Word member Sluit je aan bij de club

Goaldigger Talk met Wendelien Hebly en Mariah Mansvelt Beck, founders Yoni

Wel eens nagedacht over de ingrediënten van jouw tampons, maandverband en inlegkruisjes? Grote kans dat je niet weet wat er precies in zit omdat het niet verplicht is om de ingredienten op verpakkingen te vermelden. Gek he? Dat vonden Wendelien Hebly en Mariah Mansvelt Beck dus ook. Ze startten het merk Yoni met intieme producten gemaakt van enkel biologisch afbreekbaar katoen in verpakkingen waarop wél alle ingrediënten staan. Zo kun je er zeker van zijn dat je ‘yoni’ niet aanraking komt met synthetische stoffen, parfum of plastic. Eve vroeg Wendelien en Mariah naar hun goals en alles wat er bij komt kijken.

Interview en tekst: Eve Tomaszewski
Fotografie: Wayta Patmo

Wat is jullie goal en waarom?
“Ons goal is vrouwen een keus geven op het gebied van maandelijks intieme producten en vrouwen informeren dat ze die keus hebben. Dus spreading the word and offer a choice. Bij de meeste tampons en maandverband is het onduidelijk waar ze van gemaakt zijn. Het staat er vaak niet op. Er kunnen dus stoffen inzitten die sommige vrouwen liever vermijden – bijvoorbeeld synthetische stoffen of plastic – of waar sommige vrouwen zelfs niet tegen kunnen. Dat vonden wij raar. Je wilt toch weten waar iets van gemaakt is? Als je niet weet waar producten van gemaakt zijn, kan je ook geen bewuste keus maken voor een product. Wij willen met Yoni die keus wél bieden. Onze missie is ‘rethinking periods‘. Door bewustzijn te creëren bij vrouwen hopen we dat ze meer over dit onderwerp gaan nadenken. Ons maandverband en tampons zijn gemaakt van biologisch katoen en that’s it.”

Welke acties ondernemen jullie om dat goal te bereiken?
“We proberen Yoni voor zoveel mogelijk vrouwen beschikbaar te maken door het overal in de schappen te krijgen. We hebben marktonderzoek gedaan. Daaruit kwam naar voren dat vijftig procent van de vrouwen haar intieme producten haalt bij de drogisterij. De andere vijftig procent koopt het in de supermarkt. Het is dus belangrijk dat we Yoni bij beiden aanbieden. We hebben onze eigen webshop en daarnaast wordt Yoni verkocht bij onder andere Marqt, Etos en Albert Heijn. De eerste keer dat we onze doosjes bij Marqt zagen liggen was zo’n bizar moment. We hebben toen een doosje gekocht. Gewoon om te zien hoe het over de scanner ging. Dat doosje staat overigens nog steeds op kantoor met het bonnetje ernaast. Naast de verkooppunten zijn we bezig met het creëren van bewustwording. Dat doen we door veel te communiceren. We geven interviews, laten van ons horen op social media; vrouwen moeten ons wel kennen om te weten of ze voor ons willen kiezen.”

“Als je iets half gaat doen, heeft het geen kans van slagen”

Wat zien jullie als jullie grootste uitdaging(en) bij het bereiken van je goals en waarom?
“We vinden het lastig dat je als ondernemer als het ware constant van rol verandert. Je begint klein en met zijn tweeën. Dan doe je alles zelf. Maar op een gegeven moment ga je groeien, neem je mensen aan en moet je taken uit handen geven. Dan moet je ineens gaan nadenken over welke mensen er in je team passen, hoe je mensen moet aansturen, wat daarvoor nodig is. Dat zijn allemaal dingen die je gedurende het proces moet leren. Plus, omdat het je eigen bedrijf is moet je overal wat van afweten. Je kan niet zeggen, dat is mijn ding niet, dus ik verdiep me daar niet in. Je moet constant openstaan om nieuwe dingen te leren. Maar dat is ook wel wat ondernemen zo leuk maakt. De grootste uitdaging is toch wel keuzes maken. We hebben zoveel ideeën en zoveel dingen die we willen doen, maar je kan niet op alles tegelijk focussen en alles tot een succes maken. Je moet echt kiezen wat je wilt doen. Dat is lastig.”

Op welke prestatie tot nu toe zijn jullie het meest trots en waarom?
“Dat we überhaupt de sprong hebben durven wagen. We kwamen in februari van 2013 met het idee voor Yoni. Een paar maanden later hebben we allebei onze baan opgezegd. Superspannend! Er was natuurlijk geen zekerheid dat Yoni een succes zou worden. Maar wij hadden allebei zoiets van, we maken de sprong of we maken hem niet. Je moet er vol voor gaan. Als je iets half gaat doen, heeft het geen kans van slagen. We hebben toen marktonderzoek gedaan om te kijken wat er al was en wat mensen wilden en hebben een businessplan geschreven. Toen zij we na gaan denken over het product, het logo, de verpakking. Toen dat allemaal duidelijk was zijn we in 2014 een crowdfunding actie gestart. Dat was heel succesvol. Heel veel vrouwen wilden mee doen. We hebben toen veel voorverkocht. In december van dat jaar ontvingen we onze eerste producten. Stonden we ineens zeshonderd doosjes in te pakken om te versturen. Vanaf toen ging het hard. Of we dat verwacht hadden? Je weet natuurlijk nooit of iets een succes wordt tot je het probeert. Maar als je je onderbuikgevoel volgt, kan het eigenlijk niet fout gaan.”

Kunnen jullie iets noemen waar jullie veel van hebben geleerd en waarom?
“Dat je vragen moet stellen. Wij vonden het in het begin lastig om toe te geven dat er zaken waren waar we geen of minder verstand van hadden. Daarom wilden we geen vragen stellen. Daar hebben we best wat kansen door gemist. Dus durf te vragen! Zeker als ondernemer. Je hebt gewoon hulp nodig. Je kan niet alles alleen.”

Wat hadden jullie achteraf gezien graag willen weten over het bereiken van jullie goal toen je daarmee begon en waarom?
“We zeggen altijd tegen elkaar: als we nu een nieuw bedrijf zouden beginnen, zouden we het twee keer zo snel opzetten. Nu weten we hoe het moet. Maar een bedrijf starten is gewoon een leerproces. Alles is nieuw. Soms is het juist ook beter om niet te weten waar je aan begint. Nu is alles stapje voor stapje gegaan, waardoor het behapbaar blijft. Je bedrijft ontwikkelt zich en dat is een heel comfortabel proces. Als je van tevoren had geweten wat er uiteindelijk allemaal bij komt kijken, dan weten we niet of we eraan begonnen waren, haha.”

Welke tip zouden jullie jezelf achteraf geven omtrent het bereiken van jullie goal en waarom?
“Schakel specialisten in. Specialisten zijn er voor een reden. Je hoeft niet alles zelf te doen en te kunnen. Zo hebben wij in eerste instantie zelf geprobeerd een logo en verpakking te ontwikkelen. Wij vonden het er prima uitzien, maar vriendinnen dachten daar anders over. Dat was duidelijk niet ons specialisme. Toen hebben we iemand ingeschakeld om dat voor ons te doen. Uiteindelijk heeft ons logo zelfs een designprijs gewonnen. Dan merk je, it pays off om specialisten in te schakelen.”

In welke (werk)outfit voelen jullie je ‘on top of the world’ en waarom juist daarin?
“Wij zijn allebei niet echt gefocust op kleding. We hebben ook allebei een hekel aan winkelen. Als iemand voor ons kleding uit zou kunnen zoeken, zou dat heel fijn zijn. Onze standaard werkoutfit is een jeans met een comfortabele top. Ons comfortabel voelen in een outfit is voor ons het belangrijkst. Maar het hangt er ook een beetje vanaf hoe we ons voelen. Je weet hoe het is met je cyclus, je voelt je gewoon anders op sommige dagen. De ene keer voel je je lekker in jeans met sneakers en de andere keer in een jurkje met hakken. Een trainingsbroek is trouwens altijd lekker, maar misschien niet echt een werkoutfit, haha.”

Wie zien jullie als goaldiggers en waarom?
“Wij spreken zoveel inspirerende vrouwen. Zo spraken wij laatst een vrouw uit Nairobi, Penina. Zij was opgegroeid in een van de sloppenwijken daar. Zij wilde na school naar de universiteit, maar dat was veel te duur. Toen ontdekte ze dat er scholarships voor goede basketballers waren. Zij heeft zichzelf toen in een maand leren basketballen en wist daadwerkelijke zo’n scholarship in de wacht te slepen. Zo’n drive heeft die vrouw! Nu leert ze 1.200 meisjes basketballen, zodat zij ook kans maken op een scholarship. Daarnaast zorgt ze ervoor dat die meisjes artikelen als maandverband krijgen en dat ze weten hoe het werkt. Zodat ze ook tijdens hun menstruatie gewoon naar school kunnen. Als we zo’n verhaal horen raken we zo geïnspireerd! Dan realiseren we ons weer dat wij ook een verschil willen maken. Dat we vrouwen willen helpen. Als wij bijvoorbeeld een mailtje krijgen van vrouwen die ons bedanken voor het opzetten van Yoni en vrouwen die ons vertellen dat ze geen last meer hebben van irritatie of zelfs hoofdpijn als ze ongesteld worden dan raak dat ons. Zo’n mail is veel meer waard dan welk groot verkooppunt dan ook.”

Wat is het beste advies dat jullie ooit hebben gekregen?
“Wees wie je bent en vergelijk jezelf niet met anderen. Er zullen altijd mensen zijn die mooier zijn dan jij, dunner, succesvoller, die meer verdienen. Maar jezelf daarmee vergelijken heeft geen zin. Je moet je afvragen, waarom ben ik hier? Wat voelt voor mij goed? Want wat voor een ander werkt op persoonlijk en zakelijk vlak hoeft niet per se ook voor jou te werken. En hoe beter het met jou persoonlijk gaat, hoe beter het met je onderneming gaat. Wij merken bijvoorbeeld dat als we ons minder goed voelen, we chaotischer zijn. Dat heeft weer invloed op de mensen in ons team en het werk dat wij leveren.”

 Je hoeft niet alles zelf te doen en te kunnen

Hoe zorgen jullie voor peace of mind terwijl je een druk leven leidt?
“Sporten first thing in the morning. Om 06.00u opstaan en dan lekker langs de Amstel rennen. Reizen is ook belangrijk. Niet alleen ter ontspanning. Door andere culturen te zien krijgen we weer inspiratie en nieuwe ideeën. De beste ideeën ontstaan nooit achter de computer. In Vietnam verkochten ze bijvoorbeeld T-shirts in kokers. Dat bracht ons op het idee om ook een Yoni koker te maken voor op het toilet. Daar kan dan de inhoud van drie doosjes in en het staat ook nog eens leuk! Dat uiterlijke aspect vinden we belangrijk. Er heerst omtrent intieme producten zo’n cultuur van verstoppen. Daarom willen wij mooie verpakkingen creëren die gezien mogen worden.”

Jullie maken dus wel tijd vrij om te reizen?
“In het begin niet hoor. Toen werkten we 24/7. Maar we zijn er achtergekomen dat dat niet werkt. Je kan niet veertien uur op een dag productief en efficiënt zijn. We proberen daarom nu korter maar efficiënter te werken. Dus mail op vaste momenten beantwoorden op de dag, zodat je niet constant afgeleid wordt door je telefoon. En in de uren op kantoor echt knallen. Zonder met elkaar te kletsen, zonder ons af te laten leiden door allerlei zaken. Dan houden we daarna tijd over om met elkaar, familie en vrienden  door te brengen of lekker te sporten.”

Hoe belangrijk is jullie inner circle bij het bereiken van je goal? 
“Zoals we eerder al zeiden, als het goed gaat met jou als persoon gaat het goed met je onderneming. Zorg dus ook dat je aan je familie en vrienden genoeg aandacht besteedt. Dat zij vanaf het begin in ons idee geloofden, heeft ook heel erg geholpen. Dat vertrouwen van anderen geeft je toch dat beetje extra het gevoel dat je op de goede weg bent. Het is ook fijn om als ondernemer te kunnen sparren met anderen. Al hebben wij natuurlijk ook het geluk dat wij dat met elkaar kunnen doen. Wij zijn heel eerlijk naar elkaar toe. Het is het meest efficiënt om dingen gewoon straight up te zeggen. Wij waren al vriendinnen voordat we samen Yoni startten. Daardoor wisten we dat we op één lijn zaten. We zijn allebei heel ambitieus en hebben veel zelfdiscipline.”

Wat is jullie definitie van succes?
“We hopen natuurlijk dat Yoni een duurzaam, lang leven is gegund. Als Yoni overal in de schappen staat en er genoeg geld is om te investeren in andere vrouwvriendelijke projecten en als wij dat kunnen bereiken terwijl we sane en happy zijn, dan zijn we succesvol. Veel geld verdienen is voor ons niet het allerbelangrijkste. We hebben de laatste jaren heel weinig geld verdiend, dan moet je dingen laten. Dat zet je aan het denken over wat wel en niet belangrijk voor je is. Kleding is niet zo belangrijk voor ons, dus in shoppen hebben we flink geschrapt. Veel mensen relateren veel werken aan succes. Als je daar heel gelukkig van wordt en er echt content mee bent, dan is dat misschien ook gewoon zo. Maar voor ons werkt het niet en we gaan het niet doen om alleen maar stoer te kunnen roepen dat we 14 uur op een dag hebben gewerkt. Voor ons is efficiënt werken veel belangrijker. Heel gefocust ons to-do lijstje afwerken, lekker naar huis om ‘s avonds uit te pluggen en de volgende dag weer opgeladen aan het werk.”

In het kader van sharing is caring, heb je nog tips voor onze lezers die zelf een goal nastreven?
“De quote: “if you keep thinking about it, then it’s worth doing” is mooi. Wij geloven daar echt in. Als een idee in je hoofd blijft hangen dan is het waard om er iets mee te doen. Ook al faal je, dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Dus geef het een kans.”

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Eve Tomaszewski

Eve Tomaszewski

Eve is founder van The Goaldiggers Club en wil daarmee een plek creëren waar ondernemende vrouwen ervaringen, ideeën, tips & tricks, kennis en skills kunnen delen. Ze wil hen de mogelijkheid bieden om het gesprek met elkaar aan te gaan en inspireren om al hun carrière goals te behalen terwijl ze tegelijkertijd een gelukkig leven leiden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic