Word member Sluit je aan bij de club

Goalumn van Floortje Lopes: opscheppen? Yes please!

Floortje Lopes is de founder van Tree Full of Scones en businesscoach. Zij helpt vrouwen hun goals inzichtelijk en duidelijk te krijgen en is stiekem het brein achter de strategieën van meerdere succesvolle ondernemingen. Elke maand voorziet ze jou van een kleine coachingsessie door haar ervaringen en learnings met je te delen. 

“Bescheidenheid siert de mens.”

Dit is een veel gehoorde en gesproken wijsheid in onze maatschappij. Maar is het wel zo wijs als we graag willen geloven? Als kinderen kleiner zijn, roepen ze vaak dat ze de beste, snelste, mooiste of slimste zijn. We vinden het leuk als ze dit doen en stimuleren het zelfs. Misschien herinner jij je ook nog dat je dit deed. Hoe jij je in een prinsessenjurk de mooiste ter wereld voelde of hoe onoverwinnelijk je je voelde als je in die hoge boom was geklommen. Geen schroom om dit luid en duidelijk te vertellen aan iedereen die het maar wilde horen.

Maar zodra we ouder worden, wordt het ineens minder gewaardeerd. Je krijgt te horen dat je niet zo hoog van de toren moet blazen of zelfs dat je arrogant bent, als je dat soort dingen roept. Ik heb jarenlang geloofd dat mijn successen of kwaliteiten er niet mochten zijn. En dat ik me vooral kleiner voor moest doen dat ik was. Als ik om mij heen kijk zie ik ontzettend veel getalenteerde, krachtige, inspirerende vrouwen die dit nog steeds doen.

Het is om oké om trots te zijn op je eigen prestaties en kwaliteiten

Vanuit mijn branding bureau houd ik mij dagelijks bezig met ondernemers en bedrijven op de beste en meest onderscheidende manier neer te zetten. Het is daarbij juist belangrijk om te laten zien wat hen zo uniek en bijzonder maakt! Voor veel professionals is zelfpromotie tergend moeilijk te omarmen, zelfs als ze weten dat het essentieel is voor hun eigen overleving of succes. De mythen over zelfpromotie en bescheidenheid maken dat veel mensen vermijden om écht lovend over zichzelf te praten. Vooral vrouwen hebben er moeite mee om zichzelf echt op de kaart te zetten en te durven uitspreken waar zij goed in zijn. Ik vertelde al eerder in een artikel over het vinden van je why waarom alles wat jij normaal aan jezelf vindt jou juist zo bijzonder maakt.

Opscheppen is een teken van zelfvertrouwen

Door openlijk te spreken over onze prestaties en kwaliteiten of talenten, hebben we een grotere kans om te worden onthouden in plaats van te worden vergeten. Ook kan je zo anderen helpen en inspireren. Opscheppen is niet een teken van arrogantie, het is een teken van zelfvertrouwen. Sommigen zullen bij het lezen hiervan misschien denken: “Opscheppen een teken van zelfvertrouwen? Yeah right”. Maar het is waar! Opscheppen – of pronken, pralen, paraderen –  ís een teken van zelfvertrouwen. Het is jezelf laten zien, ongeacht meningen van anderen. En daarvoor moet je sterk in je schoenen staan. De enige keer dat opscheppen geen teken van zelfvertrouwen is, is wanneer de persoon die opschept het niet kan onderbouwen. Dan is het eerder een teken van zwakte of onzekerheid.

Leer jezelf verkopen

Opscheppen is een vorm van eerlijkheid. Als je een succesvol bedrijf hebt opgebouwd; als je tienen kreeg voor wiskunde, Engels of geschiedenis; als je uitdagingen hebt overwonnen; als je promotie hebt gemaakt; als jouw blog duizenden bezoekers per maand trekt en honderden reacties krijgt, waarom mag je het niet noemen? Als het de waarheid is, waarom zou je het dan niet zeggen? Met andere woorden (ook wel die van Muhammed Ali en Walt Whitman) het is geen opscheppen als je het kan onderbouwen of als je het gedaan hebt. Wanneer je iets goeds te zeggen hebt over jezelf en je weet dat het de waarheid is, zeg het zonder aarzeling! Of je het leuk vindt of niet, het is nodig jezelf te promoten om op die plek te komen waar je heen wilt. Je moet leren jezelf te ‘verkopen’ en dat te doen vol zelfvertrouwen.

Opscheppen helpt je opvallen

Zoals Coco Chanel al zei: “Om onvervangbaar te zijn moet je anders zijn.” Er is dus niets mis met een beetje opscheppen over jouw uniekheid. Maar er zijn slechts weinig vrouwen die zich comfortabel voelen met opscheppen. Het is makkelijker om stil te zijn, niet herkend of bekritiseerd te worden, dan om opgemerkt te worden. Hoeveel mensen ken je die bereid zijn om oprecht te prijken met hun prestaties? Niet veel, toch? We kunnen dat met elkaar veranderen. Laten we eerlijk zijn: je bent het waard om op te vallen, om opgemerkt te worden, te worden gerespecteerd, en er zelfs bewonderd voor te worden.

Als je niet opschept, ontzeg je anderen iets moois

We mogen – moeten – wat minder bescheiden zijn. Doe je anderen niet enorm te kort wanneer jij je bescheiden opstelt? Niemand kan weten wat jou kwaliteiten zijn, als je het niet zegt. Net als niemand weet wat jij bereikt hebt, als je het hen niet vertelt. Klaarblijkelijk hebben we allemaal onze eigen unieke kwaliteiten. Als we die allemaal voor onszelf houden, ontnemen we anderen een hele hoop mogelijkheden, groei, inspiratie en verbinding. Eigenlijk is er niemand die dit alles beter heeft verwoord dan Marianne Williamson in haar boek Return to Love. Dit stukje tekst blijft mijn dagelijkse inspiratie en ‘note to self’. Hopelijk inspireert het ook jou om te gaan opscheppen en jouw kwaliteiten en prestaties met volle overtuiging te delen.

“Our deepest fear is not that we are inadequate.
Our deepest fear is that we are powerful beyond measure.
It is our light, not our darkness, that most frightens us.
We ask ourselves, who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous?
Actually, who are you not to be?
Your playing small doesn’t serve the world.
There’s nothing enlightened about shrinking so that other people won’t feel insecure around you.
We are all meant to shine, as children do.
We were born to make manifest the glory (…) that is within us.
It’s not just in some of us; it’s in everyone.
And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same.
As we’re liberated from our own fear, our presence automatically liberates others.”

Beeld: Luna de Jong

Floortje Lopes

Floortje Lopes

Floortje gelooft dat mensen vaak veel meer kunnen dan ze zelf denken. Ze gelooft ook dat elke dag een nieuw begin is en een nieuwe mogelijkheid om iets anders te doen. Ze heeft heeft Tree Full of Scones en United for Succes opgericht om ondernemers te helpen hun potentieel te benutten, grenzen te overschrijden en hun dromen om te zetten in realiteit.

1 Comment
  1. Mooi verwoord 🙂 Soms heb ik er moeite mee… maar dan merk ik dat ik enthousiast wordt en ga stralen als ik opschep over de dingen in mijn leven! Het is ook een prachtige manier om positief te zijn over wat je allemaal bereikt hebt! Dat helpt mijn zelfvertrouwen ook!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic