Word member Sluit je aan bij de club

Voorkom deze netwerkfouten

Netwerken is belangrijk voor zakelijke succes. Maar pas op: netwerken kan ook in je nadeel werken, als je een van de volgende fouten maakt. Uit onderzoek onder Nederlandse professionals blijkt dat dit de vijf grootste netwerkergernissen zijn.

1. Te opdringerig gedrag

Jezelf in de kijker spelen is natuurlijk prima, anders weet niemand wie je bent. Dus jezelf voorstellen, een mailtje sturen of reageren via social media is goed. Maar zorg ervoor dat het niet too much wordt. Twee mailtjes of berichtjes is prima, tien berichten wordt stalken.

2. Niet vertrouwelijk met contacten omgaan

Als jij contactgegevens hebt van iemand, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je die gegevens met de hele wereld deelt. Als iemand wil dat zijn of haar contactgegevens openbaar zijn, delen ze die zelf wel online. Wat wel mag: twee mensen met elkaar in contact brengen als ze daar allebei van tevoren mee hebben ingestemd.

3. Jezelf beter voordoen

Iedereen bluft om zichzelf te verkopen. Daar is niets mis mee. Je hoeft niet altijd goudeerlijk te zijn en mag sommige zaken best een beetje overdrijven. Als jij organisatorisch goed bent, mag je best tijdens een gesprek voor een project zeggen dat je organisatorisch heel sterk bent. Als jij matig Duits spreekt, zet je op je CV dat je redelijk Duits spreekt. En als jij twee jaar ervaring hebt, maar ze willen iemand met tweeënhalf jaar ervaring, dan heb jij dat gewoon. Een ander verhaal wordt het als je jezelf eigenschappen, kwaliteiten of prestaties toebedeeld die je helemaal niet hebt. Doe dat niet, want je valt vroeg of laat altijd door de mand. Dat komt je reputatie niet ten goede.

4. Teveel drinken op netwerkborrels

Inkoppertje. Een drankje om de ergste zenuwen weg te nemen of omdat het gebruikelijk is bij bepaalde sociale events is fine, maar maak het niet te gek. Hou het bij een glas of twee. Het is geen zaterdagavond met je vriendinnen.

5. Alleen maar vragen, maar nooit iets terugdoen

Natuurlijk mag je mensen uit je netwerk af en toe best om een gunst vragen, maar zorg dat dit niet regular wordt. Op een gegeven moment wil niemand dan meer wat voor je doen. En terecht. Let dus op dat je niet alleen maar vraagt, maar dat je ook dingen terug doet. Netwerken werkt twee kanten op.

Test je netwerk skills!

Nu je weet welke fouten je niet moet maken, is het tijd om je netwerk skills te testen. Goaldigger Sessions, powered by W Amsterdam op 7 mei is de ideale gelegenheid om te netwerken en nieuwe contacten op te doen. Dan gaat The Goaldiggers Club in het W Hotel live met met masterclasses van vrouwen, waaronder Emilie Sobels (founder Hashtag Workmode), Milou Turpijn (hoofdredacteur Women’s Health) en Eve Tomaszewski (founder The Goaldiggers Club). Tussendoor wordt er een healthy lunch geserveerd en er is een ‘Women on Top’ netwerkborrel waar je kunt minglen en netwerken. Na afloop ga je naar huis met een goedgevulde goaldigger canvas bag. Lees hier alle up-to-date info en scoor je toegangsbewijs.

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Beeld: Kuba Dąbrowski.

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Marcellina Rietvelt

Marcellina Rietvelt

Na het behalen van een master Rechten en jarenlang werkzaam te zijn bij een advocatenkantoor, besloot Marcellina het roer volledig om te gooien en haar passies te volgen: mode en het empoweren van vrouwen! Het is nooit te laat om te gaan doen waar je echt gelukkig van wordt!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic