Word member Sluit je aan bij de club

In de Spotlight: Caroll Lynn van den Brom, designer Filling Pieces, illustratrice en brand ambassador Puma

In deze rubriek zetten we talentvolle en inspirerende vrouwen in de spotlight. Deze maand Caroll Lynn van den Brom, ook wel bekend als de Instagramhit Careaux. Deze self-proclaimed sneakerhead is women’s footwear designer bij het Amsterdamse sneakermerk Filling Pieces, illustratrice en brand ambassador van Puma. Hoe het is om in haar schoenen te staan? Read on!

Interview en tekst: Marcellina Rietvelt

Wat houdt je op dit moment allemaal bezig?
“Ik werk nu zo’n twee jaar voor het Amsterdamse sneakermerk Filling Pieces als women’s footwear designer, wat inhoudt dat ik verantwoordelijk ben voor het ontwerpen van de vrouwenlijn. Bij Filling Pieces ontwerpen we schoenen die tussen de ‘gewone’ sneakers en high-end sneakers inzitten, vandaar ook de naam; wij vullen als het ware het gat tussen die twee op. Dus een luxury sneaker, maar tegen een lagere prijs. In de mode loopt natuurlijk alles voor, dus wij hebben net de AW17 collectie afgerond en zitten nu in de startfase van de collectie voor SS18. Daarnaast ben ik global brand ambassador van Puma. Ik heb bij Puma ook mijn eigen collectie, de volgende lijn met schoenen die door mij zijn ontworpen en waarop mijn illustraties terugkomen wordt in maart of april van dit jaar gereleased”

Hoe ben je gekomen waar je nu bent?
“Schoenen zijn altijd mijn ding geweest, van jongs af aan al. Er is altijd een markt voor schoenen en fashion. Dat vind ik interessant. Daarnaast was ik veel bezig met tekenen en illustreren; dat is voor mij echt een uitlaatklep. Als er in mijn leven vervelende dingen gebeurden -mijn vader kreeg een auto-ongeluk en belandde in het ziekenhuis, zo is het illustreren voor mij begonnen- dan ging ik illustreren. Dat hielp mij met het verwerken van mijn gevoelens. Nog steeds hoor, als ik een rotdag heb, ga ik schoenen illustreren. Dan ben ik na een uur weer vrolijk. Ik kan mij beter concentreren als ik in een negatieve flow zit, dan wanneer ik in een hele positieve flow zit. Er hoeft uit iets slechts niet altijd iets slechts voort te komen. Uit iets slechts kan ook iets goeds voortkomen. Ik heb een opleiding tot grafisch vormgever gedaan, maar ben daar voortijdig mee gestopt. Ik wist in die periode niet goed wat ik wilde en welke keuzes ik moest maken. Wat ik wel wist, is dat ik iets kon creëren. Dat ben ik dus gaan doen. Ik ben begonnen met illustraties van sneakers. Sneakers die binnenkort gereleased zouden worden, waardoor er al een hele hype rondom zo’n schoen bestond. De meeste releases zijn op zaterdag; ik postte dan ‘s ochtends op Instagram mijn canvasje met een tekst als: ‘deze schoen releaset vandaag om 10.00u’ en dat sloeg aan. Ik begon met het verkopen van mijn canvassen. Overdag was ik aan het illustreren, ‘s avonds werkte ik in een restaurant en in het weekend verzond ik de canvassen die ik die week had verkocht. Zo is het balletje gaan rollen.”

Sneaker illustratie van Careaux

Dus Instagram heeft bij jou voor een kickstart van je carrière gezorgd. Denk je dat het nog steeds hét medium is om carrière mee te maken?
“Toen ik startte, begon Instagram net booming te worden en wat ik deed met mijn canvassen en illustraties zag je eigenlijk nog niet. Het heeft heel erg geholpen dat ik destijds vernieuwend was. Ik kreeg steeds meer volgers en kreeg ineens gratis kleding en schoenen opgestuurd met de vraag of ik daar dingen mee kon doen en over kon posten. Ik weet niet of het nu nog net zo goed werkt, omdat het natuurlijk niet nieuw meer is. Er zitten zoveel mensen op Instagram en er zijn er zoveel die hetzelfde doen. Het is lastig om nog vernieuwend te zijn. Wel is het zo dat Instagram nog steeds de weg naar connectie is. Via Instagram kan je iedereen leren kennen en kan iedereen jou leren kennen. Zelfs mensen die je in real life niet kent, ken je toch een beetje omdat je weet wat ze doen en waar ze zich mee bezighouden. Best creepy eigenlijk. Ook kan Instagram helpen als motivator; als je ziet dat anderen het beter doen dan jij, triggert het toch om net een stapje harder te rennen. Ik ben inmiddels minder bezig met Instagram dan eerst. Wat mij tegenstaat, is dat Instagram echtheid mist. Nu ik elke dag op kantoor zit met een team en we fysiek dingen maken, heb ik eigenlijk pas door dat het daarom draait. Op kantoor hebben we écht leuke momenten, maar ook échte discussies. Op Instagram is iedereen blij, succesvol en bevriend met elkaar, maar achter de schermen gaat het er anders aan toe. Het is allemaal gemaakt. Ik haal veel meer voldoening uit wat ik in het echte leven meemaak met echte mensen.”

“Ik ben de eerste Nederlandse vrouw met een collaboration met Puma”

Waar haal je inspiratie voor je designs vandaan?
“De vrouwenlijn van Filling Pieces bestaat nog niet zolang, dus we zijn nog een beetje zoekende. Waar mannen altijd al veel op sneakers liepen, is dat bij vrouwen echt iets van de laatste jaren. Ik ben nu aan het onderzoeken wat wel en wat niet aanslaat. Ik werk heel graag met roze, dat is echt mijn kleur. Ik ben geneigd om gewoon te maken wat ik zelf mooi vind en er dan vanuit te gaan dat anderen het ook mooi vinden, maar zo werkt het helaas niet altijd. Ik kijk daarom: wat is er gaande in de mode- en de sneakerwereld? Wie zijn op dit moment de rolmodellen voor vrouwen? Wat doen de high end merken? Wat vinden vrouwen nu leuk en waarom? Daarnaast kijken we wat onze topsellers waren van vorig seizoen; die nemen we mee naar het nieuwe seizoen en daar maken we dan een variatie op. Of iets aan gaat slaan, weet je natuurlijk pas echt op het moment dat het in de verkoop gaat. Maar tot nu toe loopt onze vrouwenlijn heel goed!”

Hoe is het om vrouwen met jouw designs te zien lopen?
“Ik ben nog nooit iemand op straat tegengekomen die sneakers aanhad die ik heb ontworpen. Ik snap er helemaal niks van! Ik zie ze overal in de schappen liggen, ze zijn bij veel winkels uitverkocht, maar waar ze heen zijn? Ik heb geen idee. Ik heb wel veel vrouwen die op Instagram foto’s posten waarop ze mijn schoenen aanhebben, waar ze mij dan in taggen. Maar in real life heb ik ze alleen nog aan mijn eigen voeten gezien. Oh, en aan die van mijn moeder, maar dat telt niet, haha.”

Wat is je meest memorabele moment so far?
“Mijn samenwerking met Puma. Ik ben de eerste Nederlandse vrouw met een collaboration met Puma. Voor mij hebben ze met vrouwelijke artiesten zoals Solange Knowles en Sophia Chang gewerkt, dus dat ze nu met mij samenwerken, daar ben ik heel trots op. Ik was in Parijs voor Sneakerness (het grootste sneaker event van Europa, red.) waar ik werd aangesproken door het hoofd van de lifestyle afdeling van Puma. Wat ik ervan zou vinden om mijn eigen collectie te hebben? Op dat moment nam ik die vraag niet heel serieus, maar zes maanden later zat ik op hun hoofdkantoor in Duitsland aan mijn eigen collectie te werken. Ik was daar eigenlijk totaal niet op voorbereid, alles was zo nieuw voor me, ik had nog nooit echt een schoen gemaakt. Maar ik heb er altijd van gedroomd mijn eigen schoenen te maken, dus toen ik de kans kreeg ben ik er gewoon voor gegaan. Het ging vervolgens heel snel, binnen zes maanden kwamen de samples binnen en toen dacht ik: ‘dit is echt’. Inmiddels komen ook mijn tweede en mijn derde collectie eraan. Nog steeds vind ik het af en toe eng. Het is ook niet zo dat ik mijzelf nu als super succesvol zie. Ik heb dit gemaakt, maar ik ben er nog niet, dit is pas het begin.”

“Als je echt succes wilt hebben zul je, zeker in het begin, keihard moeten werken”

Wat heb je geleerd career wise?
“Zeg niet op alles meteen ‘ja’. Sommige klussen klinken superleuk of lijken niet veel tijd te gaan kosten, maar daar blijkt dan van alles achter te schuilen. Ik heb mijzelf meerdere keren in de vingers gesneden door een opdracht aan te nemen waar ik veel meer tijd aan kwijt bleek te zijn, dan ik van tevoren had gedacht. Dus check voordat je een klus aanneemt hoe het proces erachter eruitziet. Ook is het belangrijk je te laten adviseren omtrent zaken waar je zelf geen of minder verstand van hebt, zoals bijvoorbeeld contracten, zodat dat ook allemaal in orde is. Ik moet eerlijk gezeggen dat ik niet per se zakelijker ben geworden in de afgelopen jaren. Veel mensen in mijn omgeving adviseren mij dat wel te zijn. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ik meer geld kan krijgen voor klussen. Maar daar gaat het mij niet om; ik wil gewoon doen wat ik leuk vind. Daarnaast ben ik bang, dat mensen misschien niet meer met mij willen werken als ik over geld ga zeuren. Dat is misschien wel een van mijn zwakke punten: dat ik iedereen altijd graag te vriend wil houden. Ik wil nog steeds best illustreren voor een paar schoenen, haha.”

Wat is je goal voor de toekomst?
“Heel eerlijk? Mijn persoonlijke goal was gelukkig zijn; dat ben ik. En qua zakelijk goal zit ik ook precies op de plek waar ik wil zitten. Vanaf het moment dat ik van Filling Pieces hoorde, heb ik geroepen: ‘op een dag werk ik daar’. Ik doe iets dat ik echt heel leuk vind. Elke dag als ik wakker word, heb ik zin om naar mijn werk te gaan. Het lijkt me zo vreselijk als je dat niet hebt; je brengt toch het merendeel van je dag door op je werk. Ik ben dus heel blij dat ik een baan heb waar ik zoveel plezier uithaal. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik geen toekomstplannen heb. Het kan altijd beter. Ik wil mijzelf als merk ontwikkelen en wil nog veel meer memorabele momenten creëren. Maar ik wil vooral dat mensen de dingen die ik maak leuk vinden en dat ze het willen dragen.”

Heb je nog een note voor mede-goaldiggers?
“Werk op de momenten dat anderen mensen uitgaan. Wat ik daarmee bedoel, is dat het niet op vrijdag om 17.00u ophoudt. Als je echt succes wilt hebben zul je, zeker in het begin, keihard moeten werken. Ook ‘s avonds of in het weekend. Maak daarnaast veel connecties; praat met mensen, benader mensen. Maar het belangrijkste: niet iedereen gaat alles mooi of leuk vinden wat je doet. Laat je daar niet door uit het veld slaan, maar ga gewoon door. Als iemand jouw werk lelijk vindt, betekent dat niet dat het lelijk ís. Het betekent dat zij dat vinden en dat is alleen maar een mening, geen feit. Dus als mensen tegen je zijn, moet je niet stoppen. Juist dan moet je doorgaan.”

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marcellina Rietvelt

Marcellina Rietvelt

Na het behalen van een master Rechten en jarenlang werkzaam te zijn bij een advocatenkantoor, besloot Marcellina het roer volledig om te gooien en haar passies te volgen: mode en het empoweren van vrouwen! Het is nooit te laat om te gaan doen waar je echt gelukkig van wordt!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic