Word member Sluit je aan bij de club

Nee zeggen. Zo doe je dat!

Een collega heeft je hulp nodig bij het maken van een PowerPointpresentatie, maar je notitieboekje stroomt over van de to-do’s en je denkt ik heb hier helemaal geen tijd voor. Guess what? Toch zeg je: “ja”. Of een klant wil dat je binnen 10 minuten naar een e-mail kijkt, maar je hebt lunchpauze. In plaats van aan te geven dat je over een half uur pas kunt kijken, typ je: “Ja. Ik check het nu meteen.” Op het moment dat je op verzenden drukt, heb je al spijt. We feel you. Het is moeilijk om nee te zeggen, maar het is belangrijk om toch te doen als je productief en effectief wil werken. Je zult zien dat je je krachtiger en sterker voelt als je vaker nee zegt en je zult zien dat de mensen om je heen het uiteindelijk wel kunnen waarderen als je het op de juiste manier doet. Zo zeg je: “nee”.

Zeg niet meteen ja!
Klinkt logisch, maar dat is het dus niet. We weten allemaal dat het soms moeilijk is om nee te zeggen. Vaak worden we overrompeld door een verzoek, zijn we bang om niet aardig te worden gevonden of denken we dat het zonder ons niet goed komt. En daar ga je dan: je hebt “ja” gezegd voordat je er erg in hebt en kunt niet meer terug. Voorkom dit door te antwoorden dat je er op terug komt. Dit geeft jou de tijd om te evalueren hoe belangrijk iets is, of het door jou moet worden gedaan, of je er tijd voor hebt en of het bij je goals past.

Draai er niet omheen
Als je hebt besloten dat je “nee” gaat zeggen, dan is het ook “nee”. Wees duidelijk. Antwoord niet met misschien, ik laat het morgen weten of ik kijk wel even, omdat je bang bent om iemand teleur te stellen. De ander heeft recht op duidelijkheid en waardeert je veel meer als je eerlijk bent. Zo kan diegene ook weer verder en aan iemand anders hulp vragen.

Bied een alternatief aan
Als je iemand zelf niet kunt helpen, maar wel een alternatief aan kunt bieden, doe het dan. Stuur je collega die een PowerPoint moet maken een link van een artikel met tips. Of stel iemand anders voor die kan helpen. Goed voor je karmascore!

Verontschuldig jezelf niet
Als je nee zegt hoef je jezelf niet te verontschuldigen. Bedank de ander dat-ie aan jou dacht en leg uit waarom je op dit moment niet kan helpen om misverstanden te voorkomen. Een sorry is echt niet nodig.

Laat je niet overhalen
Heb je nee gezegd, maar blijft de ander toch pushen? Blijf jezelf eraan herinneren waarom je nee hebt gezegd en leg het nogmaals uit aan de ander.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Eve Tomaszewski

Eve Tomaszewski

Eve is founder van The Goaldiggers Club en wil daarmee een plek creëren waar ondernemende vrouwen ervaringen, ideeën, tips & tricks, kennis en skills kunnen delen. Ze wil hen de mogelijkheid bieden om het gesprek met elkaar aan te gaan en inspireren om al hun carrière goals te behalen terwijl ze tegelijkertijd een gelukkig leven leiden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic