Word member Sluit je aan bij de club

Always working? Zo hou je je vrienden tevreden

Je goals bereiken gaat niet vanzelf, daar gaat veel tijd, energie en hard werken aan vooraf. Goaldiggers zijn dan ook vaak niet bekend met een veertigurige werkweek of een negen-tot-vijf mentaliteit. Wij maken lange dagen en ’s avonds of in het weekend werken is ons niet vreemd. Dit kan echter leiden tot ergernissen bij je vrienden (‘Ben je nou weer aan het werk??’). Hoe zorg je er nu voor dat je én je goals behaalt én aan het einde van de rit nog vrienden over hebt?

Kijk kritisch
First things first: niemand heeft ‘dertig beste vrienden’. In een tijd waarin je met minder dan duizend Facebook-vrienden raar wordt aangekeken, wordt de definitie van ‘vrienden’ nog wel eens uit het oog verloren. Je echte vrienden kan je op één, vooruit twee handen tellen. De rest zijn kennissen, collega’s, vrienden van vrienden en bekenden. Die mensen in je kring houden is prima, maar ze hebben geen prio. Ga bij jezelf na welke vrienden wel prioriteit hebben. Wie zijn diegenen die je mist als je ze een tijd niet gezien hebt? Van wie krijg je energie? Wie staan er altijd voor je klaar? Dat zijn de mensen waar je in wil investeren. De rest kan mee ge-highfived worden op borrels en partijen, maar die hoef je niet in te plannen. Ik hoor vriendinnen regelmatig zeggen: “ik heb dit weekend een afspraak met een vriendin, maar heb daar eigenlijk totaal geen zin in. We hebben niet meer zoveel gemeen als vroeger.” Ga dan niet! Af en toe groeien vriendinnen uit elkaar, dat hoort bij het leven en dat is ook niet erg. Als je geen zeeën van vrije tijd hebt, breng dan geen tijd door met mensen waar je geen energie van krijgt. Door kritisch te kijken naar je vriendenkring houdt je meer tijd over voor de mensen die echt belangrijk voor je zijn.

Maak keuzes
Net zoals dat je op een werkdag geen honderd klussen of afspraken kan hebben, kan je in het weekend ook geen honderd sociale events aflopen. Ben jij iemand die je hele weekend volplant met sporten met die, een lunch met die, borrel met die, etentje met die en daarna nog even naar de club met die? Stop daarmee! Je bedoelt het ongetwijfeld goed: je wil iedereen je aandacht geven en niemand het idee geven dat ze niet belangrijk genoeg is, maar niemand zit te wachten op een vriendin die gehaast binnen komt rennen van een eerdere afspraak en vervolgens gestrest naar de klok blijft kijken wanneer ze weer weg moet voor de volgende afspraak. Zoals Blair Waldorf treffend zei: “I’m not a stop along the way, I’m a destination”. Kies wie je in je vrije tijd wil zien en geef die persoon je volledige aandacht. Krijg je vervolgens een uitnodiging voor dezelfde dag of tijdstip? Zeg dan: “ik wil graag afspreken, maar heb dan al een afspraak staan. Zullen we meteen een nieuwe datum plannen?” Zo zijn je vrienden een stuk blijer en het is voor jezelf veel relaxter.

Wees attent
Als mijn vrienden mij zouden moeten omschrijven, zou ‘attent’ zeker één van de woorden zijn die ze gebruiken. Als jij mij nu vertelt dat je over zes maanden een belangrijke meeting/rijexamen/ziekenhuisafspraak of whatever om 09.00u hebt, kan je er de klok op gelijk zetten dat je van mij op die dag om 08.50u een appje krijgt om je succes te wensen. Iedereen staat altijd versteld van het feit dat ik alles onthoud. Maar de truth is, ik onthoud niet alles. Aan jullie als mede-goaldiggers zal ik mijn geheim verklappen: ik noteer alles in mijn agenda. Zo simpel is het. Dan krijg ik op de desbetreffende dag een melding: vriendin A, meeting, appen. Aanvullende tips, app meteen zodra je de melding krijgt, anders vergeet je het misschien alsnog en informeer later op de dag even hoe het is gegaan.

Klein gebaar, groots effect
In een tijd waarin social media de boventoon voert, vergeten wij soms dat wij ook op andere manieren onze waardering aan onze vrienden kunnen laten blijken. Stuur bijvoorbeeld zo nu en dan een kaartje via de post. Kleine moeite, kan zelfs via internet, maar succes gegarandeerd. Eindelijk een dinner date weten te plannen met een vriendin? Maak haar favoriete gerecht. Verjaardag? Geef een persoonlijk cadeau in plaats van iets standaards (tip: cadeaus met foto’s of customized sieraden doen het altijd goed). Ben je aan het winkelen en zie je een kleinigheidje waarbij je meteen aan een vriend(in) moet denken? Neem het mee! Er hoeft niet altijd een specifieke reden te zijn om een cadeautje te geven. Het feit dat je iemand waardeert als vriend(in) is reden genoeg.

Geef je volle aandacht
Als je dan tijd hebt vrijgemaakt in je schema om af te spreken met vrienden, geef ze dan ook je volledige aandacht. Klap je laptop dicht, laat je telefoon in je tas zitten en ga echt met elkaar in gesprek. Op die manier haal je ook het meeste uit de tijd die je met vrienden doorbrengt. Je zal zien dat je hierna weer helemaal opgeladen bent en genoeg energie hebt om je goals weer na te jagen!

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram.

Afbeelding via Pinterest.

Bewaren

Marcellina Rietvelt

Marcellina Rietvelt

Na het behalen van een master Rechten en jarenlang werkzaam te zijn bij een advocatenkantoor, besloot Marcellina het roer volledig om te gooien en haar passies te volgen: mode en het empoweren van vrouwen! Het is nooit te laat om te gaan doen waar je echt gelukkig van wordt!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic