Word member Sluit je aan bij de club

Acht dingen die je moet weten als je een eigen business start

Oh, What a ride! Sinds de start van The Goaldiggers Club heb ik zoveel gedaan en meegemaakt, maar vooral geleerd. Vandaag deel ik vanuit mijn eigen learnings acht dingen die je moet weten als je een eigen business start.

Fotografie: Jeannette Huisman

Just do it
“Start. Zet de eerste stap. Het is nooit de juiste timing om een business te beginnen en er zijn honderden redenen waarom je het niet moet doen. Maar babe, you got this!”

Vertel niet iedereen al jouw ideeën
“Ik ben een flapuit en vertel iedereen het liefst wat er in mijn hoofd speelt. Ik heb altijd honderden ideeën en die deelde ik meteen met iedereen. Nu niet meer. Als je net een eigen business begint en het concept nog niet helemaal staat, lopen dingen altijd anders dan verwacht en kan het zijn dat sommige ideeën uiteindelijk niet worden uitgevoerd, terwijl je bij anderen al wel de verwachting hebt geschept dat het er komt door ideeën met hen te delen. Het is goed om anderen te vertellen waarmee je bezig bent en wat je wil bereiken, maar deel alleen de dingen waarvan je zeker weet dat je ze binnenkort waar gaat maken. Dat is voor jezelf uiteindelijk ook fijner. Bij mij heeft de fase van idee naar uitvoering even geduurd, omdat ik als freelancer werkte en de stap naar The Goaldiggers Club nog niet durfde te zetten. Door al wel met anderen te delen dat het er kwam, zonder dat ik precies wist wanneer, voelde elke dag dat ik er nog niet aan begonnen was als een failure en dat is geen fijn uitgangspunt om te beginnen.”

Verdeel je grote goals in kleine stappen
Vergeet de quote: ‘think big or go home’ maar als je net een business start. Daar heb ik mezelf minstens honderd keer aan moeten herinneren toen ik met The Goaldiggers Club begon. Voordat deze website online stond, zat ik in mijn gedachten al achter mijn Macbook op The Goaldiggers Club HQ met een bezoekersaantal van 100.000 vrouwen. Dat zorgde ervoor dat ik er niet aan durfde te beginnen, omdat ik niet wist hoe ik dat liever gisteren dan morgen voor elkaar ging krijgen en bang was om te falen. Daardoor kon ik helemaal niet genieten van de eerste dertig bezoekers en dat is jammer. Reminder: succes kost tijd. Het is goed om groots te denken, maar hang er ook een realistische tijdsplanning aan en bepaal welke kleine stappen je richting je grote goal moet zetten, zodat het allemaal overzichtelijk en haalbaar blijft en je -ook belangrijk- van het proces kan genieten.”

Soms moet je een stap terug doen
“Voordat ik met The Goaldiggers Club begon, was ik fulltime editor en typte ik mijn artikelen vanachter mijn bureau bij Hashtag Workmode. Toen The Goaldiggers Club er eenmaal was, merkte ik al snel dat het project twee á drie dagen van mijn tijd opslokte en dat mijn inkomen er daardoor op achteruit ging. Dat was het moment dat ik besefte dat je soms een stap terug moet doen, zonder dat je weet of het het uiteindelijk wel waard is. Het is risico’s nemen en keuzes maken. Ik heb de keus gemaakt om vanuit huis te gaan werken en daar nooit spijt van gehad, omdat ik die keuze bewust heb gemaakt.”

Je gaat niet meteen geld verdienen
“Een eigen business is investeren, investeren, investeren. Soms is het frustrerend dat The Goaldiggers Club nog niet winstgevend is, maar ik deal ermee en blijf niet in dat gevoel hangen. Kijk bijvoorbeeld naar inkomsten die je kunt genereren buiten je bedrijf om.  Ik verdien mijn geld nu met het schrijven van interviews en artikelen voor magazines, copywriting, het samenstellen van presskits voor ondernemende vrouwen en hosten van panneldiscussies. Samenwerken? Stuur me een e-mail: info@evetomaszewski.com. Bijna al het geld dat niet op gaat aan vaste lasten, investeer ik weer terug in mijn business. Toch vind ik het dat allemaal waard, omdat ik nu echt doe wat ik leuk vind, in The Goaldiggers Club geloof en omdat ik voel dat ik op het juiste pad zit. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik met The Goaldiggers Club moest stoppen.”

Laat je niet tegenhouden door de mening van anderen
“Als je voor jezelf werkt hebben anderen daar vaak een mening over. Mensen zullen niet begrijpen waarom je zo veel werkt voor iets waar je zo gepassioneerd over bent en ook niet waarom je dat doet als je er nog geen geld mee verdient. Comments als “ben je nu alweer aan het werk” en “je kunt er nu nog steeds niet van leven hé, moet je niet op zoek naar een fulltime baan?” zijn goed bedoeld, maar komen soms hard binnen als je net een eigen business bent gestart en niet weet of het uiteindelijk zal slagen. Laat jezelf er niet door uit het veld slaan en geloof in jezelf. Voor een eigen business dingen moet doen, die anderen er niet voor over hebben, roept reacties op. Zolang er ruimte, passie en geloof is ga je door.”

Neem een businesscoach
“Als je in je eentje een business start, is het fijn als je een situatie voor jezelf creëert waarin je anderen om feedback kunt vragen en voortgang kunt meten. Ik merkte dat ik vastliep, omdat ik het in mijn eentje lastig vond om een richting te bepalen en mijn businessgerelateerde vragen niet met anderen kon bespreken. Neem een businesscoach waarmee je kan sparren, je voortgang kan checken en nieuwe goals kan bepalen. Geen budget? Verzamel een groepje inspirerende vrouwen om je heen en plan een maandelijkse sessie in waarin iedereen één ding in de groep gooit waar diegene met haar business tegenaan loopt en laat anderen erover meedenken.”

Je kunt het niet alleen
“Je kunt het niet alleen en zult anderen nodig hebben die jou helpen groeien. Vraag hulp! Ik deed alles alleen, totdat ik besefte dat als ik door bleef gaan zoals ik dat deed, er niets zou veranderen. Een ‘nee’ kun je krijgen, maar je zult zien dat dat zelden voorkomt. Anderen zijn écht wel bereid om jou te helpen als je ernaar vraagt. Ik heb mijn werkproces efficiënter gemaakt en krijg veel meer gedaan door een team van gepassioneerde vrouwen die mij dagelijks supporten bij het groter maken van dit platform om me heen te verzamelen. Zonder hen zou The Goaldiggers Club niet The Goaldiggers Club zijn zoals deze nu is en zou er nu nog steeds maar één artikel per week op de website staan. Je hebt like-minded mensen om je heen nodig die je kunnen ondersteunen Mijn kernwaarden zijn: passievol, ondernemend, gedreven, out of the box, empowered. Sinds ik dat heb bepaald, is het makkelijker om mensen te verzamelen die bij mij en mijn business passen. Belangrijk: zorg ervoor dat iedereen in je netwerk andere kwaliteiten heeft, zodat je elkaar kunt aanvullen.”

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Eve Tomaszewski

Eve Tomaszewski

Eve is founder van The Goaldiggers Club en wil daarmee een plek creëren waar ondernemende vrouwen ervaringen, ideeën, tips & tricks, kennis en skills kunnen delen. Ze wil hen de mogelijkheid bieden om het gesprek met elkaar aan te gaan en inspireren om al hun carrière goals te behalen terwijl ze tegelijkertijd een gelukkig leven leiden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic