Word member Sluit je aan bij de club

In de Spotlight: Melody Lieftink, fotograaf

Hier zetten we talentvolle en inspirerende vrouwen in de spotlight. Deze maand Melody Lieftink, fotograaf. Komt die naam je bekend voor? Dat kan kloppen, want naast klussen voor merken als Supertrash en Claes Iversen heeft ze ook geschoten voor The Goaldiggers Club. Tijd om Melody achter de camera vandaan te halen en de spotlight eens op haar te richten!

Interview en tekst: Marcellina Rietvelt

The Goaldiggers Club Melody Lieftink In de Spotlight

Wat houdt je op dit moment allemaal bezig?
“Ik heb sinds juni een nieuwe fotostudio, waar ik de hele zomer bezig ben geweest met verbouwen. Ik heb altijd veel evenementen gefotografeerd, maar wil mij nu meer gaan richten op het schieten van lookbooks en campagnes. Ik vind evenementen nog steeds leuk om te doen, maar wil graag meer modefotografie doen. Ik ben aan het shooten voor kledingmerken: McGregor Kids, Gaastra Kids, Aaiko, Reece Australie en Reece Individual. Binnenkort ga ik een project doen met Senz, een paraplumerk. We willen de paraplu wat meer fashionable neerzetten. Ook heb ik mijn eerste stagiaire aangenomen! Ik ben nu druk bezig haar op te leiden en de fijne kneepjes van het vak te leren.”

Hoe ben je gekomen waar je nu bent?
“Ik zat op de havo, maar vanwege mijn dyslexie had ik moeite om die af te maken. Daarom ben ik overgestapt naar Nimeto, een creatieve opleiding in Utrecht, omdat ik graag stylist wilde worden. Tijdens mijn laatste schooljaar liep ik stage bij een stylist in Amsterdam, via haar kwam ik in aanraking met fotografen. Een van hen, Jacob van Rozelaar, vond dat ik inzicht had in fotograferen en vroeg mij of ik er ooit over had gedacht om daar iets mee te gaan doen. Ik was wel altijd bezig met beeld, maar het was nooit bij mij opgekomen om fotograaf te worden. Ik ben een aantal keer met hem meegelopen en vond dat eigenlijk heel tof! Ik besloot naar de Akademie Vogue in Amsterdam te gaan om mij volledig op fotografie te kunnen richten. Ik ben vervolgens gratis gaan fotograferen voor evenementen en zo is het balletje gaan rollen.”

The Goaldiggers Club Melody Lieftink In de Spotlight Claes Iversen

Waar kunnen we jouw werk aan herkennen?
“Ik hou van pure en minimalistische foto’s. Ik probeer een bepaald gevoel naar boven te brengen, waardoor je aandachtiger naar de foto gaat kijken. Ik wil iemand graag sterk op de foto te krijgen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het gaat bij mij heel natuurlijk. Dat is denk ik wat de foto’s ook zo sterk maakt. Veel fotografen hebben een voorkeur voor Canon of Nikon. Mij maakt het niet uit waarmee ik fotografeer. Natuurlijk helpt een goede camera om een bepaald beeld te creëren, maar uiteindelijk doe je het met je ogen en je gevoel.”

Wat is je meest memorabele moment so far?
“Wat ik heel tof vond om te doen, was een shoot voor het sieradenmerk SeeMe. Ik heb toen in samenwerking met Liam Maher, de design director van Denham, in Florence een serie mannen geportretteerd. Op datzelfde moment was Pitti Uomo, één van de belangrijkste mannenmodebeurzen, aan de gang. Die avond zou Marni showen, ik werd gebeld of ik daarvan beelden voor de New York Times kon schieten. Ik was toen pas net een jaar bezig, dus om mijn werk toen al in de NYT te zien staan was waanzinnig! Ook memorabel is dat ik afgelopen zomer met Edwin Oudshoorn mee ben geweest naar Parijs. Hij showde daar voor het eerst en ik heb alles, van catwalk tot lookbook tot campagnebeelden, gefotografeerd. Echt superleuk om te doen! En natuurlijk mijn eerste lookbookshoot, omdat ik toen voor het eerst op mijzelf stond en met een beetje bluffen zo’n grote klus binnensleepte én succesvol afrondde.”

Hoe belangrijk is het om risico’s te nemen?
“Heel belangrijk. Dát is ondernemen, je weet nooit wat er komen gaat. Het is heel tof om je eigen gevoel achterna te gaan en dingen gewoon te proberen. Natuurlijk had ik achteraf sommige dingen anders gedaan, maar daar leer je van. Als je succesvol wil worden moet je leren en proberen. Wat werkt wel? Wat werkt niet? En af en toe ook een beetje bluffen. Ik werd op een gegeven moment gebeld of ik ervaring had met het schieten van lookbooks; het ging om een klus voor Claes Iversen. Ik heb meteen gezegd dat ik dat natuurlijk kon doen, terwijl ik nog nooit een lookbook had geschoten. Op dat soort momenten ga je de uitdaging met jezelf aan, leg je de lat wat hoger. Dat is eng, maar als zoiets je vervolgens daadwerkelijk lukt, geeft dat zoveel energie! Ik ben nu drie jaar verder en ik fotografeer nog steeds voor Claes Iversen.”

The Goaldiggers Club Melody Lieftink In de Spotlight Edwin Oudshoorn

Wat was je grootste leermoment?
“Wat ik de afgelopen drie jaar vooral geleerd heb, is dat je tijd voor jezelf moet inplannen. Ik vind zoveel klussen leuk, dat je al gauw tegen alles ‘ja’ zegt en vervolgens 24/7 aan het werk bent. Ook de onregelmatige werktijden, zeker als ik fotografeer op evenementen, maken het soms lastig de balans tussen werk en ontspanning te bewaren. Maar het is belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen. Je hebt daarna veel meer energie voor je werk en bent minder vatbaar voor stress. Ik probeer om in ieder geval één dag in het weekend niet te werken en ‘s avonds wat vaker de laptop dicht te klappen. Wat ik dan doe ter ontspanning? Lekker met mijn vriend of vriendinnen eten en zo nu en dan een feestje meepakken. Ook heb ik een eigen paard, waar ik drie keer per week naartoe ga. Communicatie is trouwens ook een leerpuntje. Ik had in het begin wel eens dat klanten foto’s al wilden hebben, terwijl ze nog helemaal niet klaar waren. Dat durfde ik dan niet te zeggen, waardoor het een haastklus werd om het snel te leveren. Ik heb geleerd dat je veel verder komt als je eerlijk communiceert naar de klant in welk stadium je bent. Dat is uiteindelijk ook veel relaxter voor jezelf.”

Hoe probeer jij je te onderscheiden als fotograaf?
“In dit vak is ontzettend veel concurrentie. Er lijken elke dag meer fotografen bij te komen. Ik heb daar geen moeite mee. Iedereen heeft zijn eigen stijl en doet zijn eigen ding. Er is voor iedereen wel een plekje. Mijn achtergrond onderscheidt mij van anderen: ik heb niet alleen een fotografie achtergrond, maar ook een mode, styling en concept achtergrond. Daardoor kijk ik verder dan alleen het beeld en let ik ook op hoe bijvoorbeeld de kleding valt. Dicht bij jezelf blijven is het belangrijkste. Ik doe wat ik kan en wat voor mij goed voelt. Als iemand dat leuk vindt, top! Als iemand dat niets vindt, dan ben ik niet je fotograaf. Wat ik af en toe wel lastig vind, is dat het in deze business heel erg om budget draait. Fotografie is een vak en ik wil een bepaalde kwaliteit leveren. Aan die kwaliteit hangt een prijskaartje. Ik vind ook dat ik een bepaalde prijs waard ben. Het komt dan wel eens voor dat klussen naar mensen gaan met minder ervaring, die minder geld vragen. Maar opdrachtgevers komen er al gauw achter wat de kwaliteit van iemand zijn werk is en grote merken kiezen uiteindelijk toch voor kwaliteit.”

Wat is je goal voor de toekomst?
“Ik bepaal altijd aan het begin van een jaar wat mijn goals voor dat jaar zijn. Voor 2016 had ik als goals gepubliceerd worden in een magazine en productfotografie laten vallen. Ik heb beiden goals gehaald: ik ben gestopt met productfotografie en heb een serie geschoten voor Glamour en portretten voor Marie Claire. Voor 2017 wil ik bekender worden bij magazines en meer editorial gericht fotograferen. Een lange termijngoal? Ik zou dolgraag grote modecampagnes willen schieten. Op een grote set staan met meerdere assistenten, mijn eigen team kunnen kiezen en daarmee mooi beeld maken Ik houd van samen creëren. Ik ben niet iemand die zegt: dit is hoe het gaat en niet anders. Ik deel mijn ideeën en sta vervolgens volledig open voor de input van anderen. Zo krijg je een fijne sfeer op de set. Qua magazines zou ik graag willen shooten voor Vogue en Harper’s Bazaar. Een editorial schieten voor een online magazine is leuk, maar iets echt in je handen hebben vind ik toch specialer. Ik fotografeer ook voor bloggers als Negin Mirsalehi. Maar ik hoop dat er ook voor magazines een toekomst is. Maar hoe leuk ik schieten voor bladen ook vind, je kunt niet ontkennen dat de digitale wereld tegenwoordig een enorme rol speelt.”

Heb je een note voor mede-goaldiggers?
“Pak de kansen die je pakken kan. Zeker in het begin. Dit geeft je niet alleen de mogelijkheid om je netwerk en portfolio op te bouwen, maar het geeft je ook de kans te ontdekken wat je wel en niet leuk vindt. Pak ook klussen aan die buiten je comfortzone liggen. Kijk gewoon of het iets voor je is. Misschien opent het wel nieuwe deuren. Ik heb in het begin alles aangepakt, waardoor ik nu voor mijzelf heel duidelijk heb wat ik het leukst vindt om te doen, dat zijn lookbooks en campagnes. Zeg daarnaast tegen iedereen wat je doet. Je kunt nog zulk mooi werk leveren, als niemand je kent, kunnen ze je niet inschakelen. Dus spread the word. Mail potentiële opdrachtgevers en zorg voor een goede Facebook- en Instagrampagina. Probeer ook stage te lopen of te assisteren. Daar leer je ontzettend veel van en je leert weer nieuwe mensen kennen. Mij heeft dat heel ver gebracht.’

Is het belangrijk om onbetaald stage te lopen en te assisteren of sommige klussen gratis te doen?
‘Ik denk zeker in het begin wel. Het is een beetje geven en nemen. Je geeft tijd en energie van jezelf en krijgt daar weer ervaring, een netwerk en een portfolio voor terug. Maar ook als je al wat verder ben met je carrière is het belangrijk. Toen ik begon met lookbooks heb ik de eerste klussen ook voor minder gedaan. Ik denk dat als je een stap vooruit wil zetten, je eerst een klein stapje terug moet doen. Ik hoop ooit in de positie te komen waarin je alleen nog maar de klussen aanpakt die je leuk vindt en dat het sowieso niet meer om geld gaat. Ik ben inmiddels ook wat selectiever, maar heb in het begin alles aangepakt om mijn naam, portfolio en netwerk op te bouwen. Steek gewoon zoveel mogelijke positieve energie in wat je doet, want uiteindelijk krijg je die energie weer terug.’

The Goaldiggers Club Melody Lieftink In de Spotlight

The Goaldiggers Club Melody Lieftink In de Spotlight

The Goaldiggers Club Melody Lieftink In de Spotlight

The Goaldiggers Club Melody Lieftink In de Spotlight

The Goaldiggers Club Melody Lieftink In de Spotlight

The Goaldiggers Club Melody Lieftink In de Spotlight

The Goaldiggers Club Melody Lieftink In de Spotlight

The Goaldiggers Club Melody Lieftink In de Spotlight Edwin Oudshoorn

The Goaldiggers Club Melody Lieftink In de Spotlight

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marcellina Rietvelt

Marcellina Rietvelt

Na het behalen van een master Rechten en jarenlang werkzaam te zijn bij een advocatenkantoor, besloot Marcellina het roer volledig om te gooien en haar passies te volgen: mode en het empoweren van vrouwen! Het is nooit te laat om te gaan doen waar je echt gelukkig van wordt!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic