Word member Sluit je aan bij de club

Tips om je financiën op orde te krijgen

Werken doe je niet alleen omdat je het leuk vindt en omdat het je voldoening geeft, maar ook, let’s be honest, om geld te verdienen. Als carrièrevrouw is het belangrijk om dat geld op een goede manier te beheren. Dit blijkt echter voor veel vrouwen een struggle. Herkenbaar? Dan wordt het hoog tijd dat je nu eindelijk je financiën op orde gaat krijgen. Ik help je op weg!

Een administratie bijhouden
Om je financiën op orde te krijgen, moet je eerst je administratie op orde krijgen. Heb jij overal rekeningen, loonstroken en brieven van de Belastingdienst slingeren? Pak dat nu aan. Een chaotische administratie leidt tot een chaotische financiële status. Mijn vader – destijds bankier – gaf mij op mijn veertiende een multomap met daarin tabbladen genummerd van A t/m Z. Elke zaterdag ging hij met mij zitten om mijn administratie – die toen natuurlijk nog heel weinig was – netjes te ordenen in die map. Tot op de dag van vandaag doe ik dat. Als het om geld gaat, is het belangrijk dat je dingen bij elkaar hebt en makkelijk terug kunt vinden. Niet in de laatste plaats omdat je wettelijk verplicht bent als bedrijf of zelfstandige om je administratie zeven jaar te bewaren voor de Belastingdienst (particulieren hebben deze wettelijke verplichting niet, maar de Belastingdienst kan wel tot vijf jaar belasting navorderen. Je administratie vijf jaar bewaren is dus raadzaam). Schaf dus vandaag nog een map aan met tabbladen en reserveer elk weekend even een kwartiertje om de post van die week uit te zoeken en in te ruimen. Als je dat elke week bijhoudt, ontstaat er ook geen berg papierwerk, waar je steeds meer tegenop gaat zien om het aan te pakken.

Maak de balans op…aan het begin van de maand
Als je pas aan het einde van de maand de balans op gaat maken, zodra je blut bent, ben je te laat. Om je financiën op orde te krijgen is het belangrijk om iets verder dan een dag of een week vooruit te denken. Doorloop de volgende stappen zodra je salaris binnenkomt:

  • Bereken je vaste lasten (huur, internet, sportschool, telefoon etc.). Betaal gelijk wat je kan betalen en zet opzij wat later in de maand wordt afgeschreven
  • Kijk of je nog openstaande rekeningen hebt en betaal die rekeningen
  • Zet geld opzij voor boodschappen en toiletartikelen
  • Kijk in je agenda wat je die maand op de planning heb staan qua etentjes, verjaardagen etc. en maak een schatting hoeveel je dat gaat kosten
  • Hierna nog geld over? Spend it on whatever you like.

Ga niet de rode cijfers in
Het is ontzettend verleidelijk om, als je een keer een maand krap zit, je rekening zo in te stellen dat je rood kan staan. Het probleem is alleen vaak dat bij veel banken de minimumoptie – €1.000, – is. Hoewel je dat hele bedrag natuurlijk niet hoeft op te nemen, leert de ervaring dat bij veel mensen – €1.000, – op een gegeven moment het nieuwe €0, – wordt en dan wordt het heel lastig om daaruit te komen. Maar wat nou als je nu al rood staat? Voor degenen die én rood staan én geld op een spaarrekening hebben: het wordt tijd die twee met elkaar te vereffenen. Ik snap dat dat misschien voelt alsof je het geld van je spaarrekening ‘weggooit’, maar het bedrag dat je rood staat is feitelijk niet jouw geld. Plus, je betaalt over rood staan altijd meer rente dan dat je op je spaarrekening ontvangt. Je maakt dus elke maand verlies. Los dus die schuld af, desnoods in fasen als je in één keer te pijnlijk vindt, maar zorg dat die spaarrekening dat gat dicht. Voor degenen die geen spaarrekening hebben, doe wat ik deed. Ik sprak met mijn vader (vul hier voor jezelf een willekeurig persoon in) af, dat ik elke maand een bedrag naar hem overmaakte dat hij voor mij vasthield, zodat ik er niet aan kon komen. Zodra ik €1.000,- had overgemaakt, stortte hij het terug, zodat ik in één keer uit het rood was. Het heeft me zeven maanden gekost, maar ik heb daarna nooit meer rood gestaan. Tip: wel meteen de bank bellen dat je roodstaan ‘uit wil zetten’.

Een creditcard is geen pinpas
Ik erken absoluut het belang van een creditcard. Er zijn situaties waarin een pinpas niet toereikend is en om een creditcard wordt gevraagd. Maar over het algemeen geldt de regel: een creditcard is voor noodgevallen; het is geen pinpas. En nee, ik ben niet Roomser dan de paus. Ik heb heus weleens een noodgeval in de Zara, maar dat moet niet elke maand gebeuren. Voor een creditcard geldt hetzelfde als voor roodstaan: het kost je geld. Kies dan ook voor een creditcard die elke maand automatisch het openstaande bedrag van je bankrekening afschrijft. Zo voorkom je dat je creditcardschuld te hoog oploopt.

Zorg voor een buffer
Het kan altijd voorkomen dat een maand wat duurder uitvalt dan gepland, je wasmachine stukgaat of je fiets voor de tiende keer wordt gejat. Voor dat soort momenten is het handig een buffer op een spaarrekening te hebben. Dat hoeft geen immens bedrag te zijn. Een paar honderd euro om dit soort onverwachte uitgaven op te vangen is genoeg. Geen spaarrekening? Begin daar dan mee. Maak gewoon elke maand een paar tientjes over, voel je niks van, en voor je het weet heb je een buffertje.

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram.

Marcellina Rietvelt

Marcellina Rietvelt

Na het behalen van een master Rechten en jarenlang werkzaam te zijn bij een advocatenkantoor, besloot Marcellina het roer volledig om te gooien en haar passies te volgen: mode en het empoweren van vrouwen! Het is nooit te laat om te gaan doen waar je echt gelukkig van wordt!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic