Word member Sluit je aan bij de club

Van fashionchick naar kickbokschampion…in 5 steps met Babette Grunder, Digital Content Manager Glamour

Precies een jaar geleden besloot Babette Grunder om met zero ervaring te gaan trainen voor een kickbokswedstrijd. Vandaag is het zover. Showtime! In deze 5 steps deelt de Digital Content Manager van Glamour haar verhaal van fashionchick naar kickbokschampion. Verliezen is voor haar geen optie: “Winnen voor mij het allerbelangrijkst. Ik ben niet bang voor de pijn, wel om te verliezen, dat wil ik echt niet.” Als je het ons vraagt is ze no matter what een winnaar!

Interview en tekst: Eve Tomaszewski
Beeld: Valentina Vos
Babette Grunder

Besluit dat je het gaat doen
“Toen bij Glamour het project ‘Happy New You’ liep, waarbij we lezeressen supporten om de dingen op hun bucketlist waar te maken, zette me dat aan het denken over de dingen die ik nog graag zou willen doen. Ik had zin in een nieuwe uitdaging in mijn eigen leven. Ik heb er nooit van gedroomd om kickbokser te worden, maar ik merkte wel dat ik tijdens de Double Trouble hiit-training van Robby het zaktraining-element het leukst vond. Ineens riep ik tijdens een training dat ik aan een kickbockswedstrijd wilde doen als Robby mij wilde trainen. Hij is voormalig wereldkampioen kickboksen en Nederlands kampioen free fight. Dat wilde hij doen. Vanaf dat moment was er no way back. Achteraf misschien een beetje naïef van me. Ik had geen idee waar ik aan begon. Maar soms is dat beter en moet je gewoon doen. Eerst trainde ik om strakker te worden, maar dat is toch een soort van ongrijpbaar streven: want wanneer is het nou eigenlijk goed genoeg? Tijdens een kickbokstraining is het meetbaar wat goed gaat en waar ik nog aan moet werken om zo goed mogelijk te zijn tijdens de wedstrijd. Het is veel makkelijker om naar iets toe te werken en iets vol te houden als je een duidelijk goal hebt.”

Voorbereiding
“Ik ben begonnen met vijf á zes keer in de week trainen met Robby, De helft van de tijd deed ik conditie training en leerde ik de technieken bij hem en de andere tijd was ik aan het kickboksen. Daarvoor ben ik op zoek gegaan naar een sportschool waar ik kon sparren. Ik kwam terecht bij Sportcentrum Kops in Amsterdam. Dat is een hele goede, klassieke school. Er werken trainers die ervaring hebben met kickbokswedstrijden en geduld hebben. Dat was voor mij als kickboksdummie wel belangrijk. De meeste mensen trainen in een korte wijde broek, een glimmend muay Thai broekje. Dat vond ik in het begin heel fout, maar laatst heb ik er in Thailand ééntje gekocht in goud en bordeaux omdat ik het echt leuk ben gaan vinden. Meestal train ik in een legging, omdat ik het lekkerder vind zitten en het hygiënischer vind, want als je aan het kickboksen bent zweet je veel en raak je anderen veel aan. Verder draag ik altijd een goede sportbeha met daaroverheen een aansluitende top. Ter ondersteuning van mijn handen en polsen draag ik bandages. Mijn handschoenen zijn van Windy. Het maakt geen fuck uit hoe je eruit ziet, in de sportschool let niemand daar op. Maar ik ben en blijf een modemeisje, haha. Er zijn meiden die altijd in dezelfde outfit sporten en dat is helemaal oke, maar ik vind het fijn om te variëren met elke keer een andere outfit. Het is praktisch: ik train elke dag en gooi mijn hele outfit na een les in de was, maar ik vind het ook gewoon leuk om er goed uit te zien. Ik match mijn broek, top en schoenen altijd met elkaar en draag veel prints.”

Go!
“Ik train elke dag een uur. Er wordt me vaak gevraagd: hoe red je dat qua tijd? Dat gaat eigenlijk heel goed. Voordat ik met trainen begon had ik nooit genoeg tijd. Ik ging altijd gestrest van afspraak naar afspraak en tussendoor at ik even snel óf helemaal niet. Mijn agenda stond vol met werkafspraken en sociale verplichtingen waar ik geen nee tegen durfde te zeggen zonder schuldgevoel. Omdat ik nu efficiënter met mijn tijd moet omgaan zeg ik niet meer tegen alles: ‘ja’. Ik heb veel meer rust gekregen. Mensen die zeggen dat ze geen tijd hebben om te sporten, moeten dat maken. Ik kijk bijna geen televisie of series. Voor mij lijkt dat een onmogelijke opgave qua tijd. Het is maar net waar je prioriteiten liggen. Als ik om 7.00u een training heb, stap ik om 8.30u binnen op kantoor. Ik heb er een morningroutine van trainen, koffie drinken, e-mails checken opzitten als mijn collega’s rond 9.00u binnendruppelen. Wat me trouwens ook heel erg meeviel, is stoppen met alcohol. Als mij voorheen een wijntje werd aangeboden tijdens een mode event, nam ik het aan. Maar ik heb er totaal geen moeite mee om daar nu nee tegen te zeggen. Ik mis alcohol helemaal niet. Ik voel me veel beter als ik na een etentje nuchter op mijn fiets stap. Ik denk niet dat ik na de wedstrijd weer full on ga drinken, maar een cocktail of Pornstar martini op zijn tijd moet kunnen. Omdat ik voor de wedstrijd ben ingedeeld in een gewichtscategorie moet ik mijn gewicht op peil houden. Ik moet mijn gewicht en vetpercentage zo laag mogelijk houden, daarvoor heb ik tips van een diëtiste gekregen. Ik ben niet op een extreem dieet gezet, maar ben iets bewuster gaan eten. De eerste 2 maanden ben ik gestopt met honing, cruesli en pindakaas omdat er ‘onnodige vetten en suikers in zitten, maar ik ben daarna weer begonnen omdat ik het niet vol te houden vond. Het gaat nu dus meer om balans. Ik eet cruesli, maar ik mix het met noten. Ik eet een boterham met pindakaas, maar ik lepel geen halve pot leeg als ik om 16.00 uur zin in eten krijg. Taart eet ik ook gewoon, maar dan zorg ik dat ik ’s avonds geen toetje eet of nog zoetigheid neem. Als ik zin heb in een broodje met roomboter, neem ik er één, maar als ik er geen zin in heb en het eet om het te eten doe ik het niet. Mijn leven staat nu in het teken van structuur en balans.

Volhouden
“Tuurlijk heb ik niet altijd zin om naar een training te gaan of op mijn voeding te letten, maar als ik niet gefocust ben, heb ik alleen mezelf ermee. Als je voetbalt en een keer een training overslaat, kunnen de anderen uit het team je er tijdens een wedstrijd wel doorheen slepen. Bij kickboksen ben je op jezelf aangewezen. Als je één fout maakt, kun je worden neer geramd. Daarom ben ik heel erg dedicated. Soms gaat een training niet zo goed als ik zou willen, dan ben ik gefrustreerd en heel chagrijnig en denk ik: waarom lukt het niet in één keer? Op dat soort momenten heb ik even de tijd voor mezelf nodig om te relativeren. Als ik uit mijn eigen bubbel ben en er met Robby over praat voel ik meteen een stuk beter, het helpt als iemand even tegen je zegt dat je wel goed genoeg bent. Ik heb er nooit aan gedacht om te stoppen. Ik heb een goal: mijn eerste kickbokswedstrijd winnen. Het geeft een heel bevredigend gevoel om dat goal serieus te nemen.”

Showtime
“Vandaag is het zover. Ik heb constant het gevoel: had ik nog maar een maand. Dat is volgens mij wel normaal, je bent er nooit klaar voor. Mijn fysio en Robby zeggen tegen mij dat ik niet moet vergeten om te genieten. Toch is winnen voor mij het allerbelangrijkst. Ik ben niet bang voor de pijn, wel om te verliezen; dat wil ik echt niet. Ik ga in de drie rondes van anderhalve minuut alles geven. Mijn kickboksmaatje Anne, Robby en zijn trainer Dennis zijn er backstage bij om me te supporten. Mijn vader komt kijken, maar hij zit niet relaxed op de tribune. Dat snap ik helemaal, zijn dochter gaat sowieso klappen krijgen. Mijn moeder vindt dat afschuwelijk en komt daarom ook niet kijken. Ik kan me totaal geen voorstelling maken van het gevoel dat ik straks heb als ik de ring in loopt terwijl de opkomst-song speelt en ik het publiek zie. Als je me nu vraagt of ik na de wedstrijd door wil gaan met kickboksen zeg ik: ja. Maar het lijkt me voor wel lekker dat de druk even weg is. Ik heb mijn kickboksjourney niet onder stoelen en banken geshoven en mensen verwachten veel. Toch zeggen alle wedstrijdvechters dat ik nu nog niet kan zeggen of ik nog een wedstrijd wil draaien. De ervaring en je gevoel in de ring is uniek, dat schijn je met niks te kunnen vergelijken. Voor nu kijk ik er naar uit om mijn moeder en vader een dikke knuffel te geven en dingen met Robby, die inmiddels mijn vriend is geworden, te doen die niet om mij draaien, haha.”

 

Benieuwd naar de uitslag? Volg Babette op Instagram @babettegrunder

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Eve Tomaszewski

Eve Tomaszewski

Eve is founder van The Goaldiggers Club en wil daarmee een plek creëren waar ondernemende vrouwen ervaringen, ideeën, tips & tricks, kennis en skills kunnen delen. Ze wil hen de mogelijkheid bieden om het gesprek met elkaar aan te gaan en inspireren om al hun carrière goals te behalen terwijl ze tegelijkertijd een gelukkig leven leiden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic