Word member Sluit je aan bij de club

Mantra Monday met actrice Toprak Yalçiner

Toprak Yalçiner (29) heeft een aantal mooie filmtitels en tv-series op haar naam staan. Ze werd bij het grote publiek bekend met haar rol van Nuran Baydar in de serie Goede Tijden Slechte Tijden en was ook te zien in de serie Centraal Medisch Centrum, de film Rokjesdag en theatershow Kapsalon de Comedy. Ze vindt haar basis in het acteren, maar is daarnaast ook nog presentator, entertainer en docent. Dromen verwezenlijken is haar nummer één goal in het leven en bij de pakken neer zitten wanneer het even tegenzit, is geen optie voor deze goaldigger. Welke mantra haar daarbij helpt?

Interview: Eve Tomaszewski

Welke mantra helpt jou je goals te bereiken?
Toprak: “Vertrouw op het leven. Het leven duwt je wel in de juiste richting en brengt je waar je terecht moet komen. In mijn geval is het acteren; ik heb een docentenopleiding gevolgd en als lerares voor de klas gestaan en werk nu als actrice. In groep acht moest ik op een formulier invullen wat ik later wilde worden als ik groot ben. Er stond “juf” en “actrice”. Dat ben ik dus allebei geworden. Drie jaar geleden, toen ik er weer aan werd herinnerd dat ik dat ooit had opgeschreven, besefte ik: damn, ik kan dus gewoon mijn dromen laten uitkomen. Dat is tegelijkertijd ook beangstigend. Ik denk vaak: als het te goed gaat, dan gaat er ook iets slecht. Als je durft te dromen is de kans op teleurstellingen groter. Doe het toch. Door op het leven te vertrouwen durf ik toch te dromen. Dat betekent zeker niet dat ik verwacht dat alles naar me toe komt en denk: het leven zorgt wel voor mij. In plaats van dat ik zit te wachten tot ik ergens voor wordt gevraagd, neem ik vaak initiatief. Ik bedenk bijvoorbeeld zelf programma’s. Als ik ergens voor wordt gevraagd, bestaat de kans dat ik er niet zoveel mee heb. Als ik iets zelf heb bedacht dan is het in elk geval iets wat bij mij past. Ik ben me ervan bewust dat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen leven en altijd de keuze heb om er het beste van te maken.”

Hoe ben je tot deze mantra gekomen?
Toprak: “Het leven heeft mij dat keer op keer bewezen, maar ik heb ook vertrouwen in het leven door het levenspad van mijn ouders. Wij zijn vroeger uit Turkije gevlucht, naar Nederland gekomen en we survived. Toen wij naar Nederland kwamen zei mijn vader: “Ik leef extra”. Hij was in Turkije al ten dode opgeschreven en alles wat hij nu beleeft is “extra”. Mijn moeder was 28 jaar toen ze naar Nederland kwam. Ze sprak de taal niet, had twee dochters, scheidde van haar man en heeft een studie Maatschappelijk Werk aan de Vrije Universiteit gevolgd en afgerond. In vier jaar tijd heeft zij haar kinderen opgevoed, een studie afgemaakt en de Nederlandse taal leren beheersen. Doordat ik zie dat het bij mijn ouders allemaal is goed gekomen, heb ik vertrouwen in het leven. Ik heb een vechtlust ontwikkelt om er het beste van te maken. Als mijn ouders bij de pakken neer waren gaan zitten, waren wij nooit naar Nederland gekomen en had ik nooit dit leven gehad. Vertrouwen in het leven hebben, is zo’n ongrijpbare mantra. Maar als je vertrouwen hebt in het leven, dan trek je ook dingen aan die je dichter bij je goal brengen. Als je gelooft in de wet van aantrekkingskracht en positief denkt, geloof ik ik echt dat je verder komt.”

Op welk moment bracht dit mantra jou dichterbij jouw goals?
Toprak: “Hoe ouder ik word, hoe meer ik ervaar dat vertrouwen in het leven hebben je verder brengt. Ik weet nooit wat ik het aankomende jaar precies zal gaan doen. Ik heb geleerd om daar vrede mee te hebben. Tuurlijk heb ik momenten van onzekerheid en ben ik bang dat er geen opdrachten meer binnenkomen.  Daarin moet je niet blijven hangen. Dan raak je in een neerwaartse spiraal terwijl de gedachten vaak niet eens kloppen. Ik heb het afgelopen jaar onder andere in theatershow Kapsalon de Comedy en de televisieserie Centraal Medisch Centrum gespeeld. Dat zijn dingen waarvan ik van tevoren nooit had gedacht dat ze op mijn pad zouden komen. Als ik een aanvraag binnenkrijg voor acteren in een goede film of een tof programma mag presenteren, dan focus ik liever op de rol voor de film, omdat in het acteren mijn basis ligt. Presenteren en entertainment vind ik fantastisch om daarnaast te doen. Ik geloof zeker wel dat dingen naast elkaar kunnen bestaan, maar ik geloof ook in het hebben van focus. Vroeger was ik overal een beetje goed in: ik speelde saxofoon en deed aan dans, theater en zang. Ik vond het allemaal leuk om te doen, maar ik heb nooit één ding helemaal goed gedaan. Het voelt ook wel lekker om ergens in uit te blinken. Ik zeg steeds vaker nee tegen aanvragen. Verder probeer ik meer in het hier en nu te zijn, te focussen op hetgeen dat ik aan het doen ben en mijn negatieve gedachten over andere dingen uit te zetten. Ik denk dat ik nu ik 29 ben veel meer kan loslaten en geleerd heb om het leven meer op zijn beloop te laten. Het spontane van het leven meer te omarmen, in plaats van er tegen te vechten. Ik heb vertrouwen in dat het gaat zoals het moet gaan.”

 Waarom zouden je mede-goaldiggers ook volgens deze mantra moeten leven?
Toprak: “Op het moment dat je vertrouwen hebt in het leven, kom je er wel uit. Wat ik anderen ook graag zou willen meegeven: wees niet bang om je zwakte te tonen en durf om hulp te vragen. We leven in een tijdperk van de ZZP’r. We zijn independent, opgegroeid met Charlie’s Angels; we kunnen het allemaal zelf wel. Maar we willen te veel alles alleen doen. Ik haal veel steun uit de mensen in mijn omgeving, omdat ik niet bang ben om mijn zwakte te tonen. Vrienden en familie zijn echt heel belangrijk voor mij.  Wij hebben anderen altijd nodig. Je omgeving geeft je het vertrouwen in het leven en brengt daarbij ook de spontaniteit in het leven. Anderen geven jou een glinstering en inspireren je.”

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Eve Tomaszewski

Eve Tomaszewski

Eve is founder van The Goaldiggers Club en wil daarmee een plek creëren waar ondernemende vrouwen ervaringen, ideeën, tips & tricks, kennis en skills kunnen delen. Ze wil hen de mogelijkheid bieden om het gesprek met elkaar aan te gaan en inspireren om al hun carrière goals te behalen terwijl ze tegelijkertijd een gelukkig leven leiden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic