Word member Sluit je aan bij de club

Je why vinden, gebruiken en voor jezelf laten werken

Weet jij wat je doet? Ongetwijfeld. Weet jij hoe je dat doet? Daar heb je vast ook een antwoord op. Maar weet jij ook waarom je het doet? Daar hebben maar weinig een goed antwoord op. We doelen hier namelijk niet op een antwoord als ‘om geld te verdienen’. Nee, we vragen naar de diepere reden. Waarom doe jij nu écht wat je doet? Waar kom jij ‘s ochtends je bed voor uit? Waar geloof jij in? Als je die vraag weet te beantwoorden, weet je wat jouw ‘why’ is. En handelen vanuit je why, is de weg naar de succes. Niet helemaal duidelijk? Wij helpen je samen met business coach Floortje Lopes op weg!

Wat is je why?
Je why is de diepere reden waarom je iets doet, je drijfveer. Floortje: “Kijk waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt, dat is je why.” Tuurlijk wordt je blij van geld, maar dat is niet je drijfveer. Floortje: “Geld is nooit een drijfveer. Geld is een resultaat. Geld staat voor iets: vrijheid bijvoorbeeld. Als je aan mensen vraagt: ‘wil je vijf miljoen?’, dan zeggen ze ‘ja’. Maar als je daar vervolgens als voorwaarde bij noemt, dat ze dan de rest van hun leven met die vijf miljoen op een onbewoond eiland moeten zitten, dan willen ze het ineens niet meer hebben. Geld is dus niet de drijfveer; het heeft niet de betekenis die er vaak aan gegeven wordt.” Ga dus op zoek naar jouw diepere drijfveren.

Hoe vind je je why?
Maar hoe identificeer je nu jouw diepere drijfveren? Floortje: “Je kan het beste samen met een vriendin – of desnoods met je hele girl squad – op zoek gaan naar je why. Ga een avond bij elkaar zitten en stel elkaar de vraag waarom je doet wat je doet. Vervolgens blijf je doorvragen: ‘waarom dan, waarom dan, waarom dan?’. Ga steeds een stapje dieper, net zolang totdat je bij de kern komt. Je merkt het als iemand haar why aantikt, dat voel je.” Maar op zoek naar je why kan ook in je eentje. Floortje: “Neem 10-30 min. in een omgeving waar jij je helemaal zen voelt: of dat nu het strand, je yoga-klas of thuis op de bank is. Probeer even helemaal te ontspannen. Laat je niet afleiden; leg je telefoon en laptop weg. Na deze 10-30 min. pak je pen en papier – geen laptop! – en schrijf je vijf minuten lang alle gedachten op die in je opkomen. Niet teruglezen wat je schrijft, alleen maar blijven schrijven!” Het idee hierachter is dat je onbewuste stiekem wel weet wat je why is. We zijn alleen gewend om onszelf te judgen en negatieve gedachten de overhand te laten nemen. Floortje: “Als je terugleest wat je schrijft, terwijl je nog aan het schrijven bent, denk je al gauw: ‘ja, maar dat kan ik helemaal niet, ik ben niet goed genoeg’. Die mindset moet je proberen te blokkeren.” Schrijf dus alles op wat in je opkomt en ga pas teruglezen als er geen gedachten meer zijn. Probeer dan alles wat je voor jezelf opgeschreven hebt te ordenen, en kijk of je je why kunt ontdekken.

Wat als ik geen why heb?
Weet jij niet goed waar je energie van krijgt en welke kant je op wilt? Denk dan niet dat je geen why hebt. Floortje: “Iedereen heeft een why. Sommige mensen weten eigenlijk al wat die is, maar vinden het misschien nog spannend om er gehoor aan te geven. Anderen weten nog niet wat hun why is, omdat ze er nog nooit over hebben nagedacht. Maar iedereen heeft een why.” Een trucje is om eerst te kijken waar je goed in bent. En denk nu niet meteen: ‘ik ben nergens goed in’. Iedereen heeft talenten! Floortje: “In plaats van te vragen waar iemand goed in is, vraag ik altijd wat iemand normaal vindt aan zichzelf. Dan zeggen ze bijvoorbeeld: anderen helpen of spreken in het openbaar. Vervolgens vraag ik: ‘dingen die jij normaal vindt, vind je die moeilijk of makkelijk?. Het antwoord is dan ‘makkelijk’. ‘En dingen die je makkelijk vindt, ben je daar goed of slecht in?’ ‘Daar ben ik goed in.’ De dingen die jij dus normaal en makkelijk vindt, zijn eigenlijk de dingen waar jij goed in bent! Dat is waar jouw talenten liggen. Zodra je die talenten weet te gebruiken en er betekenis aan weet te geven, kom je in een flow. Dan komen andere dingen vanzelf op je pad.”

Waarom is het belangrijk te weten wat je why is?
Weten wat jouw why is, heeft meerdere voordelen. Ten eerste zorgt het voor een visie. Floortje: “Je why verschaft helderheid en inzicht. Het geeft je een richting en helpt om keuzes te maken. Ga je bijvoorbeeld met bepaalde investeerders wel of niet in zee? Gaat een partnership je wel of niet wat brengen? Je why werkt als een natuurlijke filter om te zien of dingen die op je pad komen bij je passen of niet.” Daarnaast helpt je why je om door te gaan op de moeilijkere momenten. Floortje: “Als je alleen werkt voor het geld, haak je bij de eerste tegenslag af. Als je werkt vanuit je diepere why, ga je wel door op de momenten dat het even lastig wordt. Het helpt je om op die momenten te focussen.” Tenslotte is het belangrijk om weten wat je why is, zodat je connecties met anderen kan maken. Mensen kopen niet je product of dienst, mensen kopen jouw verhaal. Zodra ze zich met jouw verhaal of boodschap kunnen identificeren, zijn ze eerder bereid daarin mee te gaan en dingen voor je te doen. Als jij dus duidelijk hebt wat jouw why is en je die goed kunt overbrengen, kun je anderen enthousiasmeren: klanten, investeerders, partners, opdrachtgevers of je (toekomstige) baas of supervisor.

Hoe kan je je why overbrengen op anderen?
Zodra je weet wat jouw why is, is het zaak die zo goed mogelijk over te brengen op anderen zodat je er in je werk profijt van kunt hebben. Maar hoe breng je jouw why over? Floortje: “Mensen luisteren allereerst naar wat je zegt. Dus naar het verhaal dat je vertelt en de boodschap die je overbrengt. Maar ze kijken ook naar je acties, naar wat je doet. Zorg dus dat je acties ook in lijn zijn met je why.” Dit klinkt misschien wat cryptisch, maar we geven je een simpel voorbeeld. Als jouw why is dat je het dierenleed in de wereld wil verminderen, is het niet verstandig om in een bontjas op je Instagram te verschijnen. Zorg dus dat je niet alleen een goed verhaal hebt, maar dat je ook handelt in lijn met je verhaal. Floortje: “Social media is in deze tijd heel belangrijk. Veel mensen slingeren maar van alles online, zonder erover na te denken. Maar je zou eigenlijk alleen dingen met de wereld moeten delen die in lijn zijn met jou why.” Lastig? Nee hoor, ga maar na: als jij echt ergens in gelooft en ergens voor staat, is het helemaal niet lastig om daarnaar te handelen. Waarschijnlijk doe je dat zelfs automatisch. Wees trouwens niet bang om jouw why met anderen te delen. Floortje: “Vrouwen zijn vaak bang dat ze mensen ‘lastig vallen’ met hun verhaal. Zo moet je niet denken. Als jij ergens in gelooft en ergens achterstaat, dan straal je dat ook uit. Dat vinden mensen alleen maar mooi. Ze hoeven niet eens dezelfde mening te hebben, maar er zal altijd een soort van mutual respect zijn omdat jij weet waar je in gelooft.”

Is het belangrijk je why zo nu en dan te evalueren?
Kan je why veranderen? Hebben tijd en ervaring invloed op je why? Floortje: “Ik denk niet dat je why in de kern verandert. Als ik naar mijzelf kijk, heb ik nu dezelfde why als jaren geleden. Hij is alleen duidelijker en scherper geworden door ervaring. Wat wel kan veranderen, is de manier waarop je je why uitstraalt. Dus de manier waarop je jouw boodschap overbrengt. Misschien kom je er in de loop van tijd achter dat manier A namelijk niet werkt en manier B wel.” Het kan dan ook geen kwaad om de zoveel jaar wat tijd te nemen voor zelfreflectie waarbij je jouw why en de manier waarop je die uitdraagt te evalueren. Floortje: “Een laatste tip: maak een vision board zodra je weet wat jouw why is. Dan kan je er nog beter mee aan de slag.” Hoe je zo’n vision board maakt? Dat legden wij je al eerder uit en wij vertelden hoe het tot succes leidt. Aan de slag!

 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Floortje Lopes. Floortje is founder van Tree Full of Scones en business coach.

 

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaren

Bewaren

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Marcellina Rietvelt

Marcellina Rietvelt

Na het behalen van een master Rechten en jarenlang werkzaam te zijn bij een advocatenkantoor, besloot Marcellina het roer volledig om te gooien en haar passies te volgen: mode en het empoweren van vrouwen! Het is nooit te laat om te gaan doen waar je echt gelukkig van wordt!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic