Word member Sluit je aan bij de club

Goaldigger Talk met Willa Stoutenbeek, founder W.Green

Een carrière in de modewereld waarbij het enkel en alleen om de fashion draait gaf haar niet de voldoening die ze zocht. Daarom startte Willa Stoutenbeek in 2013 W.Green, een Branded Communication Agency gespecialiseerd op het gebied van duurzame mode en lifestyle. In december 2014 won Willa een Generation Glamour Award in de categorie ‘Better World’ en she’s up for a lot more. Wij vroegen haar naar haar goals en wat daar allemaal bij komt kijken.

Interview: Evelien Tomaszewski
Fotografie: Wayta Patmo

Willa Stoutenbeek W.Green The Goaldiggers Club Goaldigger Talk

Wat is je goal en waarom?
“Mijn zakelijke goal dat ik mijzelf voor 2025 heb gesteld is om wereldwijd de grootste duurzame influencer in de mode-industrie te zijn. Ik wilde als kind al heel graag de mode in -mijn ouders werkten allebei in de mode- en ben op mijn zeventiende in de fashion industrie aan de gang gegaan. Ik kwam na een paar jaar tot de realisatie, dat puur alleen mode en dan met name het stuk waar ik in werkte (communicatie) voor mij te oppervlakkig voelde. Mijn interesses in de modewereld zijn altijd breder geweest en daarnaast ben ik erg sociaal en maatschappelijk betrokken. Ik stem links, ik ben vegetariër, op mijn eenentwintigste ben ik naar Brazilië gegaan om daar met kinderen in sloppenwijken te werken. Ik word ook blij van een bijzondere designer bag – ik denk dat je deze twee werelden namelijk prima kan combineren – maar dat álleen, geeft me geen voldoening. Een product moet niet alleen mooi zijn, het moet ook op een mooie manier geproduceerd zijn. Dat is ook het motto van W.Green: Ethics + Aesthetics.  Ik ben W.Green begonnen vanuit het idee dat ik duurzame merken een stem en een platform wil geven; laten zien dat duurzaam ook heel tof kan zijn. Met de kennis die ik daarmee heb opgedaan en nog steeds opdoe, wil ik heel graag weer terug de mode-industrie in om degenen die wel willen verduurzamen maar niet weten hoe, te helpen. Mijn persoonlijke goal is gelukkig zijn. Al is het met een eigen bedrijf lastig om een goede balans tussen werk en ontspanning te bewaren.”

Welke acties onderneem je om dat goal te bereiken?
“Voor het zakelijke gedeelte heb ik een business coach. Duur? Het is natuurlijk een investering, maar dat is het dubbel en dwars waard. Dat is met veel dingen zo. Ik had in het begin ook geen website omdat wat ik wilde te kostbaar was. Maar toen ik uiteindelijk toch overstag ging met een in mijn ogen minder goede website en deze de lucht in ging, kwamen er zoveel meer dingen op ons af. Mijn coach helpt mij om mijn goals vorm te geven en ervoor te zorgen dat ik de juiste stappen zet richting het realiseren van die goals. Ik ben momenteel bezig om mijzelf minder noodzakelijk te maken op de vloer en binnen de organisatie van W.Green. Mijn team moet ook los van mij zo efficiënt mogelijk functioneren, zodat W.Green gewoon doordraait zonder dat ik mij overal mee bemoei. Ik houd dan meer tijd over om mij te focussen op de grotere goals. Dat is lastig, maar het gaat steeds beter.

“In mijn rapporten van de lagere school stond altijd: ‘Alle kinderen lopen in een rijtje en Willaatje loopt ernaast”

Voor het realiseren van mijn persoonlijke goal probeer ik regelmatig naar yoga te gaan en te mediteren, maar ik merk dat op de momenten dat ik die rustmomenten eigenlijk het hardst nodig heb, ik er geen tijd voor vrij maak. Stom is dat. Ik heb de afgelopen paar weken keihard gewerkt – werkdagen van minstens twaalf uur zijn geen uitzondering – en dan schieten dat soort dingen er bij in. Ik probeer daar niet boos om te worden op mijzelf, maar heb wel zoiets van: ‘maak nu gewoon even die tien minuten vrij!’ Dus dan probeer ik het weer op te pakken. Yoga, meditatie en overall goed voor jezelf zorgen vind ik belangrijk. Elke donderdag heb ik een date night met mijn man. Het is niet heilig, maar drie van de vier keer gaat het door. Ik drink veel minder dan ik vroeger deed. Ik ben dol op een wijntje, maar ik merk het gewoon aan mijzelf als ik de avond ervoor gedronken heb, dan ben ik veel minder helder.”

Wat zie jij als jouw grootste uitdaging bij het bereiken van je doelen?
“Blijven focussen en mij niet laten afleiden. Bij mij is al heel jong ADD vastgesteld. Dat heeft voor veel problemen gezorgd in mijn schooltijd – ik heb op zeven middelbare scholen gezeten. In mijn rapporten van de lagere school stond altijd: alle kinderen lopen in een rijtje en Willaatje loopt ernaast. Als kind is dat nog schattig, maar als je ouder wordt, vinden mensen dat gewoon irritant. Ik ben daardoor veel boos geweest op mijzelf en heb mezelf vaak afgevraagd: waarom kan ik nu niet gewoon in de rij lopen? Inmiddels heb ik geaccepteerd dat sommige dingen mij niet lukken. Ik kan bijvoorbeeld geen agenda bijhouden, ik vergeet afspraken op te schrijven of plan dubbele afspraken, dus ik heb iemand die mijn agenda voor mij bijhoudt. Het helpt ook dat ik inmiddels bepaalde successen heb geboekt en zie dat ik dingen wél kan. Doordat het op school vaak niet zo soepel ging, heeft mijn zelfvertrouwen een behoorlijke deuk opgelopen. Dat zelfvertrouwen begint inmiddels weer te groeien. Ik zet nu gewoon een knop bij mijzelf om als ik moet focussen en probeer mijzelf dan door middel van het maken van to-do lists bij de les te houden. Vermoeiend, maar het werkt. Zo ging het ook toen ik mijn business-plan van W.Green moest schrijven. Ik maak mij kwaad en stel het uit, maar uiteindelijk zet ik mijn tanden erin en ram ik het eruit. Volgens het UWV, waar ik toen zat omdat het bedrijf waarvoor ik werkte failliet ging, het beste businessplan dat ze in tijden hadden gezien.”

_mg_1340

Op welke prestatie tot nu toe ben je het meest trots op?
“Als ik ‘s ochtends binnenkom op kantoor en er nog niemand is, of als ik er ‘s avonds nog ben als iedereen al naar huis is, knijp ik mezelf en realiseer ik hoe tof het is waar we hier mee bezig zijn. Ik werk met een supermooi team met enthousiaste mensen, die allemaal bereid zijn om dat beetje extra te geven. Ik ben daar heel dankbaar voor. Als ik een specifieke prestatie moet noemen, dan noem ik het feit dat ik gevraagd werd om bij Pauw & Witteman aan tafel te zitten om na het ongeluk met de kledingfabriek in Bangladesh erover te komen praten. Dat was ontzettend spannend. Enerzijds omdat je weinig voorbereidingstijd hebt; je wordt ‘s middags gebeld en moet dezelfde avond aan tafel zitten. Maar anderzijds omdat het zo’n heftig onderwerp was. Hoe kan je daar zitten en er op een goede manier over vertellen? Toen ze mij vroegen dacht ik: er is iemand die dat verhaal moet vertellen, dus ik ga dat doen en ik ga daar gewoon ontzettend mijn best voor doen. Ik vond het heel bijzonder dat ik daarvoor werd gevraagd, niet vanwege mijn ego, maar vanwege de verantwoordelijkheid die het met zich meebracht en ik geloofde dat ik wellicht de brug kon slaan om wat er daar was gebeurd voor een groot publiek inzichtelijk te maken.”

Kan je een iets noemen waar je veel van geleerd hebt?
“Ik ben iemand die niet zo veel leert van theorie, meer van de praktijk. Ik denk dat je het meest leert van je fouten. Op het moment dat je fouten durft te maken, ontwikkel je het snelst. Dus doe dingen en probeer dingen. Soms ga je ontzettend de mist in, maar dan weet je daarna dat je het nooit meer zo moet doen. Ik had dat bijvoorbeeld bij mijn TED talk. Ik werd gevraagd toen ik redelijk aan het begin van mijn carrière stond. Ik heb toen dingen gedaan die ik nu niet meer zo zou doen. Ze willen dat alles heel goed voorbereid is voor zo’n TED talk; je krijgt ook een coach om je daarmee te helpen. Maar ik ben iemand die veel beter ad rem presteert. Als ik iets uit mijn hoofd moet leren, ga ik op slot. Ik had het achteraf gezien beter op mijn eigen manier kunnen doen. Dan had ik daar veel relaxter en overtuigender gestaan. Dat wil niet zeggen dat ik structuur niet belangrijk vind, een beetje houvast is altijd prettig. Maar teveel werkt bij mij averechts. Dat kost me veel energie en daar word ik geen leuker of creatiever persoon van.”

“Ik denk dat jet het meest leert van je fouten”

Wat had je achteraf gezien graag willen weten over het bereiken van je goal toen je daarmee begon?
“Dat je intuïtie altijd gelijk heeft. Ik had bij mijn TED talk moeten luisteren naar mijn intuïtie en het op mijn manier moeten doen. Maar ik heb het ook meegemaakt met mannen, vriendschappen en zakelijke relaties. Dat je in het begin al het gevoel hebt: ‘hier klopt iets niet’. Maar dan kijk je vervolgens naar de feiten en als die feiten dan kloppen, dan ga je daar op af. Achteraf blijkt dan dat de feiten op papier wel klopten, maar bijvoorbeeld iemand zijn intentie niet zuiver was en dat mijn gevoel toch bleek te kloppen. We krijgen in de westerse maatschappij aangeleerd dat je niet op je gevoel moet vertrouwen, maar juist alles wetenschappelijk moet kunnen verklaren. Ik denk dat je daardoor steeds verder van jezelf af komt te staan en over dingen gaat twijfelen, die je eigenlijk van tevoren al wist. Ik probeer daarom dicht bij mijzelf te blijven en goed te luisteren naar mijn inner voice zonder de realiteit uit het oog te verliezen.”

Welke tip zou je jezelf achteraf geven omtrent het bereiken van je doel?
“Heb vertrouwen. Ik had door mijn schoolperiode een laag zelfbeeld gekregen. Uit mijn Citotoets bleek dat ik naar het gymnasium kon. Dat deed ik dan ook, maar dat mislukte compleet en ik ging het eerste jaar niet over. Ik deed toen een psychologische test waaruit bleek dat ik hoogbegaafd was en het qua intelligentie niveau dus gemakkelijk aankon, maar door mijn ADD lukte het niet. Dat had een negatieve invloed op mijn zelfbeeld. Als je je niet weet te conformeren aan de standaarden, ben je voor je gevoel niet goed genoeg. Op een gegeven moment durf je niet meer op jezelf te vertrouwen. Dat ben ik nu weer aan het leren. Dat vertrouwen is er nog niet honderd procent, maar wel weer grotendeels. Ik heb altijd mijn eigen creatieve manieren moeten ontwikkelen om toch ergens te komen en ik denk dat juist dat me nu heel erg helpt bij het ondernemen.”

Willa Stoutenbeek W.Green The Goaldiggers Club Goaldigger Talk

In welke (werk)outfit voel jij je ‘on top of the world’?
“Ik was vroeger heel erg over de top met kleuren en vond mensen die alleen maar zwart droegen saai. Inmiddels is mijn stijl meer ingetogen. Ik heb tegenwoordig een soort uniform. Dat bestaat momenteel uit een culotte met een top. Vaak donkerblauw of zwart, maar wel altijd met een pop. Dus een gekleurde ketting, rode lippenstift, gelakte nagels of opvallende schoenen. Als ik een meeting of presentatie heb waarbij ik iets vertel over duurzaamheid, denk ik er goed over na wat ik aandoe. Ik vertel natuurlijk dat duurzaamheid cool is, dus moet ik er ook voor zorgen dat ik er fashionable uit zie. Dan draag ik bijvoorbeeld een tof jurkje met een paar waanzinnige hakken. Er bestaan veel vooroordelen over duurzame merken en die probeer ik weg te nemen. Niet alle duurzame merken zijn van het type geitenwollensok. Natuurlijk zijn de vooroordelen gedeeltelijk waar. Duurzame producten zijn duurder, moeilijker verkrijgbaar en de lijst met fashionable duurzame merken is niet endless. Maar hoe meer mensen erom vragen, hoe meer aanbod er komt. Dus ik hoop dat als ik kan laten zien dat er hele vette duurzame merken zijn, er meer vraag naar komt.”

Wie zie jij als goaldiggers en waarom?
“Het is grappig, vroeger werkte ik altijd liever met mannen dan met vrouwen. Ik vond mannen makkelijker en vrouwen maar gedoe. Ik had ook meer mannelijke dan vrouwelijke vrienden. Maar ik heb het idee dat er nu een tijd aangebroken is waarin female leadership heel erg belangrijk gaat zijn. Veel landen, bedrijven en andere instanties worden nu geleid door mannen en best een groot aantal maken er een zooitje van. Mannen denken vaak zwart-wit, dat kan goed zijn, soms moeten dingen rigoureus aangepakt worden.

“Succes is blij zijn met wie je bent en wat je doet en daar ook nog een inkomen mee kunnen verdienen”

Maar ik denk dat we nu in een tijd zitten waarin de nuances heel belangrijk zijn en daar zijn vrouwen beter in. Wij kunnen verandering brengen op een subtiele, duurzame, lange termijn manier. Stella McCartney is een goaldigger. Zij is de één van de weinigen in de modewereld die een ander geluid durft te laten horen. Zij heeft heel veel invloed en wendt dat ten goede aan. Veel merken zijn bang dat als zij laten merken dat ze duurzaamheid belangrijk vinden, ze dan niet meer cool gevonden worden. Stella heeft daar maling aan. Dat vind ik tof!”

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt?
“Dat zijn er twee. De eerste was van een meisje (Joosje) uit de bovenbouw op de middelbare school, ik geloof dat ik een jaar of 14 was. Ik gaf haar een slap handje en toen zei ze tegen mij: ‘Zoals jij net die hand gaf, doe dat nooit meer. Dat is echt the worst introduction ever. We doen het opnieuw en nu geef je een normale hand’. Ze heeft mij toen net zo vaak opnieuw de hand geschud, totdat ik een stevige hand gaf. Die stevige handdruk ben ik nooit meer kwijtgeraakt en is nu zelfs een soort van trademark geworden. Het tweede advies is van mijn moeder. Zij zegt altijd: ‘Geef nooit op, sta altijd weer op en morgen is weer een nieuwe dag’. Ik heb dagen gehad dat ik mijn bed niet meer uit wilde van ellende. Dan zei ze: ‘Oké, vandaag lukt het niet. We gaan naar het strand, uitwaaien, lekker op tijd naar bed en morgen probeer je het gewoon opnieuw’. Ik denk dat dat mij heel weerbaar heeft gemaakt:  de wetenschap dat er altijd een nieuwe dag is, een nieuwe kans.”

Willa Stoutenbeek W.Green The Goaldiggers Club Goaldigger Talk

Hoe zorg jij voor peace of mind terwijl je een druk leven leidt?
“Door dingen te doen waar ik achter sta en samen te werken met merken waar ik achter sta. Ik heb vroeger wel merken en producten gepromoot waar ik niet achter stond. Dat kan ik niet meer aan mijzelf verkopen, laat staan aan anderen. Dat doe ik dus niet meer. Letterlijke peace of mind krijg ik door af en toe even afstand te nemen van alle drukte, diep adem te halen en te denken: we’re not saving lives here.”

Hoe belangrijk is jouw inner circle bij het bereiken van je goal?
“Superbelangrijk. Ik geloof dat je niet zonder kan. Maar niet alleen je inner circle, ook je outer circle is belangrijk. Ik denk dat we aangeleerd krijgen dat we heel individualistisch moeten zijn. Maar mensen zijn helemaal niet gemaakt om individualistisch te zijn. Ik denk dat er daarom veel eenzaamheid is, veel depressies en dat veel mensen stress hebben omdat ze denken dat ze alles in hun eentje moeten doen en oplossen. Maar ik geloof niet dat ik het in mijn eentje kan en ik wil ook helemaal niet alles alleen doen. Ik heb twee goede vrienden die ik bel als ik zakelijke struggles heb, zij geven altijd goede tips. Mijn coach (Kathleen Oerlemans) helpt mij daar natuurlijk ook bij. Ook heb ik een hoop andere ondernemers om mij heen waar ik mee brainstorm en mee kan sparren. Qua familie staat mijn moeder altijd voor mij klaar en mijn man. Hij is het tegenovergestelde van mij. Ik zie hem als een soort rustpunt in de storm. Soms tot het irritante aan toe, haha.”

“Ik geloof niet dat ik het in mijn eentje kan en ik wil ook helemaal niet alles alleen doen”

Wat is jouw definitie van succes?
“Blij zijn met wie je bent en wat je doet en daar ook nog een inkomen mee kunnen verdienen. Ik vind de definitie van succes niet iemand met een ontzettend commercieel succesvol bedrijf of een hoge functie, die bakken met geld binnenhaalt. Tuurlijk is dat ook succes, maar ik heb net zoveel respect voor iemand bij de plantsoendienst die daar heel veel plezier uithaalt en daar goed in is. Ik vind het jammer dat we in een maatschappij leven waarin dat soort dingen niet gezien worden als succes. Ik denk dat we ons af en toe te weinig realiseren hoe belangrijk dat soort mensen zijn voor de maatschappij. Zie je het voor je dat morgen bijvoorbeeld alle vuilnismannen in staking gaan? Dan hebben we echt een groot probleem. We lopen constant maar druk en interessant te doen met zijn allen, maar uiteindelijk gaat het erom dat iemand gelukkig is met wie hij is en wat hij doet. Dát is voor mij succes.”

In het kader van sharing is caring, heb je nog tips voor onze lezers die zelf een goal nastreven?
“Schrijf je goals duidelijk op en bedenk vanaf daar welke stappen je moet zetten om je goals te realiseren. Zorg ook dat die stappen niet te groot zijn; kleine stappen zijn prima. Ik denk dat veel mensen zichzelf een goal stellen, maar het vervolgens voor zich uitschuiven omdat ze het als een enorm iets zien. Als je een groot doel opsplitst in kleine doelen wordt het behapbaar. Dan is het ook afgelopen met excuses naar jezelf maken waarom je er steeds niet aan begint. Probeer goed naar je eigen gevoel te luisteren. Wat wil jij en waarom wil je het? Omdat je ouders, je vrienden of de maatschappij het van je verwachten, of omdat je het zelf echt wilt? Probeer erachter te komen wat jij wilt en schrijf dat helder op. Maak het zo tastbaar mogelijk door niet alleen goals te stellen, maar daar ook hoeveelheden en tijdstippen aan te verbinden. Schrijf vervolgens op wat je nodig hebt om je goals te faciliteren en stel deadlines. En onthou als er een keer iets misgaat, je een fout maakt of een deadline mist: het is niet erg. Ga door, sta op en probeer het opnieuw.”

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Eve Tomaszewski

Eve Tomaszewski

Eve is founder van The Goaldiggers Club en wil daarmee een plek creëren waar ondernemende vrouwen ervaringen, ideeën, tips & tricks, kennis en skills kunnen delen. Ze wil hen de mogelijkheid bieden om het gesprek met elkaar aan te gaan en inspireren om al hun carrière goals te behalen terwijl ze tegelijkertijd een gelukkig leven leiden.

No Comments Yet

Comments are closed

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic