Word member Sluit je aan bij de club

Een killer presentatie…in 5 steps

Moet dit écht? Wie zit er op mijn verhaal te wachten? Kan ik nog terug? Schieten deze gedachten ook door je hoofd net voordat je moet spreken voor een publiek? Toch hoort het er allemaal bij als je die ene opdracht wil binnenhalen of een investering wil krijgen. Puck van Dijk is trainer bij IJSBREKERS training & development. Vanuit haar ervaring als theater regisseur en achtergrond in praktische filosofie leert ze anderen om zichzelf te presenteren aan een ander. Wij maakten in samenwerking met haar dit 5-stappenplan voor een killerpresentatie voor publiek.

Tekst en interview: Eve Tomaszewski
Beeldcredit: Anine Bing via Pinterest

Stel jezelf deze vraag
Puck: “De eerste vraag die je jezelf moet stellen als je jezelf gaat voorbereiden om te spreken voor een publiek is: wat verbindt mij met het verhaal dat ik wil vertellen. Denk na over wat jij hebt met het bedrijf of het product waarover jij het gaat hebben? En als het over jezelf gaat: waarom doe je wat je doet? Dat moet voor jezelf heel helder zijn. Pas als jij dit van binnenuit weet, ben je in staat om het geloofwaardig en echt over te brengen en dat zorgt er weer voor dat je anderen kunt vermaken, overtuigen en raken.”

Richt je op hoe je een verhaalt vertelt
Puck: “Het is heel belangrijk om je te richten op wat je gaat vertellen, maar ook hoe je het gaat vertellen. Geef jezelf voordat je opgaat een boost met een powerpose. Dat doe je door een houding aan te nemen waarin je jezelf uitrekt, de ruggenwervel omhoogtrekt, je borstkas vergroot en jezelf groot maakt. Door die powerpose maakt je lichaam endorfine aan waardoor je gemoedstoestand verbetert en je zenuwen door een gevoel van plezier en euforie worden overschaduwd. Onthoud dat de manier waarop je staat en hoe je naar het publiek kijkt net zo belangrijk zijn als wat je vertelt. Zorg ervoor dat je rechtop staat en creëer interactie met het publiek doormiddel van oogcontact. Vind je dat eng? Kijk dan net over de mensen heen. Let ook op je tone of voice, ga niet ineens hoog praten, maar zorg ervoor dat je je stem net zoals in het dagelijks leven laag houdt en wees niet bang om stiltes te laten vallen. Merk je dat je onrustig bent, door de presentatie heen raast en je te snel praat? Door met je handen de onderbuik aan te raken als je je opgejaagd voelt, ga je dieper ademen en kom je automatisch weer tot rust.”

Hou grip op je presentatie
Puck: “Onthoud dat jij de regisseur bent van je eigen presentatie. Dit betekent dat niemand zo goed voorbereid kan zijn als jij. Zorg dat de presentatie goed in je hoofd zit, maar wees je ervan bewust dat er ook onverwachte dingen kunnen gebeuren waar je van tevoren geen rekening mee kunt houden. Door je van tevoren alleen al bewust te zijn van het feit dat er dingen kunnen gebeuren waar je geen invloed op hebt, zal je merken dat je tijdens de presentatie minder snel wordt verrast door mensen die achter in de zaal met elkaar praten en niet wordt overvallen door je eigen zenuwen. Denk van tevoren na wat je gaat doen als je even je tekst kwijt bent. Erken het als dit soort dingen gebeuren en laat het in je voordeel werken. Vraag of iemand stil wil zijn of benoem dat je zenuwachtig bent en je zult zien dat het nare onderbuik gevoel dat is opgekomen verdwijnt en het publiek begripvol reageert.”

Show personality
Puck: “Wees jezelf. Laat door jouw verhaal eigen ervaringen doorschemeren. Zo kunnen mensen jouw leren kennen en erachter komen wie jij echt bent. Hou wel altijd rekening met de doelgroep waarvoor je spreekt en pas je gedrag hier op aan. Doe indien mogelijk van tevoren altijd even research naar de personen waarvoor je gaat spreken. Ik zorg ervoor dat ik tijdens presentaties altijd een uur eerder aanwezig ben, zodat ik de goed kan inschatten en hier met mijn presentatie en personality op in kan inspelen.”
Out with a bang
Puck: “De mensen die naar je verhaal luisteren zullen altijd onthouden hoe jouw presentatie eindigt. Go out with a bang met bijvoorbeeld een pakkende quote. Bedenk van tevoren in één zin wat je anderen met de presentatie écht wil meegeven en benadruk dat als je bijna klaar bent in de vorm van een belofte, een slogan of een vraag. Als je een goede presentatie hebt neergezet is een slaak van verlichting slaan nadat je het laatste woord hebt uitgesproken een dooddoener. Wacht hiermee. Wat je ook doet zorg voor een krachtig einde en laat niet zien dat je opgelucht en ontevreden bent. Loop rechtop het podium af en bewaar dat maar tot het moment dat na de presentatie alleen in het toilet staat.”

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Puck van Dijk. Puck is trainer bij IJSBREKERS training & development en deze tips zijn onderdeel uit het 8 stappenplan van de pitch- en presentatie training.

 

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Eve Tomaszewski

Eve Tomaszewski

Eve is founder van The Goaldiggers Club en wil daarmee een plek creëren waar ondernemende vrouwen ervaringen, ideeën, tips & tricks, kennis en skills kunnen delen. Ze wil hen de mogelijkheid bieden om het gesprek met elkaar aan te gaan en inspireren om al hun carrière goals te behalen terwijl ze tegelijkertijd een gelukkig leven leiden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic