ik heb altijd gedroomd van een cover, maar nooit verwacht dat ik dat zo snel waar zou maken.”

Wat is je grootste leermoment so far?

“Ik moet zeggen dat ik eigenlijk na elke shoot mijn twijfels heb. Ik kan er na een week pas weer met een frisse blik naar kijken; de eerste week ben ik er nooit helemaal tevreden over. Komt ook omdat ik heel kritisch ben op mijzelf. Ik kan ook goed tegen kritiek van anderen. Ik heb nog steeds contact met twee klasgenoten van de Make-up School. Elke keer als wij nieuw werk maken, sturen wij het elkaar toe en vragen we elkaar om het tot op de grond af te branden en elke flaw te benoemen. Dat klinkt hard, maar op die manier wordt je beter. Soms zie je dingen zelf niet meer en heb je even een fris paar ogen nodig om naar jouw werk te kijken. Op die manier blijf je groeien en blijf je ook bescheiden. Ik wil niet zo iemand worden die haar eigen werk compleet fantastisch vindt en geen kritiek meer kan hebben. Ik hoop dat ik over dertig jaar nog steeds mijn klasgenoten vraag om feedback. Ik wil graag in die learning curve blijven en heb gelukkig een beroep gekozen waarin je nooit bent uitgeleerd.”

Hoe kritisch ben je op je eigen uiterlijk?

“Ik ga wel elke dag in de make-up; dan voel ik mij zekerder. Al merk ik wel dat nu ik ouder word, het iets minder belangrijk wordt. Toen ik jonger was, had ik veel meer op dan nu. Als ik nu een dag vrij ben, gaat er zelfs helemaal niets op. Ik denk dat dat ook onderdeel is van volwassen worden: jezelf meer accepteren. Ik kan mijzelf steeds beter zien zonder make-up en accepteren hoe ik er dan uitzie. Het is nu niet meer zo dat ik make-up ‘nodig heb’. Maar ik vind het natuurlijk wel heel leuk om te make-uppen. Het maakt mij trouwens geen donder uit hoe anderen eruitzien. Iedereen denkt altijd  dat ik automatisch kijk hoe iemand haar make-up heeft gedaan, alleen maar omdat ik make-up artist ben. Nou sorry, maar als ik met jou in gesprek ben, ga ik echt niet checken hoe jouw wenkbrauwen zijn geëpileerd en hoeveel foundation je op hebt. Ik vind het karakter van iemand veel interessanter dan wat diegene op het gezicht smeert.”

Jij hebt natuurlijk een opvallend kapsel; denk je dat het jouw career wise geholpen heeft om een signature look te hebben?

“Zo is het niet gestart. Ik heb mijn haar kort geknipt op mijn zeventiende, dus tien jaar geleden. Ik millimeter het al acht jaar. Mijn haar was heel futloos, ik kon er niets mee en zag er met lang haar uit als een meisje dat net terugkwam van een feestvakantie in Lloret met haar vriendinnen. Heel erg zon, zee, zuipen, haha. Dat kapsel paste helemaal niet bij mijn persoonlijkheid. Het kapsel dat ik nu heb, is wel wie ik ben. Dat is de reden dat ik het kort geknipt heb. Maar dat gezegd hebbende, denk ik wel dat er misschien bepaalde kansen niet voorbij waren gekomen als ik niet zo’n signature look zou hebben. Als ik gewoon een meisje met halflang blond haar zou zijn, zou ik een stuk minder opvallen. Dan zou mijn Instagram ook een stuk minder opvallend zijn geweest. Ik denk dus wel dat het geholpen heeft, ja.”

Wat is je goal voor de toekomst?

“Ik stel altijd kleine goals voor mijzelf; dat werkt voor mij beter dan werken met een massive goal ‘voor over vijftien jaar’. Ik ga elk jaar in december zitten met mijn agentschap en dan maak ik een vision board voor het komende jaar. Daarin zet ik alle beelden die ik eigenlijk had willen maken en waarvan ik hoop dat ik de kans krijg ze te maken. Zo komt mijn vision board er eigenlijk uit te zien als mijn ideale portfolio. In mijn laatste vision board zitten bijvoorbeeld veel beautybeelden; ik hoop dan ook dit jaar mijn portfolio met veel beautybeeld uit te breiden.”

Celine Bernaerts met Zoë Kravitz

Wat is je note voor andere goaldiggers?

“Focussen op je goals is goed, maar vergeet ook niet te genieten van de weg daarnaartoe. Ik denk dat onze generatie in een tijdperk geboren is waarin het maximale van ons wordt gevraagd en wij ook het maximale van onszelf vragen. Daarom verliezen we ons af en toe in het eindgoal en vergeten we het proces ernaartoe. Als ik in mijn omgeving kijk hoeveel mensen er gestrest zijn, overspannen raken of zelfs een burn-out krijgen… We moeten niet vergeten te genieten en elk succes, hoe klein ook, te vieren. Elke overwinning is een overwinning, dus sta daar ook bij stil en geef jezelf dat schouderklopje. Ik vind dat ook lastig hoor en heb ook perioden dat ik alleen maar blijf gaan. Tot mijn vriendinnen mij erop wijzen dat het weer even tijd is om stil te staan. Maar juist daarom, als ervaringsdeskundige die zichzelf ook nog weleens in haar goals wil verliezen, hoop ik dat anderen wel goed stilstaan bij elke overwinning.”

 

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Bewaren

Bewaren

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Marcellina Rietvelt

Marcellina Rietvelt

Na het behalen van een master Rechten en jarenlang werkzaam te zijn bij een advocatenkantoor, besloot Marcellina het roer volledig om te gooien en haar passies te volgen: mode en het empoweren van vrouwen! Het is nooit te laat om te gaan doen waar je echt gelukkig van wordt!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic