Word member Sluit je aan bij de club

Zo nail jij een sollicitatiegesprek

Er zijn weinig mensen die een sollicitatiegesprek leuk vinden. Toch hoort het erbij in het werkende leven. Binnenkort een sollicitatiegesprek? De volgende tips zorgen dat je goed voorbereid en zelfverzekerd het gesprek ingaat!

Doe research
Zowel naar het bedrijf waar je gaat solliciteren als naar de persoon waar je een gesprek mee hebt. Google dus even de website van het bedrijf, de social media accounts en iemand zijn of haar LinkedIn-pagina. Is het bedrijf recent nog in het nieuws geweest? Zorg dat je op de hoogte bent en nog beter, een mening hebt over wat je tegenkomt. Zo zorg je dat je voorbereid het gesprek in gaat en wie weet kom je nog wat feitjes tegen die het ijs kunnen breken.

Bereid je voor
Er zijn een aantal standaardvragen die bijna elk sollicitatiegesprek gesteld worden (voor voorbeelden klik hier of hier). Deze kun je makkelijk van tevoren voorbereiden. Je hoeft niet op het moment zelf een compleet ingestudeerd antwoord op te kunnen dreunen, maar zorg wel dat je voor jezelf over het antwoord hebt nagedacht en wat steekwoorden in gedachten hebt. Je kan eventueel van tevoren je antwoorden bij familie of vrienden pitchen om te oefenen.

Bedenk zelf vragen
Aan het eind van een sollicitatiegesprek komt bijna altijd de vraag: ‘Heb je zelf nog vragen?’. ‘Ja’ zeggen is hierbij altijd een plus. Zorg dus dat je van tevoren al een aantal vragen bedacht hebt. Vind je dit lastig? Op internet zijn genoeg vragenlijsten te vinden met suggesties.

Kom op tijd
Te laat komen voor een sollicitatiegesprek is echt een no go. Zorg dus dat je op tijd weggaat en calculeer onvoorziene omstandigheden zoals bijvoorbeeld een vertraagde trein in! Aan de andere kant is veel te vroeg komen ook een no go. Max. een kwartier van tevoren is acceptabel. Veel te vroeg? Loop buiten nog even een rondje of drink ergens een koffie. Heb je in een uitzonderlijk geval echt de reis richting sollicitatiegesprek from hell zoals vriendin M (‘m’n trein reed niet, de trein die ik in plaats daarvan pakte was vertraagd en liep onderweg nog meer vertraging op, en de taxi die ik vervolgens nam zette me na vijf keer de verkeerde route genomen te hebben af bij een verkeerd kantoor’)? Bel dan op tijd op om je te excuseren, geef een eerlijke indicatie hoe laat je verwacht aan te komen en vraag of het nog mogelijk is het gesprek te doen.

Geef een sterke handdruk
Dit is een punt dat veel vrouwen vergeten, maar wat wel vaak misgaat. Als je kennismaakt met degene met wie je het gesprek hebt, geef dan een sterke handdruk (geen slappe handjes, dat benadrukt Willa Stoutenbeek, Founder W.Agency ook in haar interview), kijk diegene recht aan (niet naar de grond of langs iemand) en zeg duidelijk je naam. Zo ga je goed van start!

Look the part
We schreven al eerder dat je zeven seconden hebt om een eerste indruk te maken. Een verzorgd uiterlijk is hierbij key. Dus zorg dat je haar gewassen, gekamd en eventueel geverfd is, je nagels en handen verzorgd zijn en je outfit passend is voor het bedrijf waar je solliciteert. Draag echter wel iets dat ook ‘jou’ is. Als je bijvoorbeeld twintig bent en solliciteert bij een bank hoef je echt geen mantelpak aan met degelijke hakken. Het mag dan jonger en frisser. En als je nooit op hakken loopt, doe dat dan nu ook niet. Er zijn genoeg nette, platte schoenen.

Heel veel succes bij het gesprek! You got this!

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram.

Beeld via Pinterest

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marcellina Rietvelt

Marcellina Rietvelt

Na het behalen van een master Rechten en jarenlang werkzaam te zijn bij een advocatenkantoor, besloot Marcellina het roer volledig om te gooien en haar passies te volgen: mode en het empoweren van vrouwen! Het is nooit te laat om te gaan doen waar je echt gelukkig van wordt!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic