Word member Sluit je aan bij de club

TGC Test: dit gebeurde er toen ik een maand elke dag ging mediteren

Meditatie is hot tegenwoordig. Een beetje ondernemende vrouw plant tijd in voor het creëren van innerlijke rust. Confession: bij mij staat mediteren niet op de to do-lijst. Maar ik heb het idee dat ik daar redelijk alleen in sta. Ik betrap mijzelf daarom steeds meer op de gedachte: ‘moet ik dat ook?’. Zoals ik al eerder vertelde, heb ik weinig met spiritualiteit. De zoektocht naar innerlijke rust is niet meteen iets waar ik warm voor loop. Toch wil ik mediteren proberen. Er moet een reden zijn dat zoveel vrouwen er enthousiast over zijn; ik ga kijken of ik die reden kan ontdekken. Ik besluit een maand lang elke dag te mediteren. Here’s what happened.

Week 1
Na wat research blijkt mijn beeld van met gesloten ogen in halve lotushouding op een yoga-mat ‘ohm’ mompelen niet verplicht te zijn. Mediteren kan ook vanaf een stoel, vanaf een bank, whatever you like. Een doodstille ruimte is ook geen vereiste: achtergrondgeluiden zijn niet erg. Aangeraden wordt mediteren first thing in the morning te doen. Ik leg mijn mega fake fur kussen klaar, zet de wekker iets eerder en download Headspace voor de nodige guidance. Deze app is door veel goaldiggers aangeraden in onze interviews. Met Headspace mediteer je tien minuten, terwijl een man je er doorheen praat en vertelt wat je moet doen. Ik moet zeggen, waar tien minuten tot een deadline voorbijvliegen, duren tien minuten nu ineens achterlijk lang. Het lukt me om een paar minuten mijn aandacht erbij te houden – of dus juist nergens bij te houden -, maar op een gegeven moment ga ik toch aan dingen denken (‘wat zal ik vandaag aandoen?’, ‘zin in ontbijt!’, ‘is dat het krantenscootertje?’), waardoor ik vervolgens weer té geforceerd nergens aan probeer te denken. Ik heb duidelijk nog wat oefening nodig.

Week 2
Kan je slecht zijn in mediteren? Yoga was ook al niet waar mijn talent lag, dus misschien is dit gewoon niet ‘mijn area’. Ik mediteer tien minuten, maar die tien minuten lijken een eeuwigheid te duren. Ik vind het moeilijk om nergens aan te denken. Ik begrijp het idee van ‘je gedachten mogen er wel zijn, besteed er alleen geen aandacht aan’, maar dat gaat nog niet echt lekker. Ik snap in theorie helemaal wat Headspace-guy van mij wil, maar de praktijk is een ander verhaal. Het gevoel dat vooral overheerst is: ‘ik zit hier mijn tijd te verdoen’. Ik twijfel erover om met dit experiment te kappen, maar spreek mijzelf vermanend toe dat ik dan wel heel snel de handdoek in de ring gooi. Ik zou het een maand geven, dus een maand it is.

Week 3
Ik heb besloten om de tien minuten in te korten naar vijf. Als je begint met het oefenen van bijvoorbeeld push-ups begin je ook niet meteen met tien. Die vijf minuten gaan me een stuk beter af. Ik kan mijn aandacht er beter bijhouden (of juist niet bijhouden) en kan echt even vijf minuten uit-tunen. Merk ik alleen de rest van de dag iets van het feit dat ik gemediteerd heb? Voel ik me de rest van de dag anders? Beter? To be honest: eigenlijk niet.

Week 4
De vijf minuten bij het opstaan gaan mij inmiddels prima af. De tijd voor eindmeditatie aan het eind van mijn yoga-klasjes weet ik nu ook een stuk beter te besteden. Tijdens een lesje Aerial Yoga (in zo’n doek aan het plafond, google het vooral als je het niet kent; een foto zegt meer dan duizend woorden) val ik zelfs bijna in slaap tijdens de meditatie. Hoezo ontspannen? Blijf ik echter dagelijks mediteren na deze vier weken? Nee. De reden daarvoor is, dat ik overdag weinig verschil merk van het feit dat ik ’s ochtends gemediteerd heb. Na wat navraag blijkt dat veel vrouwen die ’s ochtends mediteren ervaren dat ze overdag relaxter zijn, minder last hebben van stress of daar beter mee kunnen dealen en minder hyper zijn. Dat zou wel eens heel goed de reden kunnen zijn dat ik zo weinig effect merk. Ik heb namelijk zo goed als nooit stress. Echt niet. Niet omdat ik het niet druk heb, maar het zit gewoon niet in me. Ook met honderd dingen op mijn to do-list blijf ik relaxed en ontspannen. Eigenlijk ben ik van mijzelf al behoorlijk zen.

Wanneer moet jij meditatie proberen?
Voel jij je gestrest? Heb je last van een onrustig gevoel? Vind je het moeilijk om op één ding te focussen? Heb je het idee hebt dat je gedachten over elkaar heen buitelen? Voel je je gehaast? Geef mediteren dan zeker een kans! Er zijn veel vrouwen die er wél baat bij hebben, dus misschien jij ook. Probeer het een paar weken. Mediteer niet meteen lang, maar begin met een paar minuten en dan steeds een paar minuutjes langer als het je goed afgaat. Headspace kan ik zeker aanraden. Het geeft je als beginner duidelijke begeleiding en instructies.

Wanneer kan je deze test beter overslaan?
Als ‘stress’ bij jou niet in je woordenboek voorkomt en je nul moeite hebt met focussen en rustig blijven, zelfs wanneer je het druk hebt. Jij bent al relaxed genoeg. Good for you!

Mediteer jij of ga je het proberen? Ik hoor graag wat jouw ervaring is!

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaren

Bewaren

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Marcellina Rietvelt

Marcellina Rietvelt

Na het behalen van een master Rechten en jarenlang werkzaam te zijn bij een advocatenkantoor, besloot Marcellina het roer volledig om te gooien en haar passies te volgen: mode en het empoweren van vrouwen! Het is nooit te laat om te gaan doen waar je echt gelukkig van wordt!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic