Word member Sluit je aan bij de club

Work The Look met Stephanie Broek, Fashion Features Editor Glamour

Stephanie Broek is fashion features editor van Glamour en verantwoordelijk voor alle modeverhalen die in het blad staan. In de modewereld staat ze bekend als ‘het meisje met de lange, blonde krullen en de grote bril. Onbewust creëerde ze een signature look met haar brillencollectie, maar er zijn nog veel meer kledingstukken die haar look eigen maken. Stephanie deelt in Work The Look haar ultieme werklook.

Interview en tekst: Lois Laverne
Fotografie: Lisa de Wolf

Hoe zou je jouw work look omschrijven?
“Omdat het mijn baan is om de mode van nu te volgen, gaan mijn work looks verschillende kanten op. Bij Glamour wordt er wel van je verwacht dat je met de tijd meeloopt. Je ziet nu bijvoorbeeld dat de jaren ’80 en ’90 weer helemaal in zijn, dan ga ik niet naar kantoor in een jaren ’40 outfit. De mode van nu is gebaseerd op comfortabele streetwear. Kijk maar naar de hoodies van Vetements en de sportieve looks van Balenciaga. Ik kan in m’n wijd uitlopende trainingsbroek van Adidas aankomen met een paar sneakers eronder en dat is helemaal oké. Doordat mijn vriend zich op zijn werk niet kan kleden hoe hij dat wil, realiseer ik mij dat dit een groot voordeel is van het werken op een jonge moderedactie.”

“Het is in de modeindustrie handig om een signature look te hebben”

Hoe komt jouw work look tot stand?
“Meestal bedenk ik in de ochtend wanneer ik voor mijn kast sta, waar ik die dag zin in heb. Het proces van het aankleden ’s ochtends vind ik erg interessant. Ik kan makkelijk drie keer van outfit veranderen, maar ik zie dat niet als iets vervelends. Ik kom hierdoor juist op nieuwe inzichten en ik maak combinaties waar je zo bij de eerste aanblik niet op komt. Bij het aankleden hou ik in mijn achterhoofd welke werkzaamheden ik die dag heb. Af en toe moet ik er wat representatiever of feestelijker uitzien, als ik een belangrijke winkelopening heb bijvoorbeeld. Een outfit in de stijl van Gucci, het modehuis dat momenteel inspiratie vooral haalt uit theatrale kostuumkleding, is dan erg geschikt. Laatst had ik een afspraak met Calvin Klein, een merk dat staat voor minimalistische en stijlvolle kleding, dan zorg ik ervoor dat ik niet in een felroze blouse aankom. Op vrijdagen, als het weekend nadert, heb ik wel wat minder zin om veel tijd te besteden aan mijn outfit. Ik heb een fluwelen tuinpak dat ik dan graag draag. Dit pak ziet er leuk uit, maar is vooral comfortabel.”

Weet je nog wat je droeg tijdens je sollicitatiegesprek voor Glamour?
“Als ik terugkijk op mijn sollicitatiegesprek bij Glamour, krijg ik weer die zenuwachtige kriebels. Ik had al stage gelopen bij Marie Claire en ELLE, maar dit was mijn eerste sollicitatiegesprek voor een echte baan. Een week van te voren bedacht ik wat ik aan zou doen. Dit was mijn kans om te laten zien dat ik verstand heb van mode. Ik vond dat ik niet zomaar kon aankomen in een simpele spijkerbroek met een witte blouse. Het moest echt een statement outfit zijn waarmee ik indruk maakte, maar waar ik me tegelijkertijd prettig in voelde. Ik koos voor een vintage blauwe broek met wijde pijpen en een crop top van American Apparel met een gekleurde zigzag patroon waarmee ik een klein stukje buik liet zien. Of mijn outfit uiteindelijk in de smaak viel, weet ik niet. Ik dacht wel een goedkeurende blik te zien, maar ik heb er nooit naar durven vragen.”

Hoe maak jij je work look eigen?
“Onbewust ben ik ‘het meisje met de grote bril’ geworden. Dit komt eigenlijk door een samenloop van toevalligheden. Ik droeg lenzen, maar ik kreeg heel erg last van mijn ogen. Ik besloot daarom weer mijn bril te dragen, maar ik vergat mijn simpele bril van Ray Ban op het vliegveld. Bij het Brilmuseum in Amsterdam kocht ik daarom een nieuwe bril; het grote, glinsterende exemplaar dat ik vandaag de dag nog steeds draag. Ik kreeg hier zoveel leuke reacties op, dat ik mijn bril ben blijven dragen en mijn collectie heb uitgebreid met nog meer grote brillen. Het is in deze industrie handig om een signature look te hebben, omdat je zo makkelijk wordt onthouden door mensen. Ik laat altijd een man repelling aspect terugkomen in mijn kleding. Ik kleed me soms heel feminine, maar nooit sexy. Vroeger had ik het idee dat ik me voor een man moest kleden, maar dat heb ik nu helemaal niet meer. Ik vind het eigenlijk juist vervelend om te worden nagefloten op straat, dus ben ik mij hier een beetje tegen gaan afzetten. Experimenteren en outfits eigenzinnig maken, vind ik leuk om te doen. Zo draag ik bijvoorbeeld een vrouwelijke jurk over een broek; wie zegt dat dat niet kan? Af en toe krijg ik wel eens verbaasde blikken of opmerkingen. Zo was ik in Milaan voor Fashion Week en droeg ik een gestreepte pyjama van COS. Bij het hotel hoorde ik mensen praten over hoe gek zij mijn outfit vonden. Dat is rot om te horen, maar uiteindelijk was dit wel mijn meest gefotografeerde look door streetstyle fotografen.”

Wat is jouw ultieme power look voor belangrijke afspraken?
“Wanneer ik een belangrijke afspraak heb, probeer ik er wat volwassener en representatiever uit te zien. Mijn probleem is dat ik vaak jonger wordt geschat. Toen ik bijvoorbeeld laatst op het vliegveld was voor een zakenreis, werd mij gevraagd waar mijn moeder was. Om dit te voorkomen draag ik graag hakken. Het is wel belangrijk dat het hakken zijn waar ik goed op kan lopen, dit zorgt voor een rechte en zelfverzekerde houding. Een sleehak of een dikke blok had zoals ik die vandaag aan heb bijvoorbeeld. Ook draag ik graag een statement piece in mijn power look. Ik ben niet echt een tassen- of schoenenmeisje, maar eerder een kledingmeisje. Ik heb een serieuze verslaving aan jassen. Een mooie, lange jurk is echt mijn manier om uit te pakken. Laatst kocht ik er een van Topshop Boutique: een asymmetrische jurk met wijd uitlopende mouwen en een grote strik. Zo’n jurk is van zichzelf al echt een binnenkomer. Wat ik het allerbelangrijkste vind, is dat ik me lekker voel in een outfit en dat ik er honderd procent achtersta. Mensen merken het echt wanneer je je niet op je gemak voelt, dus ik vind het belangrijk dat ik een outfit draag die ook echt bij mij past.”

“De pressure om er goed uit te zien, is natuurlijk wel aanwezig, maar dat houdt me scherp”

Welk item staat nog op jouw wishlist?
“Wat echt nog op mijn verlanglijst staat is een goede laptoptas van Stella McCartney. Ik gebruik nu vooral canvas tassen om mijn laptop te vervoeren, dus een faux leren shopper zou goed van pas komen. Omdat ik veganist ben, koop ik geen nieuwe kledingstukken die dierlijke stoffen bevatten. Dus niet alleen geen bont, maar ook geen leer, zijde of wol. Ietsje lastiger is het wel, om een designerstuk te vinden dat aan deze eisen voldoet en óók nog eens er uitziet hoe ik dat wil. Toch vind ik het een fijne gedachte dat voor mijn kleding geen dieren hebben geleden. Stella McCartney heeft bewezen dat het gebruiken van deze stoffen helemaal niet nodig is; haar producten zijn vegan én van mooie kwaliteit. Zo zijn er nog veel meer mooie merken die vegan zijn. De Geitenwollenwinkel in Amsterdam verkoopt bijvoorbeeld merken als Matt & Nat en laatst werd ik via Instagram benadert door de Australische ontwerpster Poppy Lissiman die mooie vegan accessoires ontwerpt. Als ik over een merk moet schrijven dat gebruik maakt van dierlijke stoffen, zet ik mijn eigen mening even aan de kant en kruip ik volledig in mijn huid als modejournalist. Gelukkig heeft Glamour een anti-bont beleid en hoef ik me niet druk te maken dat ik daarover moet schrijven.”

Voel je als fashion editor de druk om er altijd goed uit te zien?
“Wanneer je werkt voor een modeblad, ben je continue op de hoogte van het modenieuws en wordt je altijd omringt door de meest modieuze mensen. Gelukkig vond ik het altijd al leuk om veel aandacht aan mijn outfits te besteden. Dit deed ook al tijdens mijn studie Journalistiek, dus is het nu niet anders. Sommige mensen hebben vanaf jongs af aan al veel geld te besteden aan designerstukken, maar dat is bij mij niet het geval. Dit is niet perse intimiderend, maar het daagt mij wel uit om creatief te zijn in mijn outfits. Ik ga bijvoorbeeld graag vintage shoppen in winkels als de Antwerpse Think Twice en ik draag veel betaalbare kleding, zoals de outfit die ik vandaag aan heb. Mijn trui is van H&M, de spijkerbroek van Monki en de lak faux leren laarsjes van River Island. Het lijkt misschien zo, maar in de mode werken is echt geen vetpot. Ik probeer daarover ook niet de schijn op te houden. Zo ben ik sinds kort begonnen met vloggen, iets wat iedereen wel lijkt te doen. Met mijn vlogs hoop ik de modewereld wat toegankelijkere te maken voor het publiek. Ik probeer mensen een inkijk te geven in mijn werkzaamheden en het leven van een fashion features editor te laten zien. In een van mijn vlogs liet ik zien dat ik een T-shirt kreeg van Chanel, mijn eerste item van dit prachtige modehuis. Ik ga dan niet doen alsof dit dagelijkse kost is. Je kunt echt zien dat ik zo blij ben als een kind en dat ik het zeker niet voor lief neem. Ik lees weleens artikelen over mensen die een sollicitatiegesprek hadden bij Anna Wintour en al werden afgebrand omdat ze met een designertas van vorig seizoen aankwamen. Bizar vind ik dat. Gelukkig is dit bij Glamour niet zo. De pressure om er goed uit te zien, is natuurlijk wel aanwezig, maar op een gezonde manier. Het houdt me scherp.”

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic