Word member Sluit je aan bij de club

De businesslessen van Floor Mulder, co-owner Colorista De Pijp

Floor Mulder is één van die vrouwen waarvan je denkt: hoe doet ze het toch allemaal? Tien maanden geleden opende op de van Woustraat in Amsterdam het eerste filiaal van haarkleursalon Colorista waar ze co-owner van is.  Daarnaast stampte ze als co-owner Colorista College uit de grond waar Colorista’s in spé alles leren over de laatste kleurtechnieken. Je kon het al lezen in Goaldigger Talk met Willa Stoutenbeek en ook Floor benadrukt als ik haar spreek dat je niet succesvol kan worden zonder fouten te maken. Dit zijn de businesslessen die ze in de eerste maanden van Colorista heeft geleerd van haar fouten.

Tekst en interview: Eve Tomaszewski

Colorista Van Woustraat Floor Mulder Businesslessen van

Tijd maken voor ontspanning
“In het begin was ik in mijn hoofd alleen maar bezig met Colorista. Ook als ik niet aan het werk was. Hoe ik dat heb omgeturnd? I learned the hard way. Toen we vijf weken open waren, ben ik door een scooter van mijn fiets gereden en heb ik mijn kaak gebroken. Het eerste wat ik dacht was: daar heb ik helemaal geen tijd voorm in plaats van: wat erg voor mezelf. Erg eigenlijk. Het zit zo ingeprent dat je als ondernemer hard moet werken. Ik kon ineens helemaal niets meer. Daar heb ik niet meteen aan toegegeven. Ik e-mailde vanuit bed en stond na twee weken weer in de salon. Totdat mijn lichaam ging protesteren. Toen wist ik dat ik naar mezelf moest gaan luisteren. Ik heb mezelf uitgepland en gemerkt dat de klanten ook zonder mijn aanwezigheid gewoon bleven komen. Dat was een eyeopener. Je hoeft niet 24/7 te werken om een succesvolle ondernemer te zijn. Ik probeer niet meer dan vijf dagen in de week te werken. Tuurlijk, als ik ’s avonds thuis ben of als ik een dag vrij ben, denk ik soms wel: ik ga toch nog even iets doen. Maar dat probeer ik af te leren. Als ik twee weken achter elkaar zes á zeven dagen per week werk, kan ik niet meer slapen, ben ik veel te druk in mijn hoofd. Dan trek ik het allemaal niet meer. Daarom zorg ik ervoor dat ik sowieso twee dagen in de week vrij ben. Dan ga ik naar yoga, naar het museum met vrienden, plan ik een avondje Netflix in of ik ga een avondje clubben in De School. Als ik dat niet doe, kan ik niet focussen op de goals die ik wil behalen en ga ik er aan onderdoor. Dat is me al eens overkomen in mijn carrière, dus dat wil ik te allen tijde voorkomen. Je moet goed voor jezelf zorgen.”

Taken uit handen geven
“In het begin wilde ik alles zelf doen. Van koffie zetten tot schoonmaken. Alles! Als je dat doet, denken mensen op de vloer: ik doe het niet, Floor doet het toch wel. En dan doen ze vervolgens helemaal niets. Snap ik wel. Sommige dingen kun en wil je niet uit handen geven, maar een groot deel van je taken kan je makkelijk aan anderen over laten. Ik heb een takenlijst gemaakt voor iedereen die hier werkt. Als ik zie dat iemand in de salon niets te doen heeft, stel ik voor wat ze kunnen doen en geef ik een taak van mezelf aan iemand anders. Bijkomend voordeel: als ik minder druk ben, ben ik veel creatiever en ik kan me richten op het grotere geheel.”

Baas zijn
“Ik voel me steeds meer een baas binnen het bedrijf. In het begin vond ik het lastig om die rol op te nemen, maar werknemers begeleiden is part of the job. Hen coachen en motiveren is noodzakelijk. Toen ik net open was en druk was om alles op de rails te krijgen, schoot dat er soms bij in. Nu zie ik in dat het erbij hoort. Door veel te mediteren en aan yoga te doen kan ik beter leiding geven en ben ik een betere baas. Ik word rustig van yoga en meditatie. Die rust wil ik naar mijn personeel uitstralen. Ik zou nooit een baas willen zijn die haar personeel opjaagt en bossy is. Als ik sacherijnig ben op de werkvloer, is de hele salon sacherijnig. Dat moeten we niet hebben.”

To-do’s inplannen
“Eerst maakte ik een to-do lijst in een schriftje en keek er nooit meer naar, om vervolgens in een ander notitieboekje weer een nieuwe to-do list te zetten waar ik ook nooit meer naar keek. Als ik er wel naar keek, dan deed ik alleen de taken die ik leuk vond. Nadeel, die zijn meestal het minst belangrijk. De belangrijkste taken deed ik niet. Waarom? Omdat ik het niet leuk vond om te doen. Als je ondernemer bent, horen die dingen er ook bij. Dat kun je maar beter zo snel mogelijk accepteren. Als ik ze niet doe, loop ik weg van mijn eigen succes. Nu heb ik één keer in de week, midden op de dag van 14.00 tot 15.30u geblokt voor to-do’s. Je moet taken inplannen op tijden waarop je zeker weet dat je ze gaat doen. Ik stelde mij eerst de vraag: ga ik het ‘s ochtends doen? Nee, dan ga ik sporten of uitslapen. Ga ik het ’s avonds doen? Nee, dan ga ik liever uit eten of bankhangen. Daarom staat het nu voor in de middag. Plan precies in wat je gaat doen, anders komt het er alsnog niet van. Ik heb mijn to-do lijstjes nu ingericht van meest belangrijk naar minst belangrijk. Dingen die boven aan mijn lijst staan moet ik eerst doen, dan het tweede, dan het derde en zo werk ik mijn hele to-do-lijst af.”

Inzicht in de administratie
“Ik ben de messiest person alive. Ik ben super chaotisch en totaal niet gestructureerd. Daarin ben ik mezelf wel tegen gekomen. In het begin lag er overal post en enveloppen stopte ik weg in laatjes. Ik dacht: die open ik morgen wel. Pas sinds drie weken staan er mappen waarin ik de administratie van Colorista bijhou. Je moet weten wat er in je bedrijf gebeurt en daar niet voor weglopen. Het is heel belangrijk om inzicht te hebben. Hoe zijn de cijfers, hoe doet het personeel het? Ik betrapte mezelf er op dat ik vaak dacht: ach, het gaat toch goed, we zitten vol, dat is het allerbelangrijkste. Desondanks kan het alsnog zo zijn dat er door andere kostenposten minder binnenkomt dan dat er uitgaat. Je moet inzicht hebben in de administratie en weten wat er in je bedrijf gebeurt, anders kun je niet groeien en blijf je stil staan.”

The Goaldiggers Club Colorista Floor Mulder

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Floor Mulder. Floor is founder van Colorista van Woustraat en co-owner van Colorista College.

 

 

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Eve Tomaszewski

Eve Tomaszewski

Eve is founder van The Goaldiggers Club en wil daarmee een plek creëren waar ondernemende vrouwen ervaringen, ideeën, tips & tricks, kennis en skills kunnen delen. Ze wil hen de mogelijkheid bieden om het gesprek met elkaar aan te gaan en inspireren om al hun carrière goals te behalen terwijl ze tegelijkertijd een gelukkig leven leiden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic